Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 17/02 22:08

tzaxaris

Του Θεόδωρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας


Απεβίωσε νωρίς το πρωί της Τετάρτης ο Μάικλ Τζαχάρης, βυθίζοντας στη θλίψη και τον πόνο την αγαπημένη του σύζυγο Μαίρη, τα παιδιά και τα εγγόνια του, τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο του οποίου υπήρξε στενός συνεργάτης και υποστηρικτής και αμέτρητους φίλους και γνωστούς.

Ο εκλιπών ήταν εκ των μεγαλυτέρων ευεργετών της Ομογένειας της Αμερικής, της Εκκλησίας, της ίδιας της Ελλάδος και της νήσου Λέσβου από την οποία κατάγονταν οι γονείς του.

Ο αείμνηστος Μάικλ Τζαχάρης είχε ασθενήσει πριν αρκετούς μήνες γι' αυτό και δεν εμφανιζόταν στις εκκλησιαστικές και ομογενειακές κοινωνικές εκδηλώσεις, πλην όμως όντας άνθρωπος αξιοπρεπής και χαμηλών τόνων δεν επιθυμούσε τη δημοσιοποίηση της ασθένειάς του.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τέλεσε Τρισάγιο στο Φανάρι για την ανάπαυση της ψυχής του.

Οι γονείς του κατάγονταν από το χωριό Αγία Παρασκευή της Λέσβου.

Ο πατέρας του ήλθε σε εφηβική ηλικία ως μετανάστης στο Σόμερβιλ της Μασαχουσέτης και αργότερα μετακόμισε στο Σικάγο όπου άνοιξε δική του επιχείρηση εστιατορίου στην οποία εργαζόταν μετά το σχολείο του και ο μικρός τότε Μάικλ.

Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Ντεπόλ.

Εγινε αντιπρόσωπος πωλήσεων της «Miles Laboratories», συνέταιρος του Φίλιπ Φροστ το 1972 και αγόρασε τη φαρμακευτική εταιρεία «Key».

Σε αυτό το χρονικό σημείο, αύξησε εκατό φορές τις πωλήσεις με ένα κορυφαίο φάρμακο για το άσθμα και ένα επίθεμα κατά της καρδιοπάθειας. Το 1986 συγχωνεύτηκε με την «Schering-Plough» έναντι του ποσού των 836 εκατομμυρίων δολαρίων, ίδρυσε την «Kos» δύο χρόνια αργότερα και έκανε την εταιρεία δημόσια το 1997.

Η «Κos» κυριάρχησε στη φαρμακευτική αγορά με το φάρμακο για τη μείωση της χοληστερόλης «Niaspan».

To 2006, o κ. Τζαχάρης πούλησε την «Κοs» στην «Abbott Labs» αντί του ποσού των 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Με την σύζυγό του Μαίρη, υποστήριξαν και προήγαγαν τον Ελληνικό Πολιτισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο κανείς άλλος από την ελληνοαμερικανική Ομογένεια.

Η οικογένεια Τζαχάρη διακρίνεται για τις μεγάλες δωρεές της, με σκοπό την προαγωγή του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.

Τον Οκτώβριο 2010, έγιναν τα εγκαίνια του νέου Κέντρου Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού, που είναι αφιερωμένο επ' ονόματι της Μαίρης Τζαχάρη, στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης.

Πριν από μερικά χρόνια η οικογένεια Τζαχάρη έκανε δωρεά ύψους πέντε εκατομμυρίων δολαρίων στη Θεολογική Σχολή (είχε γράψει σχετικά ο «Ε.Κ.») εκ των οποίων τα τρία εκατομμύρια θα διατίθεντο για την ίδρυση Κέντρου Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού και τα υπόλοιπα δύο για την ίδρυση Εδρας Καινής Διαθήκης επ' ονόματι του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου.

Επίσης, το 2009 έκαναν δωρεά δύο εκατομμυρίων δολαρίων στο Πανεπιστήμιο Fordham (Φόρνταμ) της Νέας Υόρκης, όπου ιδρύθηκε Ακαδημαϊκή Εδρα επ' ονόματι του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου.

Επί πλέον, η οικογένεια Τζαχάρη έχει ανοικοδομήσει Οίκο Ευγηρίας με τις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις και προδιαγραφές στο χωριό Αγία Παρασκευή της Λέσβου, τόπο καταγωγής του Μάικλ Τζαχάρη.

Ο Μάικλ Τζαχάρης ήταν και ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και ο ιδρυτής του Ταμείου «Πίστη: Για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό».

Εχει προσφέρει δωρεές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στο Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης με την ίδρυση της πτέρυγας Βυζαντινής και Ελληνικής Τέχνης, στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου, στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, στο Πανεπιστήμιο Ταφτς της Βοστώνης όπου έχει ανοικοδομήσει τετραώροφο σύγχρονο κτίριο.

Η τελευταία του δωρεά εκ δύο εκατομμυρίων δολαρίων ήταν για τη βοήθεια των παιδιών της Ελλάδος τα οποία υποφέρουν λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα σε σημείο που εκατοντάδες παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο νηστικά.

Εμφανίσεις: 306565
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: