Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016

nairobis-23

Το Σάββατο 27 Αυγούστου, στον ιερό ναό των Αγίων Ραφαήλ Νικολάου και Ειρήνης, διεξήχθηκε το τελικό φεστιβάλ των δραστηριοτήτων όλων των ενοριών.

Το προκαταρκτικό πρόγραμμα έλαβε χώρα πριν από δύο βδομάδες ακριβώς, με την ενεργό συμμετοχή των παιδιών των Κατηχητικών σχολείων.

Το φεστιβάλ περιλάμβανε θεατρικό έργο, παραδοσιακό τραγούδι και χορό, ποιήματα κ.τ.λ. Σ’ αυτό το φεστιβάλ συμμετείχαν γύρω στα χίλια παιδάκια, συνοδευόμενα από τους κατηχητές και τους ιερείς των ενοριών.

Το φεστιβάλ άρχισε το πρωί στις 9 και έκλεισε αργά το απόγευμα με την απονομή διπλωμάτων και κυπέλλων στους νικητές μέσα σε μια πανηγυρική ατμόσφαιρα.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος, που τίμησε με την παρουσία του το γεγονός αυτό και απένειμε τα βραβεία στους νικητές, ευχαρίστησε τους οργανωτές και τους ιερείς για την επιτυχία του φεστιβάλ αυτού που πραγματοποιείται κάθε χρόνο και υποσχέθηκε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία θα συνεχίσει να στηρίζει και να ενθαρρύνει παρόμοιες εκδηλώσεις, που, πραγματικά, προάγουν το έργο των δραστηριοτήτων στον χώρο ιδιαίτερα των κατηχήσεων και της ποιμαντικής.

Το γεγονός ότι συμμετείχαν τόσες εκατοντάδες παιδιά των δημοτικών σχολείων που έδειξαν ότι είναι προικισμένα με διάφορα και πολλά ταλέντα είναι μια ένδειξη ότι όλοι αυτοί που συμμετείχαν σήμερα θα είναι οι αυριανοί νέοι και μελλοντικοί ηγέτες της Εκκλησίας της Κένυας, αν παραμείνουν πιστοί στα διδάγματα και τις Ορθόδοξες θέσεις και διδασκαλίες που τους εμπνέουν οι κατηχητές και οι δάσκαλοί τους.

Εντύπωση προκάλεσε ότι κάθε ενορία μετέφερε μαζί της τα σκηνικά των θεατρικών έργων, φτιαγμένα με τα ίδια τα χέρια των μικρών και των δασκάλων τους, πραγματικά αριστουργήματα.

Μόνο αυτά από μόνα τους μπορούν να εκτεθούν ως εκθέματα τέχνης και να βραβευτούν! Ένα άλλο στοιχείο ήταν οι παραδοσιακές τους στολές.

Παρ’ όλη τη φτώχεια και τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν, κάθισαν και βρήκαν τρόπους να φτιάξουν τις στολές αυτές, ώστε να μπορούν να μοιάζουν με αυτές τις αυθεντικές και αληθινές, για να μην ξεφύγουν από την παράδοσή και την κουλτούρα τους.

Στοιχείο επίσης σημαντικό ήταν η χρησιμοποίηση της τοπικής διαλέκτου των Κικούγιου στην οποία ανήκαν όλα τα παιδιά.

Η διάλεκτος αυτή δε διδάσκεται στα σχολεία κι όμως τα παιδιά την χρησιμοποίησαν στα ποιήματα, στα σκετς, στα παραδοσιακά τραγούδια και στους χορούς.

Ο Σεβασμιώτατος, όταν πήρε τον λόγο, στο τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της τοπικής διαλέκτου και είπε ότι ως Εκκλησία θα συνεχίσουμε να μεταφράζουμε, ώστε οι ακολουθίες να γίνονται στις τοπικές διαλέκτους, κάτι που ήδη γίνεται και πρωτοπορούμε.

Διαφύλαξη της τοπικής γλώσσας σημαίνει ότι θα κρατηθούν η ιστορία, η καταγωγή, η κουλτούρα, η αρχαία και βαθιά κληρονομία των φυλών.

Ακόμα, η κάθε ενορία φρόντισε ώστε να υπάρχει μεταφορικό μέσο για τα παιδιά με τη συνοδεία των κατηχητών τους και γεύμα όταν έκαναν ένα μικρό διάλειμμα.

Ο Σεβασμιώτατος στην καταληκτήρια ομιλία του, όταν πια νύχτωσε κι έπρεπε να επιστρέψουν, κάλεσε όλους να κρατηθούν στενά συνδεδεμένοι με τη βαθιά ορθόδοξη χριστιανική πίστη που στηρίζει, εμπνέει και καθοδηγεί τον άνθρωπο στην ελπίδα και τη βεβαιότητα της αλήθειας και της ζωής: τον Χριστό.

nairobis-1

nairobis-2

nairobis-3

nairobis-4

nairobis-5

nairobis-6

nairobis-7

nairobis-8

nairobis-9

nairobis-10

nairobis-11

nairobis-12

nairobis-13

nairobis-14

nairobis-15

nairobis-16

nairobis-17

nairobis-18

nairobis-19

nairobis-20

nairobis-21

nairobis-22

nairobis-24

nairobis-25

nairobis-26

nairobis-27

nairobis-28

nairobis-29

nairobis-30

Εμφανίσεις: 301714
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: