Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Τρίτη, 07 Μαρτίου 2017

agious-theodorous-1

Γράφει ο Άγγελος Πάκλαρας στην Romfea.gr


Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε σε γνωστή ιστοσελίδα με θέμα τον θρησκευτικό τουρισμό, ένα εκτενέστατο αφιέρωμα στον παλαιό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων θεοδώρων Σερρών, του 11ου αιώνος.

Στο άρθρο αυτό γίνεται αναλυτικότατη αναφορά με πολλά στοιχεία στην όλη ιστορία του Ναού, απο την ανέγερση του έως σήμερα.

Στο τέλος του άρθρου με έκπληξη διαβάζουμε επ' ακριβώς: "τον Οκτώβριο του 1993 με τα επίσημα εγκαίνια του αποδόθηκε ως προσκυνηματικός ο Ναός στις λατρευτικές ανάγκες των πιστών, με συγκλονιστική ψαλμωδία απο τα χείλη του Μητροπολίτη Δημητριάδος Χριστοδούλου του μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών".

Διαβάζοντας κάποιος το άρθρο αντιλαμβάνεται ότι τα εγκαίνια τελέσθηκαν απο τον εν λόγω Ιεράρχη Δημητριάδος.

Να ενημερώσω τον συντάκτη του άρθρου ότι τα εγκαίνια ετελέσθησαν 31.10.1993 μετά πάσης επισημότητος απο τον τότε ποιμενάρχη Σερρών και Νιγρίτης Μάξιμο και συλλειτούργησαν μαζί του και 12 άλλοι αρχιερείς, ένας εκ των οποίων ήταν κ ο μακαριστός Δημητριάδος Χριστόδουλος.

Εκτός αυτού -και αυτό είναι το πιο λυπηρό και παράδοξο - ΟΥΔΕΜΙΑ αναφορά γίνεται στον εμπνευστή και μέγα ευεργέτη και τον κατ'εξοχήν ανακαινιστή του Ιερού Ναού των Αγίων Θεοδώρων Μητροπολίτη Σερρών Μάξιμο.

Αυτός υπήρξε η καρδιά του όλου επιχειρήματος και ήταν το μεγάλο του όραμα, απο τότε που ενθρονίστηκε στην πόλη των Σερρών!

Αγωνιούσε με ποιό τρόπο θα κατάφερνε να αποδόσει τον εντελώς εγκαταλελειμμένο και ερειπωμένο Ναό, απο την φθορά του χρόνου, ξανά πίσω στην Θεία Λατρεία.

Ο Ναός ήταν στέγασμα αστέγων και ναρκομανών...Ονειρό του, που κατάφερε να το υλοποιήσει σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία μετά πολλών κόπων και μόχθων.

Ο Ναός καθαρίστηκε, αναστηλώθηκε και εγκαινιάστηκε με την άοκνη μέριμνα αποκλειστικά του Μητροπολίτου Σερρών Μαξίμου και των συνεργατών του και υπήρξε μέγα γεγονός τα ιστορικά εγκαίνια του Ναού, όχι μόνο για την πόλη των Σερρών αλλά για ολόκληρη την Μακεδονία.

Η ψυχή αυτού του Ναού ήταν ο μακαριστός Σερρών Μάξιμος που αγάπησε και στήριξε ακόμη και με ιδίαις δαπάνες του την επίτευξη του ανακαινισμού του εν λόγω Ναού.

Γνώριζα τον αείμνηστο Μάξιμο επι δεκέξι έτη και ήξερα απο τον ίδιο προσωπικά πόσο αγάπησε και λάτρεψε τον συγκεκριμένο Ναό, δια τούτο και επιθυμία του ήταν να ενταφιασθεί εντός του προαυλίου του Ιερού Ναού, πράγμα το οποίο και συνέβη.

Είναι θλιβερό και μεγάλη ασέβεια προς την μνήμη του, ειδικά πρόσφατα με την επέτειο κοιμήσεως του, 5 Μαρτίου που έφυγε απο την ζωή, το έτος 2003, να μην αναφερθει ούτε εν τύποις η προσφορά και το όνομα του μεγάλου αυτού Ιεράρχου, στο εν λόγω άρθρο, για έναν αρχιερέα που δεν θα ήταν υπερβολή να θεωρηθει ο τελευταίος κτήτωρ και ανακαινιστής του συγκεκριμένου Ναού!

Ουδείς κάτοικος των Σερρών μπορεί να λησμονήσει το τεράστιο έργο του αοιδίμου Μαξίμου στην τοπική εκκλησία απο την ίδρυση του Μαξίμειου πνευματικού κέντρου, αποκλειστικά με δικές του δαπάνες, έως και την ανέγερση εκ βάθρων του Ι.Ναού Αγίου Νικήτα και τόσων άλλων δικών του επιτευμάτων όπως τράπεζα αίματος, συσσίτια, σχολή αγιογραφίας, βυζαντινής μουσικής, εκκλησιαστικό μουσείο, εκκλησιαστικό ιατρείο, ενίσχυση απόρων και πολύτεκνων οικογενειών και πολλών άλλων.

Κάτω απο το άρθρο υπάρχει το όνομα του συντάκτη, και η ηλεκτρονική διεύθυνση.

Δεν γνωρίζω εαν η Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης είναι ενήμερη για το συγκεκριμένο κείμενο ή όχι, ούτε εαν ο συγραφέας του κειμένου είναι στενός συνεργάτης της.

Καλό και ευχής έργον θα ήταν να μην λησμονούνται ονόματα και δη του μακαριστού Σερρών Μαξίμου του τελευταίου πρωτεργάτου της αναστηλώσεως του παλαιού μητροπολιτικού Ναού Αγίων Θεοδώρων Σερρών.

Το ότι δεν είναι εν ζωή αυτό δεν σημαίνει ότι λησμονήθηκε... Δεν γνωρίζω και δεν μπορώ να δώσω κάποια εξήγηση ή απάντηση γιατί δεν γίνεται μνεία του ονόματός του μακαριστού Μαξίμου, έστω για την εκκλησιαστική ιστορία αυτού του υπέροχου Ι.Ναού...

Δια του λόγου το αληθές επισυνάπτω την σχετική φωτογραφία απο την τελετή των εγκαινίων του Ναού, τα οποία τέλεσε ο ίδιος ο αείμνηστος Σερρών Μάξιμος, του μητροπολίτου Δημητριάδος να παρίσταται δεξιά.

14 έτη μετά την κοίμηση του μεγάλου αυτού εκκλησιαστικού ανδρός, ευχόμαστε η μακαρία ψυχή του αοιδίμου μητροπολίτου Σερρών κυρού Μαξίμου, να προγεύεται του παραδείσου και όλοι εμείς να έχουμε την αγία ευχή του.

serr pakl-2

serr pakl-1

Εμφανίσεις: 302220
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: