Παυση
  • 1

  • 2

  • 3

Κατά το διήμερο 26 και 27 Ιουλίου εορτάστηκε στη Βέροια η μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος του ιαματικού, κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.

Ο εσπερινός τελέστηκε στο καθολικό της ιεράς μονής Παναγίας Δοβρά χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σεβαστείας κ. Δημητρίου και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Νεαπόλεως και Σαμαρείας κ. Αμβροσίου, Σερρών κ. Θεολόγου, Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος και Βεροίας κ. Παντελεήμονος. Τον θείο λόγο κήρυξε ο αρχιμ. Διονύσιος Ανθόπουλος, αν. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος.

Την κυριώνυμο ημέρα στον όρθρο χοροστάτησε ο σεβ. Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Δημήτριος, ενώ στο πολυαρχιερατικό συλλείτουργο προεξήρχε ο εορτάζων Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων και έλαβαν μέρος οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σεβαστείας κ. Δημήτριος, Νεαπόλεως κ. Αμβρόσιος, Λαρίσης κ. Ιγνάτιος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Εδέσσης κ. Ιωήλ, Κίτρους κ. Γεώργιος και οι θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Σαφίτας (Συρία) κ. Δημήτριος και Θερμών κ. Δημήτριος.

Το θείο λόγο κήρυξε ο αρχιμ. Ιερώνυμος, Α' Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Πάνδημος και με κάθε εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε η μνήμη της Πολιούχου και Προστάτιδος του Λαγκαδά Αγίας Παρασκευής της  Οσιοπαρθενομάρτυρος και Αθληφόρου του Χριστού, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της πόλεως.

Την παραμονή της εορτής ετελέσθη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής-Λαγκαδά ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελασσώνος κ. Χαρίτονος και συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ. Δημητρίου και του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου.

Εν συνεχεία, με την συμμετοχή του κόσμου και με την συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Λαγκαδά και τιμητικού αγήματος του Στράτου το οποίο και απέδωσε τις πρέπουσες τιμές και εκπροσώπων των Πολιτιστικών φορέων της επαρχίας μας ενδεδυμένους με τις παραδοσιακές τους στολές, πραγματοποιήθηκε η περιφορά της Θαυματουργού Εικόνος και του Σεπτού Ιερού Λειψάνου της Αγίας Παρασκευής εντός της πόλεως, ενώ στην κεντρική πλατεία του Λαγκαδά τελέσθηκε η Αρτοκλασία.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής της Αγίας Παρασκευής ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Λαγκαδά προεξάρχοντος του  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερισσού, Αρδαμερίου και Αγίου Όρους κ. Θεοκλήτου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ. Δημητρίου και του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος εις το Ιερό Βήμα ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.

Κατά την διάρκεια του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Συλλείτουργου στον γεμάτο από πλήθος Πιστών Ιερό Μητροπολιτικό Ναό παρέστησαν ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Αντιπεριφεριάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Φάνης Παπάς, ο νεοκλεγείς Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, πολλοί ιερείς όχι μόνο της Μητροπόλεως μας αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδος, εκπρόσωποι του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας της πόλεως μας, της ακαδημαϊκής κοινότητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  καθώς και αντιπροσοπείες των Πολιτιστικών Φορέων της επαρχίας μας.

Τα αναλόγια του Μητροπολιτικού Ναού κόσμησαν με την παρουσία τους ο Άρχων Μαΐστωρ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Αριστογένης Ζαΐμης, πλαισιωμένος από τη Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης «Ο Απόστολος Παύλος», με επικεφαλής  τον Άρχοντα Υμνωδό της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Γεώργιο Φερεντίνο και τον Μουσικολογιώτατο κ. Ραφαήλ Ασδρέ με την χορωδία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίας Παρασκευής «Δαμασκηνός ο Στουδίτης».

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος και αναφέρθη στο Βίο και το Μαρτύριο της Αγίας Παρασκευής αναλύοντας εκτενώς την λέξη Οσιοπαρθενομάρτης που χαρακτηρίζει την σήμερα τιμωμένη από την Εκκλησία μας Αγία υπογραμμίζοντας ότι ονομάζεται μάρτυς διότι ομολόγησε Ιησούν Χριστόν τον οποίο και αγάπησε με όλη την δύναμη της ψυχής της, η οποία αυτή αγάπη υπαγορεύει την θυσία και κοστίζει.

Το τίμημα της είναι να δώσεις ακόμα και το αίμα σου για το αγαπημένο σου πρόσωπο ιδίως μάλιστα όταν πρόκειται για τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό. Οι πατέρες της Εκκλησίας μας αναφέρουν ότι το μαρτύριο είναι η επισφράγιση της μαρτυρίας και της ομολογίας μας.

Εν συνεχεία της ομιλίας του τόνισε, ότι η Αγία μας ομολόγησε πρώτον ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο αληθινός Θεός, δεύτερον ότι η σωτηρία επιτυγχάνετε με την ένωση μας με τον Κύριο που γίνετε δια της μυστηριακής οδού της Αγίας μας Εκκλησίας και τρίτον ομολόγησε την αξία του ανθρωπίνου προσώπου το οποίο είναι δημιούργημα του Θεού. 

Καταλήγοντας ανέφερε ότι η εορτή της Αγίας Παρασκευής είναι όντως μια μεγάλη ημέρα για εμάς του Ορθοδόξους και περιέχει πολλά και πλούσια μηνύματα για την προσωπική ζωή και την πνευματική μας πορεία.

Ο Θεός μας αγάπησε και μας αγαπά πολύ. Αυτή η αγάπη Του είναι ατέλειωτη. Όπως λέει ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Ιωάννης ο Θεολόγος, «ο Θεός δεν έχει απλός αγάπη αλλά ο Θεός αγάπη εστί».

Η Αγία μας αγάπησε τον Θεό και νίκησε πρώτον τον εαυτό της και δεύτερον ξεπέρασε τον κόσμο και τις μάταιες χαρές του λέγοντας «τα πάντα ασήμαντα είναι ίνα Χριστόν κερδίσω».

Εν συνεχεία μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.  Άνθιμο η Τελετή του Αγιασμού του Αγιάσματος της Αγίας Παρασκευής το οποίο και ευρίσκετε πλησίον του Μητροπολιτικού Ναού, καθώς και τα εγκαίνια της Κεντρικής Αιθούσης του Πνευματικού Κέντρου του Ναού η οποία και είναι αφιερωμένη εις τον Μεγάλο Διδάσκαλο του Γένους μας, τον Άγιο Κόσμα τον Αιτωλό του οποίου εφέτος επ’ ευκαιρία της συμπληρώσεως 300 ετών από την γέννηση του η Εκκλησία της Ελλάδος έχει αφιερώσει το τρέχον έτος.

Ακολούθησε ομιλία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης με κεντρικό Θέμα τον Άγιο Κόσμα τον Αιτωλό.

Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης με τον μεστό και γεμάτο νοήματα πλούσιο λόγο του αναφέρθη εκτενώς στο Βίο και το Ιεραποστολικό Έργο που επιτέλεσε ο Άγιος Ιερομάρτυρας και Ισαπόστολος Κοσμάς ο Αιτωλός ο οποίος παίρνοντας αφορμή από την ρήση του Αποστόλου Παύλου «Μηδείς το ἑαυτοῦ ζητείτω ἀλλά τό τοῦ ἑτέρου ἕκαστος» που αποτέλεσε την αφορμή για να ξεκινήσει την περιοδεία στον υπόδουλο Ελληνισμό ώστε μέσα από το έργο του να κρατήσει ζωντανό το Γένος μας.

Σε άλλος σημείο της ομιλίας του ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για τα διάφορα διεθνή ζητήματα εκφράζοντας την ανησυχία του για το θέμα των Σκοπίων, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι ο Συνδετικός Κρίκος όλων των Ελλήνων είναι Ορθόδοξος Πίστη μας και η προϋπόθεση για να κρατήσουμε στεγανά αυτά που μας άφησαν οι πρόγονοί μας είναι να διατηρήσουμε αναλλοίωτη την Παράδοσή μας, μιμούμενοι τα παραδείγματα των Βίων των Αγίων μας ώστε μέσα από την αγάπη και την ενότητα μας ως έθνος, να συνεχίσουμε να πορευόμαστε όπως κάναμε όλη αυτή τη μακρά περίοδο του Ελληνισμού και της Χριστιανοσύνης.

Στη σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τους παριστάμενους Αρχιερείς που  ήρθαν από την επαρχία τους, ώστε με την παρουσία τους να λαμπρύνουν την μεγάλη πανήγυρη της Πολιούχου και Προστάτιδος του Λαγκαδά καθώς  και προς τους ιερείς, τους Καθηγουμένους, τους ιεροψάλτες, τους εκπροσώπους των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών και τον απλό κόσμο ανεξαρτήτου ηλικίας που με την παρουσία τους την ημέρα αυτή, τίμησαν την μνήμη και την εορτή της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρας Παρασκευής της Αθλοφόρου.

Την Παρασκευή 25 Ιουλίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στην ενορία Αγίας Παρασκευής Βεροίας η υποδοχή της Αγίας Κάρας του Aγίου Νικολάου Πλανά, που μετέφερε ο πανοσ. αρχιμ. Ιερώνυμος Νικολόπουλος, Α´ Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και προϊστάμενος του ιερού ναού αγίου Ιωάννου Βουλιαγμένης, όπου φυλάσσονται τα ιερά λείψανα του Αγίου Νικολάου Πλανά.

Η υποδοχή εγινε από τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα, τον ιερό κλήρο και το λαό, στο προαύλιο του ιερού ναού και ακολούθησε ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής της Αγίας Παρασκευής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος κήρυξε και το θείο Λόγο.

Ακολούθησε ιερά λιτάνευση της εικόνας της αγίας και της αγίας Κάρας.

Η ομιλία του σεβασμιωτάτου:

«Καθαρότητα σώμα­τος καί ψυχῆς τήν λαμ­πρότητα κτησαμένη πάν­τοτε ὤφθης ἄμω­μος», ψάλαμε ἀπόψε γιά τήν ἑορταζομένη ἁγία τοῦ Χριστοῦ μεγα­λο­μάρτυρα Παρασκευή, τήν καλλίνικο καί ἀ­θλοφόρο μάρτυρα, τήν εὐγενῆ καὶ γενναία ἀγω­νίστρια τῆς πί­στε­ως, πού μέ τήν καθα­ρό­τητα τοῦ σώματος καί τή λαμπρότητα τῆς ψυ­χῆς της, ὅπως ψάλλει ὁ ἱερός ὑμνογράφος, ἐπέ­τυ­χε νά λάβει διπλό τόν στέφανο τῆς νίκης καί τῆς δόξης.

Παρ­θέ­νος καί μάρτυς, γνώρι­σε τόν Χριστό ἀπό τήν παιδική της ἡλι­κία καί τόν ἀγάπησε «ἐξ ὅλης τῆς ψυχῆς καί ἐξ ὅλης τῆς καρδίας καί ἐξ ὅλης τῆς διανοίας» της, καί ἀφοσιώθηκε στήν πίστη καί τήν ἀγά­πη του. Δέν περιορί­σθη­κε ὅμως μό­νο στή μία αὐτή ἐντο­λή, τήν ἐντο­λή τῆς ἀ­γά­πης στόν Χριστό, ἀλ­λά ἀκολού­θη­σε μέ χαρά καί τή δεύτερη, αὐτή τῆς ἀγά­πης πρός τόν πλησίον, γνωρίζοντας ὅτι κατά τή διαβεβαί­ω­ση τοῦ ἴ­διου τοῦ Κυρίου «ἐν ταύ­ταις ταῖς δυσίν ἐν­το­λαῖς ὅλος ὁ νόμος καί οἱ προφῆται κρέ­μαν­­ται».

Γι᾽ αὐτό καί ὅταν πέ­θα­ναν οἱ γονεῖς της διέ­νειμε ὁλόκληρη τήν πε­ριουσία της στούς πτω­χούς τῆς Ρώμης καί ἀφοσιώθηκε στό ἱερα­πο­στολικό της ἔργο, κη­­­ρύσσοντας καί διδά­σκοντας τήν πίστη στόν Χριστό στούς ἀν­θρώ­πους.

Ἡ δραστηριότητά της αὐτή ἐξόργισε τόν ρω­μαῖο αὐτοκράτο­ρα, ὁ ὁ­ποῖος τῆς προσέ­φε­ρε κά­θε εἴδους ἀνταλ­λάγ­ματα γιά νά ἀρνηθεῖ τήν πίστη της στόν Χρι­στό καί νά θυσιάσει στά εἴδωλα.

Ὅμως τί θά μπο­ροῦσε νά σταθεῖ ἱκανό γιά νά δελεάσει τήν ἁγία Παρασκευή, ὅταν αὐτή εἶχε θυσιάσει τά πάντα γιά τήν ἀγάπη τοῦ Χρι­στοῦ καί τῶν ἀδελφῶν της; Ἀσφα­λῶς τίποτε.

Ἔτσι ὁδη­γή­θηκε στό μαρτύριο. Μαρ­τύ­ριο πού συνο­δευ­όταν ἀπό πολυώδυνα βασα­νι­στήρια, μέσα ἀπό τά ὁποῖα ἡ καθαρότητα καί ἡ ἁγνότητα τῆς ψυ­χῆς καί τοῦ σώματός της ἔλαμψαν, καί ἔλαμ­ψαν σέ τέτοιο βαθμό πού ἔκαναν τόν ἀσεβῆ αὐτοκράτορα νά χάσει τό φῶς του.

Ἔλαμψαν, γιατί μέ τήν καθαρό­τητα τῆς ψυ­­χῆς της καί τήν ἁ­γνότητα τῆς ζωῆς της εἶχε καταστεῖ δο­χεῖο τοῦ ἁγίου Πνεύμα­τος, ναός τῆς χάριτος τοῦ Θεοῦ.

Αὐτή τήν ἁγία τιμᾶ σή­­­μερα ἡ Ἐκκλησία μας, καί αὐτήν ἑορτά­ζου­με καί ἐμεῖς ἐδῶ στόν πανηγυρίζοντα ἱε­ρό ναό της.

Συγχρόνως ὅμως τι­μοῦμε, ἀδελφοί μου, καί ἕναν ἄλλον ἅγιο τῆς Ἐκκλησίας μας, τόν ἅγιο Νικόλαο Πλανᾶ, τοῦ ὁποίου τά ἱερά καί χα­ριτόβρυτα λείψανα ὑποδεχθήκαμε πρίν ἀπό λίγο στόν ἱερό μας ναό.

Καί παρότι οἱ δύο ἅ­γιοι, ἡ ἁγία μεγαλο­μάρ­τυς Παρασκευή καί ὁ ἅγιος Νικόλαος ὁ Πλα­νᾶς, φαίνεται νά μήν ἔχουν καμία σχέση με­τα­ξύ τους, ἄν συγ­κρί­νουμε τή ζωή τους, θά βροῦμε πολλές ὁμοιό­τη­τες.

Μπορεῖ νά ἔζησαν σέ ἐντελῶς δια­φο­ρετικές ἐποχές, κα­θώς ἡ ἁγία Παρα­σκευή ἔζησε τόν 2ο αἰ­ῶνα καί ὁ ἅγιος Νικόλαος ἔζησε στόν 19ο καί τίς ἀρχές τοῦ 20ου αἰῶνα, ὅμως καί οἱ δύο γεννήθηκαν σέ εὐ­σεβεῖς οἰκογένειες καί ἀγάπησαν τόν Χρι­στό ἀπό τά παιδικά τους χρόνια.

Μπορεῖ ἡ ἁγία Πα­ρα­σκευή νά κληρονόμησε πλοῦτο ὑλικό πολύ ἀπό τούς γονεῖς της, πλοῦτο πού δέν διέθετε ὁ ἅγιος Νικόλαος, ὅμως καί οἱ δύο ἔζησαν στήν πτω­χεία καί ἀφιέρωσαν τή ζωή τους στήν ἀγάπη τῶν ἀδελφῶν τους καί τή διακονία τοῦ Θεοῦ.

Μπορεῖ ἡ ἁγία Παρα­σκευή νά διαφύλαξε ἐξ ἀρχῆς τήν ἁγνότητα τοῦ σώματος καί ὁ ἅγι­ος Νικόλαος νά ἐπέλεξε στήν ἀρχή τόν ἔγγαμο βίο, ἀλλά καί οἱ δύο δια­κρινόταν γιά τήν κα­­θαρότητα τῆς ψυχῆς τους καί τήν ἁγιότητα τῆς ζωῆς τους πού τούς ἔκανε προσφιλεῖς καί εὐάρεστους στόν Θεό, ὁ ὁποῖος τούς παρεῖχε ἄφθονη τή χάρη του.

Μπορεῖ, τέλος, ἡ ἁγία Παρασκευή νά ἔδωσε διά τοῦ μαρτυρικοῦ της θανάτου τήν μαρτυρία Ἰησοῦ Χριστοῦ στόν κό­σμο καί ὁ Χριστός νά ἐπι­βεβαίωσε τήν προσ­φο­ρά της, διατη­ρῶντας την σῶα μέσα στά πο­λυάριθμα βασανιστήρια πού ὑπέμεινε, ὅμως καί ὁ ἅγιος Νικόλαος ἔδωσε τήν δική του μαρτυρία μέ τήν ἀσκητική ζωή του ἀλλά καί μέ τή διαρ­­κῆ τέλεση τῆς θεί­ας Λειτουργίας, μέσω τῆς ὁποίας ὁ Χριστός ἐπιβεβαίωσε τήν ἁγιό­τη­τα τῆς ζωῆς του καί τήν χάρη τήν ὁποία εἶ­χε βρεῖ ὁ ἅγιος Νι­κό­λαος ἐνώπιόν του, κα­θώς δέν ἦταν λίγοι ἐ­κεῖ­νοι οἱ ὁποῖοι τόν ἔ­βλε­παν νά λειτουργεῖ μεταρσιωμένος καί με­τέ­ωρος ἐνώπιον τῆς Ἁγίας Τραπέζης.

Γι᾽ αὐτό, ἀδελφοί μου, καί ἀποτελεῖ μεγάλη εὐ­λογία γιά τήν πόλη καί τήν Ἱερά Μητρό­πολή μας καί ἰδιαι­τέ­ρως γιά τήν ἐνορία σας ἡ ἔλευση σήμερα τῶν ἱερῶν καί θαυματουρ­γῶν λειψάνων τοῦ ἁγίου Νικολάου τοῦ Πλανᾶ, πού μετέφερε ἀν­ταποκρινόμενος στήν παράκλησή μας ὁ πα­νοσιολογιώτατος Ἀρ­­χιμανδρίτης π. Ἱε­ρώ­νυμος, Γραμματεύς τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκ­κλησίας τῆς Ἑλλάδος ἀπό τόν ἱερό ναό τοῦ Ἁγίου Ἐλισσαίου, τόν ναό στόν ὁποῖο γιά πολλά χρόνια ἦταν ἐφη­μέριος καί ὁ ἴδιος ὁ ἅγιος Νικόλαος.

Τόν εὐχαριστῶ θερμά γιά τόν κόπο καί τήν ἀγάπη του καί εὔχομαι διά πρεσβειῶν τοῦ ἁγίου Νικολάου καί διά πρεσβειῶν τῆς ἁγί­ας με­γαλομάρτυρος Παρα­σκευῆς νά μᾶς ἀξιώ­σει ὁ Θεός νά ἀποκτήσουμε καί ἐμεῖς καθαρότητα ψυχῆς καί σώματος, ὅπως οἱ ἅγιοί μας, γιά νά δίνουμε τήν καλή ὁμολογία τοῦ Ἰη­σοῦ Χριστοῦ στό πε­ρι­βάλ­λον πού ζοῦμε καί νά ἀξιωθοῦμε καί τῆς ἐπου­ρανίου βασι­λεί­ας τοῦ Θεοῦ, τήν ὁποία καί ἐκεῖνοι ἀπο­λαμβάνουν περιμένον­τας καί ἐμᾶς, ὅπως γρά­φει ὁ ἀπόστο­λος Παῦλος, «ἵνα μή χω­ρίς ἡμῶν τελειω­θῶ­σι».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Hide Main content block

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Οικουμενικός Πατριάρχης: ''Εμείς θα είμαστε στην Παναγία Σουμελά κάθε χρόνο''
Την πρόθεση του να λειτουργήσει και φέτος αλλά και να συνεχίζεται κάθε χρόνο η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, ... περισσότερα...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην Κοζάνη (ΒΙΝΤΕΟ)
Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, σήμερα Δευτέρα 21 Ιουλίου, έφτασε στο Επισκοπείο Κοζάνης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ερχόμενος από τα ... περισσότερα...

ΙΕΡΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ

Πανήγυρη της Ι.Μ. Αγίου Παντελεήμονος Θάσου (ΦΩΤΟ)
Για την Romfea.gr | Παναγιώτης Τζιτζής Με ιδιαίτερη τάξη και συμμετοχή του φιλόχριστου λαού της περιοχής αλλά και πλήθος επισκεπτών ... περισσότερα...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Η εορτή του Αγίου Παντελεήμονα στην Μακεδονίτισσα
Γράφει ο Λουκάς Παναγιώτου Στην προσφυγιά, μακριά από τις εστίες και τα ιερά σεβάσματα τους, έχοντας όμως στραμμένη τη σκέψη και ... περισσότερα...

ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ

Τίμησαν τον Άγιο Παντελεήμονα στο Μεσιανό Πέλλας (ΦΩΤΟ)
ROMFEA.GR | Με ξεχωριστή λαμπρότητα τελέσθηκε ο Εσπερινός των Αγίου Παντελεήμονος, στον ομώνυμο και πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό στο χωριό Μεσιανό δήμου ... περισσότερα...
top
Has no content to show!