Παυση
  • 1

  • 2

  • 3

ΚΟΜΟΤΗΝΗ | ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΟΛΥΓΕΝΗΣ

Λαμπρή πανηγυρική Δοξολογία τελέστηκε πριν από λίγο στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας μετά το πέρας της Δοξολογίας, καλωσορίζοντας τον Πατριάρχη του Γένους τόνισε: " Παναγιώτατε, η ἐπίσκεψή Σας στὴν Κομοτηνή, τὴν πρωτεύουσα τῆς Δυτικῆς Θράκης, μαζὶ μὲ τὴν τίμια συνοδεία Σας ἀποτελεῖ ἀφορμὴ γνήσιας χαρᾶς γιὰ τὸν Ἐπίσκοπο, τὸν ἱερὸ κλῆρο καὶ τὸ εὐσεβὲς πλήρωμα τῆς ἱστορικῆς καὶ εὐλογημένης Μητροπόλεως Μαρωνείας καὶ Κομοτηνῆς."

"Ο ἕνας πνεύμονας τῆς θεοσκεποῦς Ἐπαρχίας μας ζωογονεῖ καὶ ζωογονεῖται ἀπὸ τὴν σχέση μας μὲ τὴν Αὐτοκέφαλη Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος, ὁ ἄλλος, ὅμως, διατηρεῖται ἄλκιμος καὶ ὑγιῆς ἀναπνέοντας τὸν φαναριώτικο ἀέρα τῆς Βασιλεύουσας καὶ τελικῶς οἱ δύο πνεύμονες ἀπὸ κοινοῦ ἐργάζονται γιὰ τὴν ἀδιάπτωτη καὶ ἀδιατάρακτη ὑγιεία συνόλου τοῦ ἐκκλησιαστικοῦ σώματος", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Μαρωνείας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, υπογράμμισε ότι "Ἡ Ἐκκλησία τῆς Κωνσταντινουπόλεως καὶ ὁ θεσμὸς τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου στὴ συνείδηση τῶν ἁπανταχοῦ ὀρθοδόξων ἀποτελοῦν ἀδαπάνητη καὶ ἀστείρευτη πηγὴ εὐλογίας, διότι στὴν διϊστορικὴ τους πορεία ἀρδεύουν τὶς ψυχὲς τῶν παιδιῶν τους μὲ τὸ εὐαγγελικὸ ζείδωρο νᾶμα «ἐκ τῶν πηγῶν τοῦ σωτηρίου»."

Αναφερόμενος στην διακονία του Οικουμενικού Πατριάρχη ο κ. Παντελεήμων, τόνισε πως "κατανοοῦμε στὸ μέτρο τῶν γνωριζομένων σὲ ἐμᾶς τὶς συνθῆκες ποὺ χαρακτηρίζουν τὸν προσωπικὸ Σταυρὸ τοῦ Πατριάρχη,ἀλλὰ καὶ τὶς ἀγωνίες ποὺ περικλείονται στὴν Πατριαρχικὴ διακονία, μάλιστα σὲ καιροὺς πονηροὺς καὶ δυσχείμερους, ὅπως οἱ παρόντες."

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος προσέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ένα αρχιερατικό εγκόλπιο, στο κέντρο του οποίου εικονίζεται φιλοτεχνημένο σε σμάλτο το πρόσωπο της Υπερμάχου Στρατηγου του Γένους μας, της υπεραγίας Θεοτόκου.

"Το εγκόλπιο απεικονίζει τὴν Παναγία μας δεομένη καὶ ἀποτελεῖ πιστὸ ἀντίγραφο ἑνὸς ἀπὸ τὰ διασωθέντα δείγματα πνευματικῆς καὶ πολιτιστικῆς προσφορᾶς τῶν ἀσκηθέντων κατὰ τὸν 11ο καὶ 12ο αἰῶνα στὸ σημαντικότερο μοναστικὸ κέντρο τῆς περιοχῆς, τὸ Αϊτοβουνὸ τῆς Θράκης μας ἤ ἀλλιῶς Παπίκιον Ὄρος", ανέφερε κλείνοντας ο Μητροπολίτης Μαρωνείας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης από την πλευρά του, εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται σήμερα στην ευλογημένη Κομοτηνή, την ιστορική βυζαντινή Κουμουτζήνα.

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στον μακαριστό Τιμόθεο Ματθαιάκη (1954-1974) ο οποίος όπως ανέφερε, εργάστηκε σκληρά και αποδοτικά στον τόπο αυτό και ανέδειξε και τον προκάτοχο του, τον αείμνηστο κυρό Δαμασκηνό ο οποίος διακόνησε ευόρκως επί μακράν σειράν ετών.

Απευθυνόμενος προς τον λαό της Κομοτηνής ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στο πρόσωπο του νέου Μητροπολίτη Μαρωνείας κ. Παντελεήμων, ενώ στρεφόμενος προς αυτόν τόνισε: "Μετά μεγάλων προσδοκιών στρέφομεν το πρόσωπον ημών προς εσάς, Ιερώτατε αδελφέ κύριε Παντελεήμον, και ευχόμεθα εις εσάς την εξ ύψους δύναμιν προς μακράν, καλλίκαρπον και πολύκαρπον την ποιμαντορίαν σας εις την λαχούσαν υμίν Επαρχίαν ταύτην."

Σε άλλο σημείο της ομιλία του ο Πατριάρχης ανέφερε: “Ο λαός της Δυτικής Θράκης πάντοτε διεκρίθη δια την προσήλωσίν του εις την Μητέρα Εκκλησίαν της Κωνσταντινουπόλεως και την παράδοσιν αυτής. Η Μήτηρ Εκκλησία ενέπνεε τον λαόν της Θράκης να αγωνίζεται υπό αντιξόους συνθήκας και περιστάσεις δια να διατηρή αδούλωτον και ισχυρόν το φρόνημα αυτού και την ιδιαιτέραν πνευματικήν του φυσιογνωμίαν."

"Κατά την παρούσαν δυσχερή συγκυρίαν η Εκκλησία αποτελεί την ελπίδα μας. Αυτή ευρίσκεται πάντοτε πλησίον εις τους έχοντας ανάγκην και συμπαρίσταται με όλας της τας δυνάμεις εις τας θλίψεις του λαού”, πρόσθεσε ο Πατριάρχης του Γένους.

Κλείνοντας ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήγγειλε προσκλητήριο πρός όλους και προς πάντα φιλότιμο χριστιανό.

“Από της Κομοτηνής εξαγγέλλομεν προσκλητήριον προς όλους εσάς αλλά και προς πάντα φιλότιμον και συνειδητόν χριστιανόν: «Προσέλθετε αδελφοί να συνεργασθώμεν και να συμβάλωμεν εις την αναγέννησιν του κόσμου. Ακολουθήσατε ημάς εις τους οραματισμούς της φίλης Ορθοδοξίας. Έλθετε να προβάλωμεν στεντορία τη φωνή το Μήνυμα της Ορθοδοξίας. Είναι δε το Μήνυμα τούτο απλούν, σαφές και λακωνικόν, ως απλούς πέφυκεν ο λόγος της αληθείας»."

 

ΚΟΜΟΤΗΝΗ | ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΟΛΥΓΕΝΗΣ

Παρουσία εκατοντάδων πιστών πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στην πόλη της Κομοτηνής.

Ο Πατριάρχης του Γένους έγινε δεκτός απο τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γεώργιο Πετρίδη, τον Σεβ. Μητροπολίτη Μαρωνείας κ. Παντελεήμων και τις Αρχές του Τόπου.

Στη συνέχεια στον αύλειο χώρο του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ Πετρίδης, καλωσορίζοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη μεταξύ άλλων τόνισε: "Με μεγάλη χαρά σας υποδεχόμαστε και σας καλωσορίζουμε σήμερα, έμπλεοι αγάπης κι εκτίμησης, στην έδρα του Δήμου Κομοτηνής. Αποτελεί ύψιστη τιμή για την πόλη μας και τους κατοίκους της η έλευσή σας στον τόπο μας."

"Το Οικουμενικό Πατριαρχείο συνιστά για το Έθνος μας μια ιερή πυξίδα κατάδειξης της παγκοσμιότητας και της καθολικότητας της Ορθοδοξίας. Διατηρεί άσβεστη κι αλώβητη τη φλόγα της πίστης και της πνευματικότητας των παραδόσεών μας", πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Κομοτηνής ανέφερε: "Σε καιρούς δυσοίωνους σφυρηλατείτε την ενότητα της πίστης και εργάζεστε με συνέπεια για την προάσπιση των αξιών της ειρηνικής συνύπαρξης, της εξάλειψης της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού και για την εμπέδωση κλίματος αλληλεγγύης, συναδέλφωσης και αγαπητικής συμπόρευσης των ανθρώπων και των λαών."

"Διερμηνεύοντας και εκφράζοντας τα συναισθήματα των κατοίκων του Δήμου της Κομοτηνής, αλλά και του Δημοτικού μας Συμβουλίου, σας εύχομαι εκ βάθους καρδίας να είστε πολύχρονος και να συνεχίζετε με ακατάβλητο φρόνημα να υπηρετείτε τον Οικουμενικό θρόνο της Ορθοδοξίας μας", σημείωσε κλείνοντας ο κ. Πετρίδης.

Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε: "Με πολλήν χαράν ήλθομεν σήμερον ενταύθα, εις επίσκεψιν της ιστορικής ταύτης περιοχής, η οποία, ως Μητρόπολις Μαρωνείας, εκ παλαιού υπάγεται εις την Μητέρα Αγίαν του Χριστού Μεγάλην Εκκλησίαν και διατηρεί με αυτήν ισχυρούς πνευματικούς και κανονικούς δεσμούς."

"Είναι δε ευλογία Θεού ότι η συνάντησίς μας πραγματοποιείται υπό την σκέπην της εφόρου της Πόλεώς μας Υπεραγίας Θεοτόκου προ του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού της, αλλά και διότι ο Μητροπολιτικός Ναός τῆς Κομοτηνής είναι αφιερωμένος εις μίαν ακόμη Θεομητορικήν εορτήν, αυτήν της Κοιμήσεως της Παναγίας", πρόσθεσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Κλείνοντας ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε: “Η πρόνοια του Θεού ανέθεσεν εις τας χείρας σας την διοίκησιν και μέριμναν της πόλεως της Κομοτηνής, η οποία, ευρισκομένη εις το κέντρον της Θράκης και αποτελούσα συγκοινωνιακόν κόμβον, ιδιαιτέραν κέκτηται σημασίαν."

Του Αθανάσιου Θανόπουλου

Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο επισκέφθηκε πριν από λίγο ο Πατριάρχης των Αρμενίων κ. Αράμ.

Τον Πατριάρχη υποδέχθηκε στην είσοδο της Αρχιεπισκοπής ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Συμεών Βολιώτης.

Στη συνάντηση που ακολούθησε στην αίθουσα του Θρόνου, ο Πατριάρχης των Αρμενίων με τον Αρχιεπίσκοπο μεταξύ άλλων συζήτησαν για τους διωγμούς και τις σφαγές των χριστιανών στην Μέση Ανατολή.

Στην συνέχεια ο Πατριάρχης κ. Αράμ επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, όπου είχαν ημίωρη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

Τέλος να αναφερθεί ότι ο Αρμένιος Πατριάρχης έφτασε στην Ελλάδα για τους εορτασμούς των 180 χρόνων της Αρμενικής Εκκλησίας του Αγίου Γρηγορίου Κομοτηνής.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Hide Main content block

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Διδυμοτείχου: ''Η Πόλη είναι η κορωνίδα και το καύχημα του Γένους μας'' (ΦΩΤΟ)
ΣΟΥΦΛΙ | ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΟΛΥΓΕΝΗΣ Πανηγυρική Δοξολογία προς τιμή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 21 ... περισσότερα...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Συνέδριο στελεχών νεότητος της Ι. Αρχιεπισκοπής στον Αυλώνα Αττικής
Συνέδριο των Στελεχών νεότητος (Κατηχητών και Κατηχητριών) της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών πραγματοποιήθηκε από το Γραφείο Νεότητος, ... περισσότερα...

ΙΕΡΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ

Ξεκίνησε το ΙΕ' Πανελλήνιο Λειτουργικό Συμπόσιο στην Καισαριανή (ΦΩΤΟ)
Ξεκίνησαν σήμερα 22 Σεπτεμβρίου οἱ ἐργασίες τοῦ ΙΕ’ Πανελληνίου Λειτουργικοῦ Συμποσίου Στελεχῶν Ἱερῶν Μητροπόλεων, τό ὁποῖο ... περισσότερα...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Κύπρου: ''Κανένα εμπόδιο για το θέμα της επένδυσης στη Γεροσκήπου''
Χωρίς εμπόδια και μέσα στο πλαίσιο του νόμου δρομολογούνται απρόσκοπτα οι διαδικασίες για την εκτέλεση του μεγάλου έργου των 7,5 δις ... περισσότερα...

ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ

Πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης για ανέργους στο Δήμο Μοσχάτου - Ταύρου
Η επαγγελματική κατάρτιση και η δημιουργία θέσεων εργασίας για άνεργους συμπολίτες μας που κατοικούν στον Δήμο Μοσχάτου - Ταύρου είναι ο στόχος του ... περισσότερα...
top
Has no content to show!