Παυση
  • 1

  • 2

  • 3

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ | ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΟΛΥΓΕΝΗΣ

Τη θεσμική παρουσία του Πατριαρχείου Αντιοχείας στην Αθήνα, μέσω της λειτουργίας Γραφείου Αντιπροσωπείας, ζήτησε σήμερα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Romfea.gr, ο Πατριάρχης Ιωάννης από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Στο περιθώριο της συνάντησής τους στην Ιερά Σύνοδο, κατά την επίσημη επίσκεψη του Πατριάρχη στην αίθουσα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Πατριάρχης έθεσε το ζήτημα της λειτουργίας Γραφείου αντιπροσώπευσης του Πατριαρχείου στην Αθήνα.

Ο Αρχιεπίσκοπος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν δεσμεύτηκε να δώσει κάποια θετική ή αρνητική απάντηση στον Πατριάρχη, αφού το αίτημα πρέπει να διαβιβαστεί και να ληφθεί η τελική απόφαση από την Δ.Ι.Σ.

Αν τελικά δοθεί έγκριση για να λειτουργήσει γραφείο του Πατριαρχείου Αντιοχείας στην Αθήνα τότε αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η αντίδραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αφού ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για ανάλογα αιτήματα και από άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες (Μόσχας, Ρουμανίας κλπ).

Ιερά Σύνοδος | Θάνος Θανόπουλος

Επίσκεψη στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος πραγματοποιεί αυτή την ώρα ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης.

Τον Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αντιόχειας υποδέχθηκε στο Συνοδικό Μέγαρο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, παρουσία Συνοδικών Μητροπολιτών και του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου Επίσκοπο Μεθώνης.

Στη συνέχεια στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ιεράς Συνόδου πραγματοποιήθηκε πανηγυρική συνεδρία, με αφορμή την επίσκεψη του Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννου.

«Η Διεθνής Κοινότητα και η Ευρώπη είναι ενήμερες για την καθημερινή εξέλιξη των γεγονότων, ιδιαίτερα γιατί εμείς ως Εκκλησία της Ελλάδος διαμαρτυρηθήκαμε εν Συνόδω και εκφράσαμε την ανησυχία μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος προς τον Πατριάρχη Ιωάννη.

Σε άλλο σημείο ο κ. Ιερώνυμος τόνισε: «Αν η Συρία η εμπερίστατη και σε εμπόλεμη κατάσταση πράγμα που μας θλίβει ιδιαιτέρως δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε την ανησυχία και το φιλάδελφο ενδιαφέρον μας για την αστάθεια και την πολιτική ένταση στον Λίβανο, λόγω της μαζικής εγκατάστασης προσφύγων αδιακρίτως θρησκείας και γλώσσας.»

"Η Εκκλησία της Ελλάδος επαγρυπνεί πάνω στο ζωηρό ενδιαφέρον της Ελληνικής Πολιτείας για πολιτική σταθερότητα σ’ αυτή την ευαίσθητη περιοχή και ενώνει τις προσευχές της μαζί με εκείνες της Αδελφής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αντιοχείας, της εχούσης την κανονικήν δικαιοδοσίαν και μητρικήν μέριμναν του ποιμνίου της Χώρας αυτής", συμπλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε χαρακτηριστικά: "Είναι αδύνατο να αποδεχθούμε και την σκέψη ακόμη ότι μπορεί να υπάρξει Μέση Ανατολή χωρίς Χριστιανούς, την στιγμή που αποδεδειγμένα και αναμφισβήτητα αυτοί αποτελούν παράγοντες ειρήνης, συμφιλίωσης και ανάπτυξης. Γι’ αυτό και από τήν θέση αυτή ας μας επιτραπεί να υψώσουμε την αδύναμη αλλά σταθερή φωνή μας για τα απαράγραπτα δίκαια των Χριστιανών Αδελφών μας της Μέσης Ανατολής και να παρακαλέσουμε πρωτίστως για την άμεση απελεύθερωση των απαχθέντων Αδελφών μας Επισκόπων, των οποίων τα ίχνη έχουν χαθεί εδώ και αρκετό καιρό."

Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Ιωάννης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο αλλά και την Εκκλησία της Ελλάδος για το ενδιαφέρον που δείχνει για το Πατριαρχείο αλλά και τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής οι οποίοι τα τελευταία χρόνια είναι σύγχρονοι μάρτυρες.

«Οι σχέσεις των δύο εκκλησιών είναι αιώνες και πάντα μια εκκλησία ήταν στο πλευρό της άλλης σε όλους τους τομείς, πνευματικό, εκκλησιαστικό και πολιτιστικό τομέα», υπογράμμισε ο Πατριάρχης Ιωάννης.
Επίσης ο Πατριάρχης ανέφερε ότι «ο λαός της Ελλάδος και ο λαός της Συρίας πιστεύουν και νιώθουν ότι αποτελούν μια οικογένεια.»

«Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν θα δούμε ότι πάντα η Εκκλησία, η Κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδος είναι στο πλευρό τον προβλημάτων του λαού μας, ακόμα και στα εθνικά θέματα και αυτό αισθανόμαστε και τώρα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Αντιοχείας.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αντιόχειας σε άλλο σημείο τόνισε: «Στην ερώτηση αν θα μείνουμε οι Χριστιανοί στη Μέση Ανατολή, εμείς απαντούμε ότι αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι και μέρος της Μ. Ανατολής, και λέμε ότι θα παραμείνουμε.»

«Ο ορθόδοξος χριστιανικός κόσμος της Συρίας είναι έτοιμος να χύσει το αίμα του για να διατηρήσει την πίστη του», συμπλήρωσε ο Πατριάρχης Ιωάννης.

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα του Κατάρ, τονίζοντας ότι το Πατριαρχείο δέχεται πάρα πολλά χτυπήματα και ένα από αυτά είναι από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

«Οι αραβικές χώρες Μακαριώτατε, υπάγονται στο Πατριαρχείο Αντιόχειας και εκείνοι εξέλεξαν και χειροτόνησαν έναν Αρχιμανδρίτη σε Αρχιεπίσκοπο του Κράτους του Κατάρ, όμως δεν θα ήθελα να μπω τώρα σε λεπτομέρειες.

Εμείς παρόλο αυτά δεν έχουμε διακόψει την κοινωνία με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, αλλά αποφασίσαμε στην Ιερά Σύνοδο ο Πατριάρχης να μην μνημονεύει τον Πατριάρχη Θεόφιλο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Ιωάννης.

Κλείνοντας ο Πατριάρχης Αντιοχείας ανέφερε: «Εμείς δεν είναι δυνατόν να δώσουμε σε ολόκληρο τον κόσμο μια εικόνα ότι οι χριστιανοί βρισκόμαστε σε διχόνοια, αλλά με τις προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριάρχη, την δική σας και άλλων Προκαθημένων πρέπει να δοθεί λύση ώστε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων να ανακαλέσει την απόφαση αυτή.»

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος παρασημοφόρησε τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη με την Ανώτατη τιμή της Εκκλησίας της Ελλάδος τον χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου.

Του Αιμίλιου Πολυγένη

Με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο συναντήθηκε σήμερα, Παρασκευή 24 Οκτωβρίου ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης.

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας ο οποίος συνοδευόταν από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην είσοδο του Υπουργείου Εξωτερικών, έτυχε θερμής υποδοχής από τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αντιόχειας μετέφερε στον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, την ανησυχία και τους φόβους του για την κατάσταση στην Μέση Ανατολή.

Επίσης οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πατριάρχης συζήτησε με τον Υπουργό και για το θέμα της απαγωγής του αδελφού του, Σεβ. Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλου του οποίου η τύχη ακόμα αγνοείται.

"Το Πατριαρχείο Αντιοχείας βρίσκεται μέσα στη φωτιά του πολέμου. Έχουμε πολύ στενή επαφή, συνεργαζόμαστε πολύ στενά και στη Συρία και στο Λίβανο που είναι ουσιαστικά η δεύτερη έδρα του Πατριαρχείου. Το μεγάλο μας θέμα είναι η ανθρωπιστική βοήθεια, η προστασία των χριστιανικών πληθυσμών και των χριστιανικών μνημείων. Χωρίς το χριστιανικό στοιχείο δεν υπάρχει το Λεβάντε, δεν υπάρχει η παραδοσιακή Μέση Ανατολή, η δε φυγή των χριστιανών από την περιοχή αυτή ενισχύει τον φονταμενταλισμό και κάθε εξτρεμιστικό στοιχείο", τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε άλλο σημείο ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: "Ο ρόλος του Πατριαρχείου Αντιοχείας όπως και των άλλων ορθοδόξων Εκκλησιών στην ευρύτερη περιοχή είναι καθοριστικός και αναλαμβάνουμε μία σειρά από πρωτοβουλίες διεθνούς χαρακτήρα με επίκεντρο ακριβώς την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών και των μνημείων."

"Συνεργαζόμαστε, φυσικά, πολύ στενά με όλες τις χώρες τις περιοχής, μετέχουμε σε όλες τις διεθνείς διασκέψεις και είμαστε σε πολύ στενή επαφή και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών", πρόσθεσε κλείνοντας ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Βενιζέλος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Hide Main content block

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Έναρξη νέου ακαδημαϊκού έτους στο Ορθόδοξο Ινστιτούτο του Σαμπεζύ
Η επίσημη τελετή για την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους (Dies academicus) του Ινστιτούτου Μεταπτυχιακής Θεολογίας του εν Σαμπεζύ της ... περισσότερα...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Πατριάρχης και Αρχιεπίσκοπος ξεναγήθηκαν στο Μουσείο της Ακροπόλεως (ΦΩΤΟ)
Υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα τάχθηκαν μέσω του 89,5 ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ... περισσότερα...

ΙΕΡΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ

Ο Ι.Ν. της Αγίας Αικατερίνης Κάμπου Τήνου εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΣΑΕΠ
Με πρωτοβουλία και ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου & Τήνου κ. Δωροθέου Β΄ και τη ... περισσότερα...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Κύκκου: ''Θεωρούμε την επίσκεψη σας εδώ ως ανανέωση των άρρηκτων δεσμών μας''
«Περιβεβλημένη την εόρτια στολή της», η σεπτή χορεία των Πατέρων της ιστορικής Μονής της Παναγίας του Κύκκου, με επικεφαλής τον ... περισσότερα...

ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ

Ομιλία για τον χαρισματούχο Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο (ΗΧΗΤΙΚΟ)
Βύρωνας | Θάνος Θανόπουλος Μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα: ''Ο μακαριστός π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος - Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα'' ... περισσότερα...
top
Has no content to show!