Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018

xiou markos 1

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


Χθες, Τρίτη 9 Ιανουαρίου η Εφημερίδα "Πολίτης Χίου" έφερε στην δημοσιότητα μια απόφαση του Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκου, σχετικά με το κοινό μυστήριο του Γάμου και της Βάπτισης.

Αμέσως όλο το διαδίκτυο κυκλοφόρησε την είδηση, λες και ο Μητροπολίτης Χίου είναι ένα είδος "μπαμπούλα", κάνοντας κάτι το εξωπραγματικό.

Για το εν λόγω θέμα την ίδια απόφαση έχουν λάβει πλειάδα Μητροπολιτών, οι οποίοι έχουν χαρακτηρίσει τον εν λόγω ζήτημα πρωτάκουστο και τελείως αντίθετο με τις ελληνορθόδοξες παραδόσεις.

Συγκεκριμένα ο Μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος το 2013 με εγκύκλιο σημείωμα τόνιζε τα εξής: "Μερικά από αυτά πού γίνονται στην Ελλάδα μας έρχονται απέξω και επαναλαμβάνονται στην αθάνατη Χώρα μας και μοιάζουν κακόγουστα. Άλλα είναι «παραγωγής» εγχώριας και αποδεικνύουν ότι οι νεοέλληνες άρχισαν να κλωτσούν τις παραδόσεις τους, να προσβάλλουν τη χριστιανική ιδιότητά τους και να διασύρουν τον τόπο μας και την ιστορία του."

"Αλλά, παιδιά μου, εκεί φθάσαμε, να προσπαθούμε ν αλλάξουμε την ορθόδοξη παράδοσή μας με λόγους και αιτίες πού ικανοποιούν τον εγωισμό μας και γελοιοποιούν την ιερότητα τού Μυστηρίου και το αποϊεροποιούν σε τελευταία ανάλυση;" προσθέτει χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Σπάρτης.

Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός με εγκύκλιο του, το 2015 έβαλε τα πράγματα στην θέση τους, βάζοντας και αυτός τέλος στα διπλά μυστήρια.

"Διαπιστώνω με βαθειά λύπη ότι, τα τελευταία κυρίως χρόνια έχει παρεισφρήσει, μία επικίνδυνη τάση εκκοσμικεύσεως στον ιερό χώρο της θείας λατρείας, με αποτέλεσμα να χάνεται η ουσία των τελουμένων αγίων μυστηρίων, τα οποία και ενίοτε γελοιοποιούνται, με τις επιλογές μας και τη στάση μας" ανέφερε ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου.

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: ''Από τούδε και στο εξής απαγορεύεται η τέλεση διπλών μυστηρίων, γάμου και βαπτίσεως, όπως συνηθίζεται από μερικούς τα τελευταία χρόνια".

Η Ιερά Σύνοδος το 2007 με εγκύκλιο τόνιζε: "Τα Ιερά Μυστήρια δεν είναι κοσμικαί τελεταί αλλά γεγονότα εκκλησιαστικά, γεγονότα έχοντα άμεσον σχέσιν με την σωτηρίαν του ανθρώπου".

Σήμερα οι άνθρωποι της εποχής μας, εύκολα συμβιβάζονται με ότι προβάλλεται ως σύγχρονο, μοντέρνο και προοδευτικό.

Οι περισσότεροι που αναλαμβάνουν να γίνουν ανάδοχοι, περισσότερο το εκλαμβάνουν ως μια κοινωνική εκδήλωση και υποχρέωση, και όχι με την ευθύνη που θα πρέπει να έχει ένας ανάδοχος για το νέο μέλος της Εκκλησίας.

Όταν οι χριστιανοί ζουν μια χαλαρή ως ανύπαρκτη πνευματική ζωή, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θεωρούν αυτά ως ασήμαντα, κάνοντας τα δύο μυστήρια μαζί μη θεωρώντας ότι είναι κάτι μεμπτό.

Πρόκειται όμως για μια πολύ μεγάλη αταξία εντός της Εκκλησίας, διότι στο μυστήριο του γάμου πρέπει να οδηγούνται οι χριστιανοί παρθένοι, η να έχουν μέχρι τότε μια πνευματική ζωή με αγνότητα.

Ο ίδιος ο Χριστός μας προτρέπει να είμαστε οι ζεστοί οι κρύο .... «Οίδά σου τα έργα, ότι ούτε ψυχρός ει ούτε ζεστός• όφελον ψυχρός ης ή ζεστός. Ούτως ότι χλιαρός ει, και ούτε ζεστός ούτε ψυχρός, μέλλω σε εμέσαι εκ του στόματός μου»

Τελικά ας αναρωτηθούμε είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι ή δεν είμαστε...

Εμφανίσεις: 300807
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: