Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017

ierosol fanari 1

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


Σε πλήρη σύγχυση φέρεται να βρίσκεται το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων με την υπόθεση της αγοραπωλησίας των εκτάσεων στους Αγίους Τόπους.

Οι ανακοινώσεις του Φαναρίου και των Ιεροσολύμων ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες, σχετικά με την επίσκεψη του Πατριάρχη Θεοφίλου στο Φανάρι.

Συγκεκριμένα: Την Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος επισκέφθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι.

Μετά το πέρας της επισκέψεως το νέο γραφείο του Οικουμενικού Πατριαρχείου που ασχολείται με την ενημέρωση των δημοσιογράφων, εξέδωσε ανακοινωθέν σχετικά με την συνάντηση των δύο Προκαθημένων.

Τι έλεγε όμως το εν λόγω Δελτίο Τύπου; Ότι ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων επισκέφθηκε το Φανάρι με συνοδεία Ιεραρχών και μετά παρακάθησαν σε γεύμα στην Πατριαρχική Τράπεζα!

Δήλαδη ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων είπε δεν πάμε ... μια βόλτα στο Φανάρι να φάμε κάτι πολίτικο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη; Είναι ενδεικτικό ότι η ενημέρωση είχε τεράστια κενά.

Σήμερα το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων με δικό του Δελτίο Τύπου, μας ενημέρωνει για την επίσκεψη του Πατριάρχη Θεοφίλου στο Φανάρι.

Το Δελτίο Τύπου γράφει: "Κατά τήν συνάντησιν ταύτην (σ.σ. εννοεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη) ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος εξέθεσε τήν δημιουργουμένην εις τό Πατριαρχείον Ιεροσολύμων καί εις τάς λοιπάς Χριστιανικάς Εκκλησίας τών Ιεροσολύμων σοβαρωτάτην δυσκολίαν εκ τής προσφάτου αποφάσεως τού Ισραηλινού Δικαστηρίου, διδούσης νομικόν κύρος εις τάς παρανόμους ενοικιάσεις τών ξενοδοχείων τού Πατριαρχείου εις τήν Πύλην τού Δαυΐδ -Jaffa Gate, εις τούς εποικιστάς Settlers τής Οργανώσεως Ateret Kohanim καί εζήτησε τήν συμπαράστασιν τού Οικουμενικού Πατριαρχείου διά τήν αναίρεσιν τής δικαστικής ταύτης αποφάσεως καί τήν μή πραγματοποίησιν τών εν λόγω συμφωνιών."

Επίσης αναφέρει χαρακτηριστικά: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ήκουσε μετά πολλού ενδιαφέροντος τά εκτεθέντα υπό τού Πατριάρχου Ιεροσολύμων καί εξέφρασε τήν αμέριστον συμπαράστασιν Αυτού διά τήν επίλυσιν τού προβλήματος τούτου τού Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, αφορώντος όλους τούς Χριστιανούς τής Αγίας Γής καί διά τήν διατήρησιν τού υφισταμένου καθεστώτος τής Παλαιάς Πόλεως τών Ιεροσολύμων εις τά από αιώνων διαμορφωθέντα όρια τής Χριστιανικής, Αρμενικής, Εβραϊκής καί Μουσουλμανικής Συνοικίας (Christian Quarter, Armenian Quarter, Jewish Quarter and Moslem Quarter)."

Πριν λίγες ημέρες ήρθε και μια άλλη ανακοίνωση από την πλευρά του ο Σεΐχη Ομάρ al-Kiswani Ιμάμη και Διευθυντή του Τεμένους Αλ-Άκσα των Ιεροσολύμων που έχει δικαιωματικά λόγο στις εκτάσεις των Ιεροσολύμων, γεγονός που αποδεικνύει πως τα πράγματα δεν είναι όπως τα γραφεία Τύπου των Εκκλησιών θέλουν να δείχνουν.

Ο Σεΐχης Ομάρ al-Kiswani, διευκρίνισε σχετικά με την επίσκεψη που πραγματοποίησε μαζί με ομάδα, στην οποία είχε ανατεθεί επισήμως η διερεύνηση του θέματος της πώλησης ακινήτων από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ότι αποφάσισαν να μεταβούν εκεί προκειμένου να λάβουν εξηγήσεις από την πηγή των πληροφοριών.

Σημείωσε ότι η επίσκεψη με κανέναν τρόπο δεν πραγματοποιήθηκε προκειμένου να στηριχθεί ο Πατριάρχης Θεόφιλος, αλλά ως ευθύνη έναντι της ακίνητης περιουσίας τόσο των Χριστιανών όσο και των Μουσουλμάνων της Ιερουσαλήμ, και αφού συνέλλεξαν στοιχεία θα παρουσιάσουν δημοσίως τα συμπεράσματά τους.

Σύμφωνα με τον Σεΐχη σχετικά με την φωτογραφία που δημοσιεύτηκε, αυτή τραβήχτηκε κατόπιν αιτήματος του Πατριάρχη Θεοφίλου.

Επίσης στο ανακοινωθέν που εξέδωσε διευκρινίζει ότι στη συνάντηση, δεν αντηλλάγησαν δώρα και δεν έγινε καμία δήλωση στήριξης του κ. Θεοφίλου.

Ακόμη, ο Σεϊχης εξέφρασε την έκπληξη και τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η συνάντηση χρησιμοποιήθηκε από πλευράς του Πατριάρχη ώστε να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

Τελικά τα γεγονότα οι ανακοινώσεις και η αλήθεια είναι βέβαιο πως μέχρι στιγμής δεν έχει ειπωθεί στο συνόλό της, μάλλον όπως όλα δείχνουν θα υπάρξουν εξελίξεις μείζονος σημασίας για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Εμφανίσεις: 301000
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: