Παυση
  • 1

  • 2

  • 3

Του Αιμίλιου Πολυγένη

Τους προβληματισμούς για το εκπαιδευτικό σύστημα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία σήμερα συζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος με εκπαιδευτικούς που βρέθηκαν στον Ναό των Τριών Ιεραρχών στα Πετράλωνα.

Ο Αρχιεπίσκοπος είχε γόνιμο διάλογο με τους εκπαιδευτικούς και, νωρίτερα, είχε την ευκαιρία να μιλήσει στα πολλά παιδιά που βρέθηκαν στο Ναό.

«Να προσέχουμε τις ρίζες μας, γιατί χωρίς αυτές δεν θα έχουμε καρπούς» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.

«Τιμούμε τους Αγίους για να τους ευχαριστήσουμε για όσα προσφέρουν στον κόσμο και στον καθένα από μας, αλλά και να ψηλαφήσουμε τη ζωή τους, για να παραδειγματιστούμε», είπε.

«Στο διάβα της ιστορίας βλέπουμε την κοινοτική ζωή που κράτησε όχι μόνο την Εκκλησία, αλλά και τον Ελληνισμό. Οι Τρεις Ιεράρχες γιορτάζονταν χωριστά. Ο καθένας για την δική του προσφορά και τα δικά του χαρίσματα, αλλά εδώ και χίλια χρόνια γιορτάζουμε τους τρεις Αγίους μαζί, για να τιμήσουμε τα γράμματα, τη γνώση, την σοφία».

Ο Αρχιεπίσκοπος, στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη ζωή και στο έργο των Τριών Ιεραρχών και επεσήμανε πως «οι Τρεις Ιεράρχες ένωσαν δύο κόσμους μέσα σε αυτόν τον τόπο, σε αυτήν την πατρίδα, τον ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Έδωσαν την δυνατότητα να γίνει με σωστό τρόπο η εκμάθηση και η εκκλησιαστική ζωή».

Μιλώντας σε γονείς και εκπαιδευτικούς τόνισε, πως δε χρειάζεται να μάθουν στα παιδιά τους να τα έχουν όλα, αλλά μόνο τα χρήσιμα. Καλούνται, βέβαια, να σέβονται τα παιδιά τους και να μην διστάζουν να τους ζητούν συγγνώμη, όταν σφάλλουν.

Τέλος ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε οι Τρεις Ιεράρχες να δίνουν σοφία στα παιδιά και στους δασκάλους και ανέφερε πως «υπάρχουν δύο ειδών σοφίες, η κοσμική σοφία που προσφέρουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, η οποία μας χρειάζεται και πρέπει να την αναζητούμε, υπάρχει όμως και η άνωθεν Σοφία, από την πραγματική εκκλησιαστική ζωή. Εκεί που συναντώνται τα δυο είδη σοφίας δημιουργείται ο χαρισματικός άνθρωπος».

Την 192α επέτειο από της Ευρέσεως της αγίας Εικόνος της Μεγαλόχαρης εόρτασε σήμερα η Τήνος με τον Εόρτιο Εσπερινό, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. κ. Δωρόθεος Β', στον Ναό της Ευρέσεως.

Προηγουμένως η αγία Εικόνα λιτανευτικά, παρ' όλη την επικρατούσα κακοκαιρία μεταφέρθηκε από τον Πανίερο Ναό στην Εύρεση, με εκκλησιαστική τάξη επικεφαλής έχουσα τον Μητροπολίτη, με τη συμμετοχή, των Ιερέων, του κ. Αντιπροέδρου και των μελών της Διοικούσης Επιτροπής, του κ. Δημάρχου και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, του κ. Επάρχου, του Προέδρου της τοπικής Δημοτικής Κοινότητος, της πολιτευτού των Κυκλάδων, των Προϊσταμένων των Υπηρεσιών των Σωμάτων Ασφαλείας, Διευθυντών Σχολείων και μαθητών όλων των βαθμίδων, της Φιλαρμονικής του Ιερού Ιδρύματος, και προσκυνητών από την Τήνο, την Σύρο, την Μύκονο, τα Τρίκαλα, τα Μετέωρα, τη Χίο και άλλες περιοχές της Ελλάδος.

Τους ύμνους απέδωσε ο χορός των Ιεροψαλτών του Ιδρύματος υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Στυλ. Κοντακιώτη.

Μετά το πέρας του Εσπερινού στον κυρίως Ναό η Διοικούσα Επιτροπή, όπως κάθε χρόνο απένειμε χρηματικά αριστεία και βιβλία στους αριστεύσαντες μαθητές όλων των βαθμίδων και της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου.

Ο κ. Δωρόθεος στην προσφώνησή του συνεχάρη τους γονείς, τους διδασκάλους και τους μαθητές και υπέμνησε σε όλους, αφού αναφέρθηκε στην μετά σπουδής θύραθεν και Χριστιανική διαπαιδαγώγηση των νέων, την διαχρονική, πολύπλευρη και πολυδιάστατη προσφορά του Ιερού Ιδρύματος στην Παιδεία από της ιδρύσεώς του μέχρι και σήμερα.

Οι παριστάμενοι διδάσκαλοι και μαθητές ευχαρίστησαν τον Σεβασμιώτατο και την Διοικούσα Επιτροπή για την απονομή των αριστείων.

Φωτογραφίες: Γεώργιος Πολυκανδρίτης, Δήμητρα Φανερού

Είναι απαράδεκτο να ορκιζόμαστε, σημείωσε με δηλώσεις του ο Σεβ. Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, ο οποίος τάσσεται κατά της χρήσης του θρησκευτικού όρκου, ακόμα και στα δικαστήρια, υπογραμμίζοντας μάλιστα, πως καλά έκανε ο πρωθυπουργός και δεν ορκίστηκε.

«Εγώ είμαι κατά της θρησκευτικής ορκωμοσίας όχι μόνο στην Βουλή, όχι μόνο στις υπηρεσίες, αλλά και στα δικαστήρια. Είναι απαράδεκτο να ορκιζόμαστε στο Ευαγγέλιο» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Αργολίδος.

Ο κ. Νεκτάριος τόνισε πως, «το να ορκιζόμαστε στο Ευαγγέλιο που είναι κατά του όρκου το θεωρώ απαράδεκτο, γι' αυτό και πολύ καλά έκανε ο κ. πρωθυπουργός που δεν ορκίστηκε και μακάρι να ‘ρθει η ώρα να σταματήσει ο όρκος. Ας βρεθεί κάτι άλλο».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Hide Main content block

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

top
Has no content to show!