Γράφτηκε από τον/την Εθνικός Κήρυκας. Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2015

mideias apostolos

Του Θεόδωρου Καλμούκου
Η Romfea.gr έχει αποκλειστικά δικαιώματα αναδημοσιεύσης από τον Εθνικό Κήρυκα


Ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος έχει ζητήσει την απομάκρυνση του πρωτοσυγκέλου του, Επισκόπου Μηδείας κ. Αποστόλου, διότι σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Ε.Κ.» ο τελευταίος δεν ανταποκρίνεται πλήρως και αποτελεσματικώς στα καθήκοντά του, ιδιαίτερα από τότε που χειροτονήθηκε Επίσκοπος.

Συνάμα φέρεται να υποσκάπτει τον ίδιο τον Μητροπολίτη κ. Γεράσιμο, πράγμα το οποίο έχει καταστεί γνωστό ανάμεσα σε κληρικούς και λαϊκούς, οι οποίοι και πληροφόρησαν δεόντως τον Μητροπολίτη κ. Γεράσιμο.

Ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ενημέρωσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο όταν συναντήθηκαν στη Σύναξη των Ιεραρχών του Θρόνου στο Φανάρι στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Επίσης, έχει ενημερώσει πλήρως και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, ενώ έχει ήδη ζητήσει να φύγει ο Επίσκοπος κ. Απόστολος από την Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου.

Τόσο ο Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος όσο και ο Επίσκοπος κ. Απόστολος δεν ανταποκρίθηκαν σε τηλεφωνικά μηνύματα του «Ε.Κ.».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Απόστολος έγινε Επίσκοπος πριν από ένα χρόνο. Η χειροτονία του έγινε στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης.

Ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος με την αρνητική εξέλιξη που εμφανίζει η παρουσία του κ. Αποστόλου στη Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου.

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ανέθεσε σε ιεράρχη του Φαναρίου να επικοινωνήσει με τον Επίσκοπο κ. Απόστολο και να του διαβιβάσει τη δυσαρέσκεια του Πατριάρχη περνώντας του το μήνυμα «να συμμαζευτεί γιατί δεν θα έχει καλό τέλος».

Ο Επίσκοπος κ. Απόστολος θορυβήθηκε και τηλεφώνησε αμέσως στον φίλο του, Επίσκοπο Χριστουπόλεως Μακάριο Γρινιεζάκη, ο οποίος έγινε Επίσκοπος τον περασμένο Απρίλιο, στον οποίον είπε για το μήνυμα που του διαβιβάστηκε εκ Φαναρίου, ενώ έθεσε μάλιστα εν αμφιβόλω εάν και κατά πόσο ο εκ Φαναρίου ιεράρχης ενήργησε εκ μέρους του Πατριάρχη ή αυτοβούλως.

Τονίζεται ότι ο Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος καταγόμενος εκ Κρήτης έγινε βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Εσθονίας κ. Στεφάνου πριν λίγους μήνες, καθότι δεν προωθείτο η υποψηφιότητά του για επισκοποίηση στην Κρήτη.

Το σχέδιο είναι να αντικαταστήσει μια μέρα τον Μητροπολίτη Εσθονίας κ. Στέφανο.

Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με τα ισχύοντα εκκλησιαστικά θέσμια τυπικά και ουσιαστικά ο Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος είναι Βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου και κατ' ανάθεση εκτελεί καθήκοντα πρωτοσυγκέλου στη Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου.

Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τον έτερο πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Σικάγου, Επίσκοπο Μωκησού κ. Δημήτριο.

Αυτό σημαίνει ότι εναπόκειται στην ευχέρεια και απόφαση του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου να ανακαλέσει τον Επίσκοπο Μηδείας κ. Απόστολο ανά πάσα στιγμή στην Αρχιεπισκοπή στη Νέα Υόρκη και να του αναθέσει οποιαδήποτε καθήκοντα κρίνει ο Αρχιεπίσκοπος στην Αρχιεπισκοπή ή στα ιδρύματά της.

Θα μπορούσε ακόμα ο Αρχιεπίσκοπος να ζητήσει από το Οικουμενικό Πατριαρχείο να τον στείλει εκτός Αμερικής, όπως λόγου χάρη βοηθό Επίσκοπο του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Αθηναγόρα ή του Μητροπολίτη Μπουένος Αϊρες (Νότιο Αμερική) κ. Ταρασίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος όπως είχε γράψει ο «Ε.Κ.» στις 15 Οκτωβρίου του 2013, αντιδρούσε στην επισκοποίηση του κ. Αποστόλου έχοντας προφανώς τους δικούς του λόγους προς τούτο από την εποχή της θητείας και παρουσίας στην Αστόρια. Αργότερα όμως, μη θέλοντας να συγκρουστεί με τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, συναίνεσε και μάλιστα τον χειροτόνησε κιόλας.

Ο τότε Αρχιμανδρίτης Απόστολος Κουφαλλάκης, ο οποίος είχε συμπληρώσει οκτώ χρόνια ιερατείας στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αστόριας έφυγε ξαφνικά από την κοινότητα εντός δύο εβδομάδων τον Οκτώβριο του 2011 για τη Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου.

Εμφανίσεις: 310602
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: