Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 31/03 19:21

xarakopothlos

«Αν προτίθεται να καταργήσει τις μαθητικές παρελάσεις, που διεξάγονται τις ημέρες των εθνικών εορτών και να κάνει το μάθημα των Θρησκευτικών προαιρετικό από υποχρεωτικό που είναι σήμερα» ζητά να πληροφορηθεί ο Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του προς τον υπουργό παιδείας, έρευνας και θρησκευμάτων κ. Νίκο Φίλη, την οποία συνυπογράφουν ο Γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος, βουλευτής Καρδίτσης, κ. Κώστας Τσιάρας και ακόμη δέκα βουλευτές της ΝΔ.

Όπως αναφέρει ο κ. Χαρακόπουλος «απορίες και προβληματισμό δημιουργούν δημοσιεύματα σε ΜΜΕ (όπως η ηλεκτρονική έκδοση του ΒΗΜΑτος 30.03.2016) σύμφωνα με τα οποία ο υπουργός Παιδείας κ. Φίλης αποφάσισε την κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων, κατά τις εθνικές επετείους, αρχής γενομένης από την 28η Οκτωβρίου 2016, καθώς και τη μετατροπή του μαθήματος των θρησκευτικών σε προαιρετικό από υποχρεωτικό που είναι έως σήμερα. Μάλιστα, η απόφαση του κ. υπουργού για την κατάργηση των παρελάσεων αποδίδεται στην πεποίθησή του ότι πρόκειται για θεσμό ‘‘αναχρονιστικό, κατάλοιπο του μεταξικού καθεστώτος’’.».  

Ο Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της ΝΔ επισημαίνει, ωστόσο, στην ερώτησή του ότι «όσον αφορά στις μαθητικές παρελάσεις, η απότιση φόρου τιμής των μαθητριών και μαθητών στις λαμπρές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας μας -χάριν των οποίων ο ελληνισμός σήμερα απολαμβάνει το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας- συνιστά ακραία ιδεοληψία να ταυτίζεται με ένα συγκεκριμένο καθεστώς.

Στις δεκαετίες που έχουν μεσολαβήσει, οι ημέρες αυτές και οι παρελάσεις των μαθητών έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση του λαού μας ως ημέρες πανηγυρικές και ως εκδηλώσεις ελπίδας και αισιοδοξίας για το σήμερα και το αύριο της πατρίδας μας.

Η αντίθεση στο θεσμό των μαθητικών παρελάσεων είναι μια στενόμυαλη προσέγγιση, και είναι αυτή που διέπεται από αναχρονιστικές αντιλήψεις, που επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης και τις αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Οι απόψεις αυτές, όμως, έρχονται σε κατάφωρη αντίθεση με τις αντιλήψεις και τα πιστεύω της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας μας και η επιβολή τους συνιστά επίδειξη αυταρχικής νοοτροπίας». 

Σε ότι αφορά στο ζήτημα της μετατροπής του μαθήματος των Θρησκευτικών σε προαιρετικό, αν δεν λάβει χαρακτήρα θρησκειολογίας (Καθημερινή 12.03.2016), ο κ. Χαρακόπουλος τονίζει ότι «θα πρόκειται για απόφαση που προφανώς αντίκειται στις κείμενες συνταγματικές διατάξεις.

Και σε αυτή την περίπτωση, η αντιμετώπιση από τον υπουργό Παιδείας γίνεται με τρόπο επιπόλαιο και λανθασμένο, που θα δημιουργήσει άκαιρες και επιζήμιες αντιπαραθέσεις». 

Την ερώτηση, εκτός από τον κ. Χαρακόπουλο και τον κ. Τσιάρα, υπογράφουν ακόμη οι βουλευτές: Β΄ Αθηνών κ. Άννα Καραμανλή, Φλώρινας κ. Γιάννης Αντωνιάδης, Πιερίας κ. Κώστας Κουκοδήμος, Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, Αττικής κ. Γιώργος Βλάχος, Κοζάνης κ. Γιώργος Κασαπίδης, Α΄ Πειραιώς & νήσων κ. Κώστας Κατσαφάδος, Έβρου κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου, Ηλείας κ. Κώστας Τζαβάρας.

Εμφανίσεις: 304452
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: