Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 07/08 14:56

Galati 23

Του Θωμά Αναστασιάδη | Romfea.gr


Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος Ιησού Χριστού τιμήθηκε δεόντως και μεγαλοπρεπώς, στον ομώνυμο Ελληνικό Ιερό Ναό στο Γαλάτσι Ρουμανίας, που είναι και πολιούχος της πόλης.

Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κάτω Δουνάβεως κ. Κασσιανός, της Μητροπολιτικής επαρχίας Μουντένιας και Δοβρουτσάς, περιβαλλόμενος από μια ομάδα ιερέων και διακόνων, παρουσία των τοπικών αξιωματούχων, μελών της Ελληνικής κοινότητας και πολλών πιστών και ενοριτών.

Όπως κάθε χρόνο, σύμφωνα με παλιό έθιμο, μεταφέρθηκε στο ναό η Θαυματουργή Εικόνα της Μητέρας του Θεού, από την γυναικεία Ι.Μονή του Αδάμ, για προσκύνηση και ευλογία του πιστού λαού της Αρχιεπισκοπής Κάτω Δουνάβεως.

Ο Σεβασμιώτατος σε κατανυκτική ατμόσφαιρα μπροστά στην εικόνα της Παναγίας, ανέπεμψε δέηση για να στείλει ο Θεός βροχή, καθώς επίσης ευλόγησε και τα σταφύλια.

Στο τέλος τελέστηκε μνημόσυνο για τους ιδρυτές και κτήτορες του Ναού, ενώ μετά την απόλυση όλοι οι παρευρισκόμενοι κλήθηκαν και παρακάθισαν στην παραδοσιακή "Χριστιανική αγάπη".

Καθ' όλη την διάρκεια των ιερουργιών, διάκονοι και υποδιάκονοι μετέφραζαν στην νοηματική, για τις ανάγκες των κωφάλαλων προσκυνητών.

Η Ελληνική εκκλησία στο Γκαλάτσι αναφέρεται ότι ιδρύθηκε το 1866, και ο θεμέλιος λίθος τέθηκε την ημέρα της εορτή της Μεταμορφώσεως.

Τα εγκαίνια έγιναν ύστερα από 6 χρόνια από τον Ρουμάνο επίσκοπο Μελχισεδέκ Στεφανέσκου, μαζί με τον Αρχιμανδρίτη Ευγένιο τον Ξηροποταμίτη.

Το Γκαλάτσι (ρουμανικά: Galaţi) είναι πόλη 250.000 κατοίκων και παραδουνάβιο λιμάνι στην ανατολική Ρουμανία, νότια της Μολδαβίας.

Η πόλη αναφέρεται για πρώτη φορά το 1445, αλλά για τους Έλληνες είναι ιστορική, καθ΄ ότι εδώ έλαβε χώρα η πρώτη μάχη στην Μολδοβλαχία ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους (Μάχη του Γαλατσίου), και χύθηκε το πρώτο Ελληνικό αίμα του Εικοσιένα.

Στην κύρια είσοδο του ναού της Μεταμορφώσεως, υπάρχει μαρμάρινη πλάκα με χαραγμένα τα ονόματα, από τους κύριους ιδρυτές της εκκλησίας: Ανδρέας Πανάς, Δημήτριος Ροδοκανάκης, Κωνσταντίνος Σακομάνος.

Galati 1

Galati 2

Galati 3

Galati 4

Galati 5

Galati 6

Galati 7

Galati 8

Galati 10

Galati 11

Galati 12

Galati 13

Galati 16

Galati 17

Galati 18

Galati 19

Galati 21

Galati 22

Εμφανίσεις: 303236
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: