Γράφτηκε από τον/την Ι.Μ. Σερρών. 19/04 22:18

nikolic-2

Απο το πρωί της Τρίτης 19 Απριλίου βρίσκεται στην πόλη των Σερρων ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας κ. Τόμισλαβ Νίκολιτς, κατόπιν προσκλήσεώς του υπό του Δήμου Σερρών.

Σκοπός της επισκέψεως ήταν η καλλιέργεια σχέσεων περαιτέρω συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού, της οικονομίας, του τουρισμού κτλ μεταξύ πόλεων της Σερβίας και της πόλεως των Σερρών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο των Σερρών με απόφασή του ανεκήρυξε τον Σέρβο Πρόεδρο σε επίτιμο Δημότη της πόλεως.

Τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας και τα μέλη της επισήμου αποστολής που αποτελούνταν απο τον εν Αθήναις Πρέσβυ της Σερβικής Δημοκρατίας, τον εν Θεσσαλονίκη πρόξενο και υπηρεσιακούς παράγοντες, καλοσώρισε στην αίθουσα Τελετών του Διοικητηρίου Σερρών ο Δήμαρχος Σερραίων κ. Πέτρος Αγγελίδης, ο οποίος και προσεφώνησε δια θερμών λόγων τον Πρόεδρο και του επέδωσε το κλειδί της πόλεως.

Ακολούθως τον Εξοχώτατο κ. Πρόεδρο και τα μέλη της αποστολής υποδέχθηκε στον Ιερό Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Σερρών ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Θεολόγος, όπου τελέσθηκε Δοξολογία επι τη υποδοχή.

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης κατά την προσφώνησή του αναφέρθηκε στους ισχυρότατους και ακατάλυτους πνευματικούς, ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που συνδέουν την πατρίδα μας με τον ομόδοξο και φίλο Σερβικό λαό καθώς και στα σημαντικά εκκλησιαστικά και πολιτικά γεγονότα που διαδραματίσθηκαν κατα τον 14ο αιώνα στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Σερρών.

Συγκεκριμένα ο Σέβ. τόνισε πως ‘’Αμφότερα τα έθνη οφείλουν πολλά εις την κοινήν πνευματικήν τροφόν και μητέρα των, αγίαν Ορθόδοξον Εκκλησίαν, που απετέλεσε την διαχρονικήν κιβωτόν αγιασμού, σωτηρίας και επιβιώσεώς τους. Εις τον παλαίφατον και περικαλλή ναόν των Αγίων Θεοδώρων’’ συνέχισε, ‘’ελειτουργήθη ο κράλης της Σερβίας Στέφανος Δουσάν το έτος 1345. Ωσαύτως η βασίλισσα Ελένη Δουσάν κατα το έτος 1364 υπεδέχθη μετα πολλών τιμών τον Οικουμενικόν Πατριάρχην Άγιον Κάλλιστον ’’.

Στο τέλος της ομιλίας του ο Σεβ. προσέφερε στον πρώτο πολίτη της Σερβικής Δημοκρατίας ένα αντίγραφο της ιεράς εικόνος της Παναγίας Πονολύτριας.

Ο Εξοχώτατος Πρόεδρος κ. Νίκολιτς ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Σεβασμιώτατο για την υποδοχή, εξέφρασε τον θαυμασμό του για την πίστη, την ιστορία, τον πολιτισμό και τα μνημεία της περιοχής μας, ως ο βυζαντινός Ναός των Αγίων Θεοδώρων Σερρών και ετόνισε και εκείνος τους ισχυρούς δεσμούς πίστεως και ιστορίας που συνδέουν τους δύο λαούς μας.

Ακολούθως προσέφερε στον Σεβ. Ποιμενάρχη μας ένα πιστό αντίγραφο του περγαμηνού κώδικα του Σέρβου αυτοκράτορα Στεφάνου Δουσάν, μέρος του οποίου, ὀπως είπε, γράφτηκε από τον Σέρβο ηγεμόνα στην πόλη των Σερρών.

Επόμενος σταθμός της επισκέψεως του υψηλού επισκέπτου ήταν η παλαίφατος Βυζαντινή Ιερά Μονή του Τιμ. Προδρόμου όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Σεβ. Ποιμενάρχη των Σερρών, την Ηγουμένη Γερόντισσα Φεβρωνία και ολόκληρη την αδελφότητα.

Μετά την σύντομη ξενάγηση από την Ηγουμένη της Ιεράς Μονής, η φιλόξενη αδελφότητα προσέφερε το καθιερωμένο μοναστηριακό κέρασμα.

Γεμάτος από θαυμασμό για την περιοχή μας και πολύτιμες αναμνήσεις ο Εξοχώτατος Πρόεδρος και η συνοδεία του ανεχώρησαν νωρίς το απόγευμα για την πατρίδα τους.

nikolic-1

nicolic-3

nicolic-4

nicolic-5

Εμφανίσεις: 301732
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: