Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 23/04 01:03

koimitiriakos-1

Του Αρχιμ. Πορφυρίου, Ηγουμένου Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Βέροιας | ROMFEA.GR


Με την σεπτή πατρική ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, Κυρίου κ. Παντελεήμονος, σήμερα, 22 Απριλίου 20016, με θαυμάσιες καιρικές συνθήκες, τελέσαμε την πρώτη ιερή Ακολουθία στον Κοιμητηριακό μας Ναό.

Τον αφιερώσαμε στον Άγιο Λάζαρο, τον φίλο του Χριστού, τον εκ νεκρών τετραήμερον αναστημένο και στου Οσίους Πατέρες που έζησαν στην Σκήτη και στο Μοναστήρι μας.

Τον υπόγειο ναό, όπου συγκεντρώσαμε όσα λείψανα παλαιών πατέρων βρήκαμε, θέλουμε να τον αφιερώσουμε στα Άγια Νήπια και στην Οσία Ματρώνα, την αόματη και παράλυτη.

Η αφιέρωση στον Άγιο Λάζαρο καθιερώθηκε γιά την ανάμνηση της αρχαίας Μονής τού Αγίου Λαζάρου, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από εδώ, όπου οδηγεί παλαιό μονοπάτι.

Γιά την αρχαία Μονή του Αγίου Λαζάρου έχουν γραφεί διάφορα, στηριζόμενα κυρίως στην φαντασία όσων τα έγραψαν. Το μόνο σίγουρο, όπως αναφέρεται στον Ιερό Κώδικα τής Μονής (1826-1926), είναι ότι ήταν ανδρικό Μοναστήρι, κατά τον 16ο αιώνα.

Ο Ηγούμενός του όμως και οι μοναχοί μετώκησαν στο Κεντρικό Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, όταν εγκαταστάθηκε σε αυτό ο Μέγας φωστήρας της Εκκλησίας και του Μοναχισμού, ο Κοινοβιάρχης μας, ο Όσιος Διονύσιος, ο γνωστός ως «εν Ολύμπω».

Αυτή είναι η οναδική αρχαία αναφορά, η σχετική με το Μοναστήρι του Αγίου Λαζάρου.

Το Μοναστήρι το βρήκαμε, με την υπόδειξη του Προηγουμένου μας π.Γρηγορίου (Σοφού).

Μάλιστα υπάρχει και χωματόδρομος μέχρι αυτό. Ήδη τοποθετήσαμε και σχετική σήμανση.

Σήμερα, λοιπόν, τελέσαμε τον Μέγα και Πανηγυρικό μας Εσπερινό με Αρτοκλασία γιά τον Άγιο Λάζαρο.

Αύριο, πρώτα ο Θεός, μετά την πρωϊνή μας Ακολουθία, στις 7:30, θα ανεβούμε να τελέσουμε την πρώτη μας Θεία Λειτουργία.

Κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, θα εκθέσουμε προς προσκύνηση τίμιους λίθους, από την λάρνακα του Αγίου αποστόλου Λαζάρου καθώς και από την αρχαιότερη αγία Τράπεζα, που υπάρχει στον ναό του, στο αρχαίο Κίτιον, στην πόλη Λάρνακα, της Κύπρου.

Τους τιμίους αυτούς λίθους μας απέστειλε ο εφημέριος του ναού. Ενώ ο πανοσιολογιώτατος π. Λάζαρος, αρχιμανδρίτης, αρχαίος και αγαπητός μας φίλος, μας προσέφερε λίγα ρινίσματα από το τίμιο λείψανο του Αγίου Λαζάρου.

Αφού ευχαριστήσουμε αυτούς τους δύο Κυπρίους πατέρες, θέλουμε να ευχαριστήσουμε και όσους συνέβαλαν στην ανοικοδόμηση του ναού.

Πρωτίστως τον σεπτό ποιμενάρχη μας, ο οποίος μάς έδωσε την ευλογία και έκανε τον πρώτο αγιασμό και την θεμελίωση του ναού.

Τον κυρΓιάννη τον κτίστη, τον Παύλο, που έκανε τον πρώτο έρανο και τις κυρίες που τον βοήθησαν.

Τον αγαπητό αδελφό Κύριο Νίκο ΧατζηΙωάννου, που συνεχίζει την αγιογράφηση.

Στις αγιογραφίες προτιμήσαμε, πέρα από τους βασικούς αγίους, να εικονογραφηθούν αναστάσεις και άγιοι που έχουν σχετικά γεγονότα στον βίο και την πολιτεία τους.

Τον κυρΣωτήρη, που κατεσκεύασε την σκεπή του ναού, περίπου 80 τετραγωνικά μέτρα, χωρίς να την στηρίξει ούτε σε έναν στύλο. Ένα θαυμάσιο και εξαιρετικό θέαμα, χάρμα οφθαλμών. Στον κυρΘωμά που μας χάρισε ξυλεία γιά την σκεπή.

Τον αγαπητό μας αδελφό και φίλο Αντώνη και την οικογένειά του, γιά την προσφορά των μαρμάρων του δαπέδου και του χαμηλού μαρμάρινου τέμπλου. Τον κυρΚώστα που τα τοποθέτησε.

Τον μακαρίτη τον μπαρμπαΛάζαρο, που πρόσφατα εκοιμήθη, γιά την δωρεά της πρώτης αγιογραφίας, δηλαδή του Αγίου Γεωργίου, που αύριο είναι η μνήμη του, ως μνημόσυνο του μακαριστού πατέρα του, που δεν τον χάρηκε.

Και την γιαγιά την Στεργιανή. Την οικογένεια του Επαμεινώνδα Κακούλη, γιά την δωρεά της αγιογρφίας του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτη.

Μεγάλες ευχαριστίες και προς όλους τους αδελφούς που μας ενίσχυσαν με τον οβολό, το περίσσευμα ή το υστέρημά τους.

Ο τσομπάνος τού μικρού μας κοπαδιού, που το έχουμε κοντά στον ναό, είδε έναν λιπόσαρκο άνδρα, με παλϊακά ρούχα, που τον είπε: «Κάθε μέρα έρχεσαι. Να με ανάβεις το καντήλι». Ήταν ο Άγιος Λάζαρος, όπως μας είπε ο ίδιος.

Ένα άλλο πρόσωπο, που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του, είχε πόνους στο γόνατο και δεν μπορούσε να έρθει γιά να κολλήσει της αγιογραφίες.

Προχθές, ενώ ξάπλωνε στην κλίνη του, έγινε ένα κρακ και το γόνατο πήγε στην θέση του.

Τέλος, ευχαριστούμε τον Άγιο Λάζαρο που θέλησε, από την μαρτυρική μας Κύπρο, να ρθει να έχει σπίτι και στα Πιέρια, εδώ στον τόπο μας.

Η Μεγαλύτερη και ευλογητή προσκύνηση ανήκει, από εμάς τους ταπεινούς και ανάξιους, στον Τρισάγιο Θεό μας, που μας αξίωσε να φτάσουμε σε πέρας ένα τέτοιο έργο.

Μακάρι να αξιωθούμε να δούμε το σκήνωμα αυτό, την κατοικία, του Αγίου Λαζάρου και με την μεγάλη δόξα των Εγκαινίων του.

Ο Σεβασμιώτατος ήδη προγραμματίζει την μεγάλη αυτήν ημέρα.

koimitiriakos-2

koimitiriakos-3

koimitiriakos-4

koimitiriakos-5

koimitiriakos-6

koimitiriakos-7

koimitiriakos-8

 

koimitiriakos-9

 

koimitiriakos-10

koimitiriakos-11

Εμφανίσεις: 303629
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: