Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 28/06 14:04

samaras

Του Βαγγέλη Σαμαρά, Δημοσιογράφου - θεολόγου
Στην Ορθόδοξη Αλήθεια που κυκλοφορεί


«Ο μεν θερισμός πολύς, οι δε εργάται ολίγοι» (Κατά Ματθαίον θ΄, 37). Μπορεί οι πνευματικοί εργάτες να είναι λίγοι, μα διαπνεόμενοι από τον άπαυστο πόθο του θείου, τον ανώτερο κι ανυπέρβλητο έρωτα, κάνουν πολλά.

Υποδειγματικό παράδειγμα για τη σημερινή εποχή της αφιλίας, της αδιαφορίας, του ατομικισμού και του υλισμού ο Ορθόδοξος Ιεραποστολικός Σύλλογος «Ο Αγιος Οικουμένιος».

Με φιλανθρωπικό ορμητήριο τα Τρίκαλα Θεσσαλίας και αμετάθετο - ανυποχώρητο στόχο «την κατάκτηση της αναστάσιμης πολιτισμικής Εδέμ και της αθανασίας των ψυχών των αδελφών μας», οι άνθρωποί του εργάζονται στον αγρό της ιεραποστολής ανύσταχτα κι ακαταπόνητα, εν μέσω «ακανθών», «πετρών» και «ζιζανίων», για να έχουν καλούς και μόνιμους καρπούς.

Οπως και ο προστάτης τους, ο θαυματουργός Επίσκοπος Τρίκκης, κάνουν «θαύματα» γινόμενοι, σαν εκείνον, οικουμενικοί «κήρυκες της πίστεως».

Σε Ασία, Αφρική, Κεντρική Αμερική, Βαλκάνια φυτρώνουν εδώ και 22 χρόνια, ως άλλες «μικρές Βασιλειάδες», εκκλησίες, μοναστήρια, σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, πολυκλινικές, κέντρα υγείας, πνευματικά κέντρα, ορφανοτροφεία, γηροκομεία, φάρμες.

Στη μαύρη ήπειρο κι αλλού βλέπουν… άσπρες ημέρες και πρόσωπο Θεού!

Στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» μιλάει η πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού - φιλανθρωπικού σωματείου κυρία Φωτεινή Παπαχρήστου, σε μια συνέντευξη που προκαλεί έντονη εντύπωση από την πρώτη έως την τελευταία πρότασή της.

Πότε τοποθετείται χρονικά η έναρξη της ευλογημένης προσπάθειας, ποιοι «έβαλαν πλάτη» στην αρχή, πόσοι και με ποιους τρόπους σάς στηρίζουν σήμερα;

Η τελετή του αγιασμού (8/1/1994) σήμανε και επίσημα την έναρξη της ανιδιοτελούς και επώδυνης αγωνιστικής δράσης του συλλόγου μας στο πλευρό των ιεραποστόλων της πρώτης γραμμής για τη γνωριμία των αδελφών μας στις εσχατιές του κόσμου με τον απροσμέτρητο θησαυρό της Ορθοδοξίας και τη συμμετοχή τους στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας του Χριστού, με όραμα αιωνιότητας.

Αλληλεγγύη: Η ομορφότερη σχέση φιλαλληλίας και δικαιοσύνης.

Αλληλέγγυοι για την κατάκτηση της αναστάσιμης πολιτισμικής Εδέμ και της αθανασίας των ψυχών των αδελφών μας οι πολύτιμοι συνεργάτες μας, θεμελιακά και οικονομικά, τα μέλη και οι δωρητές του συλλόγου μας, με επικεφαλής τα αιρετά -κάθε διετία- μέλη των διοικητικών συμβουλίων και τους προέδρους τους, τον κ. Χρήστο Καϊμά, τον κ. Πέτρο Ζησόπουλο και τα τελευταία χρόνια η ομιλούσα.

Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε την ειλικρινή, έντιμη, γόνιμη και συνεχή εκδαπάνηση των Δ.Σ. για την επιτυχία του ευρύτατου έργου του συλλόγου στα 22 χρόνια λειτουργίας του. Πολύτιμος συμπαραστάτης μας και ο Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.

Θερμές ευχαριστίες, επίσης, για την προβολή του έργου του συλλόγου στην τοπική κοινωνία οφείλουμε και στους δημοσιογράφους κυρία Λέλα Κατεχάκη, κ. Γιάννη Πιτσογιάννη και κ. Χριστόφορο Παπαθανασίου, καθώς επίσης και στις εφημερίδες, πρωτίστως στον «Πρωινό λόγο», στην «Ερευνα», στον «Διάλογο», όπως και στο τοπικό κανάλι ΤV10 και ιδιαίτερα στον κ. Χρήστο Πίσσα και στην κυρία Στέλλα Χασάπη. Τέλος, στον κ. Κώστα Ντάκο από την ηλεκτρονική εφημερίδα www.trikalanews.gr.

Πού και γιατί δίνετε χείρα βοηθείας;

«Αρνούμεθα την Αγάπη και τη Δικαιοσύνη όταν αδιαφορούμε για την καθολικότητά τους, για τις πανανθρώπινες διαστάσεις και τις συνέπειές τους» (Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος). Και επειδή αναλογιζόμαστε σοβαρά και το δικό μας ποσοστό ευθύνης και ενοχής για την παγκόσμια δικαιοσύνη και αδελφοσύνη, δίνουμε χείρα βοηθείας στις ορθόδοξες ιεραποστολές σε Ασία, Αφρική, Κεντρική Αμερική, Βαλκάνια, παρακολουθώντας τη ζωή και το έργο των επικεφαλής ιεραποστόλων, Ελλήνων και ξένων, και επιλέγοντας τις ιεραποστολές που μπορούν να υλοποιήσουν τα έργα τα οποία επιλέγουμε να χρηματοδοτήσουμε.

Η Ελλάδα της κρίσης με τους σκληρά δοκιμαζόμενους κατοίκους ένεκα των επάλληλων Μνημονίων δύναται να συνδράμει πάσχοντες πολίτες των χωρών του κόσμου;

«Ολίγο φως και μακρινό σε μέγα σκότος κι έρμο». Και όμως είμαστε ακόμα ζωντανοί, χάρη στα μέλη και στους δωρητές του συλλόγου μας, που εξακολουθούν έστω και από το υστέρημά τους να αιμοδοτούν τον σύλλογό μας. Οι πολύτιμοι συνεργάτες μας συνομολογούν έμπρακτα ότι υπάρχουν και φτωχότεροι από αυτούς, και οφείλουν να βοηθήσουν. Ο συγγραφέας Μενέλαος Λουντέμης εξομολογήθηκε: «Ημουν πολύ λυπημένος γιατί δεν είχα παπούτσια, ώσπου αντίκρισα κάποιον που δεν είχε πόδια». Οι μακρινοί αδελφοί μας γεννιούνται, ζουν και πεθαίνουν στην έσχατη ένδεια και στο πνευματικό σκότος, χωρίς ελπίδα ανάστασης.

Με τι παλεύουν καθημερινά τα μέλη της ιεραποστολής;

Ο πολιτισμός στην ύψιστη μορφή του, στην κορύφωσή του, εκφράζεται ως διακονία του ανθρώπου προς τον συνάνθρωπο. Οι ιεραπόστολοι με τη σχεδόν επική αγάπη τους για τον άλλον, τον ξένο, τον αδελφό, παλεύουν, ματώνουν -με ελλειμματικό πάντα χρηματικό ταμείο- να δώσουν ανάσα ζωής και ελπίδα επιβίωσης σ' έναν κόσμο που αργοπεθαίνει από ασιτία, αρρώστιες, δυστυχία, μέσα σ' ένα πνευματικό σκοτάδι από προκαταλήψεις και θανατηφόρες επιρροές από μάγους, οι οποίοι δεν διστάζουν να θυσιάζουν ακόμα και παιδιά.

Η μοναξιά, η απομόνωση, η έλλειψη, συχνότατα, επικοινωνίας και συνεργατών και ο ατελείωτος καθημερινός μόχθος είναι κάποια από τα πιο δύσκολα προβλήματα που πρέπει να διαχειριστεί εκείνος που αποφασίζει να εργασθεί στον ιεραποστολικό αγρό.

Ακόμα κι εκεί εντοπίζονται ελλείψεις; Εννοούμε όσον αφορά τον αριθμό τους. Είναι λίγοι, αρκετοί, πολλοί; Υπάρχουν «διάδοχοι»;

«Η ιεραποστολή θα είναι πάντα η διακονία η οποία συνδέεται με την αποδοχή κινδύνων, δοκιμασιών, ταπεινώσεων, και μόνο όσοι είναι έτοιμοι να αποδεχθούν -με γενναιότητα και εμπιστοσύνη στον Χριστό- αμφισβήτηση, απόρριψη για χάρη Του μπορούν ν' αντέξουν» (Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος). Επομένως, πάντα οι εργάτες στον αμπελώνα του Κυρίου είναι λίγοι και χλομή η ελπίδα για πολλούς «διαδόχους».

Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι, ως Δ.Σ., έχετε αφιερώσει τη ζωή σας -ή, τουλάχιστον, ένα σημαντικό «κομμάτι» της- στην ιεραποστολική δράση. Αξίζει τόσος χρόνος και τέτοιος κόπος;

«Μια ζωή δεν αξίζει τίποτα, μα και τίποτα δεν αξίζει όσο μια ζωή» (Αντρέ Μαλρό). «Η χριστιανική ζωή ή εκκλησιαστική ζωή είναι η σύναξη όλων των ερώτων μας σε έρωτα έναν προς τον Εναν. Είναι μια καινή ζωή, ως η φλεγόμενη και μη καιόμενη βάτος» (π. Μιχαήλ Καρδαμάκης). Γι' αυτό τον θείο έρωτα κάθε κόπος δεν είναι ποτέ πολύς και ο αφιερωμένος χρόνος δεν είναι ποτέ αρκετός.

Αλλωστε, οι μικροί αγώνες και οι μικρές πορείες είναι για τις επιθυμίες μας. Οι μεγάλοι αγώνες και οι μεγάλες πορείες είναι για τα ιδανικά μας. Και ιδανικό των αληθινών χριστιανών είναι η κατάκτηση της Βασιλείας του Θεού, η συμμαχία μας με την αιωνιότητα.

Αν σας ζητούσαμε να θυμηθείτε εν συντομία στιγμές που σας έχουν εντυπωθεί εντονότερα από τις κατά καιρούς επισκέψεις σας στη μαύρη ήπειρο; Εικόνες που δεν θα ξεχάσετε ποτέ;

Πολύτιμη, ακριβή, μεγάλη στιγμή για εμάς, με πρωτόγνωρα και ανεπανάληπτα συναισθήματα, η ώρα της θείας κοινωνίας από το ίδιο Αγιον Ποτήριον με τους Αφρικανούς αδελφούς μας στον Ναό του Αγίου Οικουμενίου -την ημέρα των εγκαινίων του ναού- στο Ιεραποστολικό Κέντρο Αγίου Οικουμενίου στην πόλη Μπουκούγια, κατά την πρώτη επίσκεψή μας στην Ουγκάντα. Ονειρα ζωής και πόθος ψυχής έγιναν γλυκιά γεύση ευτυχίας.

Αλησμόνητη για μένα προσωπικά ήταν η στιγμή που έζησα στο οκτατάξιο δημοτικό σχολείο στο Ιεραποστολικό Κέντρο του Αγίου Οικουμενίου στην Ουγκάντα. Οταν αυθόρμητα άπλωσα το χέρι μου και χάιδεψα το κεφαλάκι ενός μικρού παιδιού, αυτόματα περίπου 30 παιδάκια -διψασμένα για αγάπη- με περικύκλωσαν με σκυμμένο το κεφαλάκι τους, περιμένοντας να χαϊδέψω κι εκείνα.

Ρίγη συγκίνησης, επίσης, νιώσαμε όλα τα μέλη της αποστολής όταν αντικρίσαμε τη γαλανόλευκη σημαία μας να κυματίζει στο προαύλιο του Ιεραποστολικού Κέντρου μαζί με την τοπική και την εθνική σημαία της Ουγκάντας και όταν ακούσαμε ιερείς και δασκάλους από την Ουγκάντα να ψέλνουν τον εθνικό μας ύμνο. Οι ορθόδοξες ελληνικές ιεραποστολές είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας, της Ιστορίας και του πολιτισμού μας στο εξωτερικό.

Τι πρέπει να πράξουν όσοι επιθυμούν να καταθέσουν την αγάπη τους στον «Αγιο Οικουμένιο», ενισχύοντας τους ιερούς σκοπούς του;

«Ο εγωιστής συγκεντρώνει όλο τον κόσμο στον εαυτό του, ο αλτρουιστής δίνει τον εαυτό του σ' όλο τον κόσμο». Μπορούν να βοηθήσουν ως μέλη του Δ.Σ., με την προσωπική προσφορά τους σε εργασίες του συλλόγου. Οικονομικά, όσοι θέλουν μπορούν να μάθουν πληροφορίες στο e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Η διακονία ύψους 1.000.000 ευρώ (!) και τα άμεσα σχέδια για κέντρα υγείας

Το έργο του συλλόγου από την ίδρυσή του ως σήμερα; Τι βρίσκεται σε εξέλιξη και ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας;

Το έργο του συλλόγου είναι ευρύτατο. Το 2014 συμπληρώσαμε 20 χρόνια λειτουργίας και με την ευκαιρία αυτή καταχωρίσαμε σε ένα τετράδιο-αφιέρωμα 24 σελίδων όλα τα έργα, με φωτογραφίες, τον χρόνο ανέγερσης και το κόστος.

Κατά την 22χρονη πολιτισμική συνοδοιπορία μας στην ιεραποστολική διακονία τα έργα του συλλόγου μας -εξ ολοκλήρου ή με συμμετοχή- μεταφράζονται σε ανέγερση 15 εκκλησιών, πέντε μοναστηριών, πέντε πνευματικών κέντρων και λειτουργία θεολογικών σεμιναρίων, 10 δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων, έξι σχολών ανώτερης και ανώτατης παιδείας, τριών νοσοκομείων - πολυκλινικών, πέντε κέντρων υγείας, δύο γηροκομείων, πέντε ορφανοτροφείων, τριών γεωτρήσεων, επτά πολυετών συσσιτίων ορφανών παιδιών, επτά αποστολών κοντέινερ με τρόφιμα, ρουχισμό, κλινοσκεπάσματα, ιατρικό εξοπλισμό, φάρμακα και ιατρικό υλικό, εξοπλισμό τεσσάρων εκκλησιών, αποστολή άνω των 300 ιερατικών στολών σε 10 χώρες.

Σήμερα σε εξέλιξη είναι τα έργα:

α) Στο Κονγκό και στην πόλη Κικούιτ ο Ιερός Ναός των Αγίων Ελευθερίου και Αθανασίου, ο οποίος κοντεύει να ολοκληρωθεί δίπλα στο δεκατάξιο δημοτικό σχολείο, που κιόλας λειτουργεί και ως γυμνάσιο το απόγευμα (έχει σκεπαστεί και απομένουν οι υπόλοιπες εργασίες, ώστε να γίνουν και τα εγκαίνιά του), έργο εξ ολοκλήρου χρηματοδοτημένο -κόστους 60.000 € ο ναός και 65.000 € το σχολείο- από το δικό μας σύλλογο.

β) Στην Ινδία: η συμμετοχή με το ποσό των 15.000 € στην κατασκευή φάρμας στο Ορφανοτροφείο «Αγιος Ιγνάτιος», ώστε να εξασφαλισθεί όχι μόνο το φαγητό των παιδιών, αλλά και τα έξοδα των σπουδών τους από το κέρδος της πώλησης των προϊόντων της φάρμας.

γ) Στο Καμερούν: η ανέγερση του Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, η δημιουργία μιας γεώτρησης και η αγορά τεσσάρων μοτοσικλετών (75.000 €) για την εξυπηρέτηση αντίστοιχων ιθαγενών ιερέων, καθένας από τους οποίους εξυπηρετεί πέντε ενορίες, έργα εξ ολοκλήρου χρηματοδοτούμενα από τον σύλλογό μας.
Επίσης, στα άμεσα σχέδιά μας είναι η κατασκευή κέντρων υγείας δίπλα στους δύο ναούς, αν τα οικονομικά μας το επιτρέψουν.

Σε ποιο ύψος ανέρχεται η οικονομική βοήθεια που έχετε προσφέρει έως τώρα και πώς κατανέμεται ανά χώρα;

Η οικονομική βοήθειά μας στα 22 χρόνια λειτουργίας μας ανέρχεται στο ποσό σχεδόν του 1.000.000 ευρώ και διανεμήθηκε ανάλογα με τα έργα που αναλάβαμε συμμετοχικά ή εξ ολοκλήρου σε κάθε ιεραποστολικό μέτωπο.

Εμφανίσεις: 313337
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: