Παυση
  • 1

  • 2

  • 3

Καρέας | Αθανάσιος Θανόπουλος

Εκατοντάδες πιστοί συνέρευσαν σήμερα, Τετάρτη 23 Απριλίου 2014, για να εορτάσουν τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό Ναό του Αγίου στον Καρέα.

Στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Αναστάσιο Τασόπουλο, τον Ιεροκήρυκα Αρχιμ. Καλλίνικο Νικολάου, τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αρχιμ. Ειρηναίο Παναγιωτόπουλο και Ιερείς της Μητροπόλεως.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής κ. Δανιήλ, ο οποίος αναφέρθηκε στον Βίο του Αγίου Γεωργίου, σημειώνοντας ότι η εποχή στην οποία ζούσε ο Άγιος ήταν μια εποχή μεγάλης διαφθοράς.

Σε άλλο σημείο ο κ. Δανιήλ τόνισε: ''Δεν έχει αλλάξει πολύ η εποχή μας, αφού και σήμερα οι διανοούμενοι στρέφονται εναντίον της Πίστεως και της Εκκλησίας. Προ ημερών ακούσαμε έναν κορυφαίο διανοούμενο να προσβάλλει την Πίστη μας, να την χλευάζει και να την αμφισβητεί. Αν διαβάσετε τον τύπο και παρακολουθήσετε την τηλεόραση θα δείτε αυτή την εχθρότητα τον τάχα διανοουμένων, εναντίον του Χριστού, εναντίον της Πίστεως και εναντίον της Εκκλησίας''.

''Λίγες ημέρες πριν την Κυριακή των Βαΐων ανακαλύφθηκε ένας πάπυρος στο μέγεθος πιστωτικής κάρτας, πάνω στον οποίο λέει, είναι γραμμένο ότι ο Ιησούς είχε γυναίκα. Δεν το είχαν ανακαλύψει τόσο καιρό, αλλά τώρα το ανακάλυψαν για να μας πούνε οι διανοούμενοι ότι ο Ιησούς είχε γυναίκα. Κάθε Πάσχα βρίσκουν και κάτι για να προσβάλλουν την Πίστη των ανθρώπων, να τους κλονίσουν εσωτερικά, γιατί τους ενοχλεί η Πίστη στον Χριστό. Όπως είχε πει ο Χριστός στους μαθητές Του, αν μοιάζεται με τους ασεβείς και τους διαφθαρμένους θα σας αγαπούν, αλλά επειδή όμως δεν τους μοιάζεται στην ασέβεια και την διαφθορά για αυτό σας μισούν'' συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος.

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε: ''Όπως ο Άγιος Γεώργιος έμεινε αμέτοχος στη διαφθορά και στην ασέβεια της εποχής του, έτσι κι εμείς καθημερινά στη ζωή μας θα πρέπει να μένουμε εδραίοι και σταθεροί στον Χριστό''.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στην ομώνυμη ενορία του Ν. Κόσμου.

Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος ο οποίος είχε διατελέσει κατά το παρελθόν εφημέριος του Ιερού Ναού και έψαλε ο Βυζαντινός χορός Αντιφωνικό Μέλος τον οποίο διηύθυνε ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού κ. Γεώργιος Καμαργιάρης.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου και στα διδάγματα που απορρέουν απ αυτόν για την σημερινή εποχή.

Στη συνέχεια με πολλή συγκίνηση αναφέρθηκε στα χρόνια της διακονίας του στον Ιερό ναό και εξέφρασε την χαρά του και την ικανοποίηση του για την πνευματική πρόοδο της ενορίας αλλά και για την αποπεράτωση του Ιερού Ναού ο οποίος κοσμεί την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Στο τέλος ο προιστάμενος του Ιερού Ναού Αρχιμ. Αμφιλόχιος Ρουσάκης ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την αποδοχή της προσκλήσεως, για την διακονιά του στο Ναο και για τα καλά του λόγια.

Με λαμπρότητα και συμφώνως προς την Αγιορείτικη Παράδοση εορτάσθηκε, την Τρίτη της Διακαινησίμου, η κατά θαυμαστόν τρόπον εύρεση της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Πορταϊτίσσης, στο Κάθισμα της Παναγίας, της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά. Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.

Την παραμονή της εορτής ετελέσθη στο κατάμεστο, από πιστούς και προσκυνητές από όλο τον κόσμο, καθολικό της Ιεράς Μονής των Ιβήρων, ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας.

Την κυριώνυμο ημερά της εορτής ετελέσθη στο Καθολικό της Μονής ο Πανηγυρικός Όρθρος και ο Αγιασμός και κατόπιν ξεκίνησε η Ιερά Λιτάνευσις της Εικόνος της Παναγίας στα κτήματα και στα παρεκκλήσια του Μοναστηριού, για να καταλήξει στο Κάθισμα της Μονής, το Καθολικό του οποίου είναι ο μόνος Ιερός Ναός στον οποίο τελείται η Θεία Λειτουργία, εκτός του μοναστηριού, με την παρουσία της Θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Πορταϊτίσσης.

Εν συνεχείᾳ, η εικόνα μετεφέρθη στο Αγίασμα, το οποίο ευρίσκεται πλησίον του καθίσματος, όπου σύμφωνα με την παράδοση την πρωτοτοποθέτησε ο μοναχός Γαβριήλ, όταν την έβγαλε από τη θάλασσα το 1004, και διενεμήθη το αντίδωρο στους πιστούς και στους προσκυνητές που προσήλθαν ευλαβικά, για να λάβουν τη χάρη και την ευλογία της Υπεραγίας Θεοτόκου όπου έμπροσθεν της μορφής της διαγράφεται μια πλούσια δέσμη ευγενών και δυνατών αισθημάτων ενώ η αυστηρή έκφραση του Ιερού Προσώπου Της, τονιζομένη από την επιβλητική και καθηλωτική ματιά Της, προξενεί το δέος.

Αμέσως μετά την διανομή του Αντιδώρου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, η πομπή και πάλι λιτανευτικός επέστρεψε στην Ιερά Μονή όπου και τοποθετήθηκε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής των Ιβήρων, πριν επιστρέψει μετά από λίγες ημέρες, στο Ιερό Παρεκκλήσιο Της, από όπου και φυλάτει συνεχώς τους μοναχούς αλλά και όλους τους ευλαβείς Χριστιανούς, μεσιτεύοντας προς τον Υιόν και Κύριο ημών Ιησού Χριστό να μην στερήσει ποτέ από όλους την Χάρη και το Έλεος Του, ενώ εν συνεχεία ακολούθησε η Παραδοσιακή Αγιορείτικη Πανηγυρική τράπεζα.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Hide Main content block

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Δέηση Βαρθολομαίου στο μαρτυρικό Νταχάου
Του Σταύρου Τζίμα Θ’ ανάψει ένα κερί και θα τελέσει τρισάγιο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου στις 19 Μαΐου, έξω από το ... περισσότερα...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Στο Λεωνίδιο ο Αρχιεπίσκοπος για εγκαίνια νέου Γηροκομείου
Την Κυριακή 27 Απριλίου 2014 και ώρα 12.00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθούν τα Εγκαίνια του νέου γηροκομείου ... περισσότερα...

ΙΕΡΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ

Η εορτή του Αγίου Γεωργίου στο Ροεινό Τρίπολης (ΒΙΝΤΕΟ)
Χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου τελέστηκε πανηγυρική θεία λειτουργία στον ... περισσότερα...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Η εορτή των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στην Λαρνάκα (ΦΩΤΟ)
Του Παναγιώτη Γεωργίου Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στην στο Ομώνυμο Μοναστήρι στην ... περισσότερα...

ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ

Λαμπρή πανήγυρη στην Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου Κιλκίς (ΦΩΤΟ)
Για την Romfea.gr, Χρήστος Καναρόπουλος Με λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη πραγματοποιήθηκε και φέτος η Ιερά Πανήγυρις της Ιεράς Μονής Αγίου ... περισσότερα...
top
Has no content to show!