Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 11/09 12:54

terobou-proti-1

Για την Romfea.gr | Τηλέμαχος Παππάς


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε σήμερα, Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού η αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Ιωαννίνων.

Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, πλασιούμενος από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: ''Αυτές οι κυριακές είναι Σταυροαναστάσιμες ώστε να κατανοήσουμε ότι για να νιώσουμε την ανάσταση πρέπει να περάσουμε από την σταύρωση. Ο σταυρός κατά την αρχαιότητα ήταν ενας θάνατος εξευτελιστικός και έτσι θέλησαν να εξευτελίσουν και τον Χριστό''.

''Από κει και έπειτα ο σταυρός πήρε άλλη σημειολογία. Ο σταυρός έχει να κάνει με την καθημερινότητα μας, σε καθε στιγμή της ζωής μας. Η βασικότερη έννοια είναι η παύση της αμαρτίας για να πάψει να ενεργεί πάνω μας ή φθορά'' συμπλήρωσε ο κ. Μάξιμος.

''Ο σταυρός είναι ο φόβος των δαιμόνων, είναι αναγκαίο να πάψουμε να ενεργούμε το θέλημά του διάβολου και να οδηγούμαστε με το θέλημα του θεού. Να γίνουμε σκεύη εκλογής της χάριτος Του. Με τον σταυρό μπορούμε να οδηγούμαστε πρός την ομοίωση του θεου. Ο άνθρωπος που οδεύει με το σταυρό στη ζωή του είναι πολύ διαφορετικός, κάνει πράξη το "γεννηθήτω το θέλημά σου" που λέμε στο πάτερ ημών'' σημείωσε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων.

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος τόνισε: ''Όλα τα χαρίσματά εκπορεύονται από το Άγιο Πνεύμα, ο άνθρωπος που αγαπά το σταυρό μπορεί να νιώσει και να πορεύεται κατά τον αυτό τρόπο. Εύχομαι αγαπητοί μου όλοι μας να ζήσουμε το μυστήριο του σταυρού και να εγκατασταθεί μέσα μας. Όπως και ο Αγιος Ιωάννης εκ Τερόβου που αγιαστηκε.''

Κλείνοντας ο κ. Μάξιμος υπογράμμισε: ''Σήμερα γιορτάζουμε τον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης και πρέπει να τα θυμόμαστε ολα αυτά τα ιστορικά. Να τα θυμόμαστε και να μην τα ξεχνάμε, διότι ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία έχουν μεγάλη ευθύνη για τον κόσμο όλο, γι' αυτό πρέπει να προσέχουμε διότι ο διάβολος μας υποδαυλίζει διαρκώς. 2000 χρονια ιστορίας πρέπει να τα διαφυλάξουμε και να τα μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές''.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Ηγούμενο της Ι.Μ. Βαρλαάμ Γέροντα Ισίδωρο και τους πατέρες που κόμισαν το Ιερό Λείψανο του Αγίου Ιωάννη του εκ Τερόβου και ακόμα ευχαρίστησε τον π. Σπυρίδων που όπως τόνισε «είναι δικό σας παιδί και έχει προσφέρει πολλά».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ:

Εμφανίσεις: 304581
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: