Παυση
  • 1

  • 2

  • 3

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ | ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΟΛΥΓΕΝΗΣ

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την ώρα στο Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, οι εκλογές Μητροπολιτών και Επισκόπων.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Πρακτορείου Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr o η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου ανύψωσε σε Μητροπολίτη τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κατάγκας κ. Μελέτιο.

Επίσης ο Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Νήφων εξελέγη Μητροπολίτης Πηλουσίου.

Στη συνέχεια η Ιερά Σύνοδος έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Μητροπολίτη Πτολεμαϊδος κ. Προτερίου, και στην θέση του εξελέγη ο Μητροπολίτης Καβάσων κ. Εμαννουήλ.

Ο Αρχιμ. Βασίλειος Βαρβέλης εξελέγη Επίσκοπος Μποτσουάνας, διακονήσαντος επί σειρά ετών στο Γραφείο Εκπροσωπήσεως της Α.Θ.Μ. στην Αθήνα.

Ακόμη η Ιερά Σύνοδος εξέλεξε τον Ηγούμενο Αρχιμανδρίτη Μελέτιο Κούμανη, βοηθό Επίσκοπο με τον τίτλο Ναυκρατίδος.

Ο Αρχιμ. Χρυσόστομος Καραγκούνης πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Τριπόλεως, εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος Βερενίκης.

Τέλος οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αρχιμανδρίτης Νεόφυτος Κονγκάι (Κενυάτης) εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος Νιτρίας.

Συνήλθε σήμερα, 26η Νοεμβρίου 2014, σε τακτή Συνεδρία η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής υπό την Προεδρία της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου κ.κ.Θεοδώρου Β΄ στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου.

Προ της Συνεδρίας, ετελέσθη Θεία Λειτουργία στο Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο των Αγίων Θεοδώρων.

Ακολούθως άρχισε η συνεδρίαση. Την έναρξη των εργασιών εκήρυξε ο Μακαριώτατος, απευθύνοντας χαιρετισμό προς τα Συνοδικά μέλη.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κένυας κ.Μακάριος αντιφώνησε την ΑΘΜ εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων και Θεοφιλεστάτων Ιεραρχών.

Κατόπιν η ΑΘΜ ενημέρωσε δια μακρών την Ιερά Σύνοδο για το επιτελεσθέν έργο κατά την διαρρεύσασα χρονική περίοδο σε όλους τους τομείς της εκκλησιαστικής διακονίας του Πατριαρχείου.

Της Πατριαρχικής εισηγήσεως ολοκληρωθείσης, ο Σεβ.Μητροπολίτης Καμερούν κ.Γρηγόριος ανέλαβε την διακονία του λόγου εν είδει αντιπελαργήσεως επί τη δεκάτη επετείω εκ της Πατριαρχικής εκλογής της Α.Θ.Μ.

Ακολούθως ο Μακαριώτατος απένειμε την τιμητική διάκριση του Ανωτέρου Ταξιάρχη Σάββα του Ηγιασμένου προς τους Σεβ.Μητροπολίτες Ζάμπιας και Μαλάουι κ.Ιωακείμ, Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ.Δαμασκηνό, Μαδαγασκάρης κ.Ιγνάτιο και Καμερούν κ.Γρηγόριο για την συμπλήρωση δέκα ετών από της εις Αρχιερέα εκλογής και χειροτονίας τους.

Ακόμη, διά της εκδόσεως Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου, συνετελέσθη η ανύψωση της Ιεράς Επισκοπής Κατάνγκας σε Μητρόπολη.

Επακολούθησε η πλήρωση της χηρευούσης Ιεράς Μητροπόλεως Πηλουσίου.

Νέος Μητροπολίτης Πηλουσίου εξελέγη παμψηφεί ο Θεοφ.Επίσκοπος Βαβυλώνος κ.Νήφων, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου.

Γενομένης δε αποδεκτής της παραιτήσεως του Σεβ.Μητροπολίτου Πτολεμαΐδος κ.Προτερίου, ο οποίος ονομάσθηκε Εφησυχάζων Μητροπολίτης Διοσπόλεως, Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος εξελέγη ο Σεβ.Μητροπολίτης Καβάσων κ.Εμμανουήλ, τον οποίο ο Μακαριώτατος προσηκόντως περιεκόσμησε για την δεκαετή αρχιερατεία του.

Στη συνέχεια πληρώθηκε η χηρεύουσα Επισκοπή Μποτσουάνας διά της εκλογής του Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Βασιλείου Βαρβέλη, διακονήσαντος επί σειρά ετών στο Γραφείο Εκπροσωπήσεως της Α.Θ.Μ. στην Αθήνα.

Καταληκτικώς εξελέγησαν τρεις Βοηθοί Επίσκοποι. Βοηθός Επίσκοπος Ναυκράτιδος εξελέγη ο Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Μελέτιος Κούμανης, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Οσίου Σάββα Ηγιασμένου Αλεξανδρείας.

Βοηθός Επίσκοπος Βερενίκης εξελέγη ο Πανοσιολ.Αρχιμ. κ.Χρυσόστομος Καραγκούνης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Τριπόλεως.

Τέλος δε Βοηθός Επίσκοπος Νιτρίας εξελέγη ο Κενυάτης Πανοσιολ.Αρχιμ. Νεόφυτος Κονγκάι.

Οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας θα συνεχισθούν το απόγευμα.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΗΛΟΥΣΙΟΥ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΟΣ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΘΕΟΦ. ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΠΟΤΣΟΥΑΝΑΣ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΒΟΗΘΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΝΑΥΚΡΑΤΙΔΟΣ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΒΟΗΘΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΒΕΡΕΝΙΚΗΣ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΒΟΗΘΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΝΙΤΡΙΑΣ

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

"Έγκλημα" και "εκκλησιολογική εκτροπή" χαρακτήρισε σε μία ομιλία - καταπέλτη κατά της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριος.

Σε μία πολύ ευαίσθητη περίοδο όπου δοκιμάζονται οι σχέσεις Εκκλησίας της Ελλάδος και Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Μητροπολίτης Πέτρας, ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, του Μητροπολίτη Σύρου και Ιεραρχών της Εκκλησίας της Κρήτης, δυναμιτίζει περισσότερο το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η συζήτηση έχει ανάψει για τα καλά τους τελευταίους μήνες για τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην ελληνική επικράτεια.

Οι δύο Προκαθήμενοι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους για να προστατεύσουν τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών και να μη δοκιμάσουν περαιτέρω τις αντοχές των ιστορικών δεσμών ανάμεσα σε Αθήνα και Φανάρι.

Ο Μητροπολίτης Πέτρας στην ομιλία που παρακολουθήσαμε το απόγευμα του Σαββάτου στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, στο Κολυμπάρι, δεν έδειξε τέτοιες ευαισθησίες.

Αμφισβήτησε ευθέως ότι ήταν ορθή κίνηση η αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά την διάρκεια εκδήλωσης αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου.

Αναφερόμενος ο Σεβασμιώτατος στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου στην Αθήνα, τον χαρακτήρισε ως πρωτόγνωρο "εκκλησιαστικό συναγερμό".

"Εδώ Φανάρι!"

"Όταν βγήκε στον εξώστη ο λαός είδε στο πρόσωπό του, το θάμπος της ιστορίας της Ρωμιοσύνης, του ανέστησε ελπίδες του γένους, όλοι υποκλίθηκαν μπροστά του" είπε ο Σεβασμιώτατος για εκείνη την επίσκεψη του Πατριάρχη στην Αθήνα.

"Μας είπε από εκεί με την μορφή του και το ταπεινό κουκούλιο του: Εδώ Φανάρι! Ζει και θα ζει πάντοτε το Φανάρι".

"Θα μπορούσα να πω", συνέχισε, "πως αυτή η μυριόστομη αποθέωση του Πατριάρχου από τις χιλιάδες λαού στην πλατεία Συντάγματος ήταν η απήχηση της ιστορίας μετά από ενάμιση αιώνα! Ήταν η φωνή των νεοελλήνων που καταδίκασε τον εθνοφυλετισμό της Αυτοκεφαλίας!".

Ο Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος δεν σταμάτησε εκεί. Κατονόμασε ως "έγκλημα αυτό που έκανε η ηγεσία του Μάουερ, του Φαρμακίδη και των συνεργατών του, να αποκόψουν τον νέο ελληνισμό από τον κορμό της Μητρός Εκκλησίας και να συντελέσουν στην οριοθέτηση εθνικών εκκλησιών που αποτελεί εκκλησιολογική εκτροπή, συμφορά όχι μόνο για το γένος μας, αλλά για όλη την Ορθοδοξία, τις συνέπειες τις οποίες εφιστάμεθα και θα εφιστάμεθα πάντοτε."

"Εμείς οι Κρήτες..."

Ωστόσο, ο Μητροπολίτης Πέτρας έσπευσε να υπογραμμίσει τη... διαφορετικότητα των αρχιερέων της Εκκλησίας της Κρήτης από τους αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος.

"Δόξα τω Θεώ που οι Κρήτες είμαστε κλήματα της ευκλιματούσης αμπέλου της Μεγάλης Εκκλησίας, και έχουμε αυτό το προνόμιο αλλά και την ιστορική ευθύνη τα οποία ως κόρη οφθαλμού πρέπει να διαφυλάξουμε", τόνισε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε σε ένα ακόμη περιστατικό από την διαδρομή του Πατριάρχη Δημητρίου.

"Ο ταπεινός Πατριάρχης Δημήτριος όταν συναντήθηκε με κάποιον πρόκριτο της Ελληνικής Πολιτείας και αυτός απαιτούσε ο Πατριάρχης να βγει και να τον υποδεχθεί, ο Πατριάρχης παρέμεινε αταλάντευτος στην θέση του, και με ειλικρίνεια όταν τον συνάντησε του είπε εκείνα τα λόγια που φανερώνουν τον άντρα: "Ως επίσκοπος σας συγχωρώ για την στάση σας, ως Πατριάρχης του γένους δυσκολεύομαι" συμπληρώνοντας ότι "χωρίς Φανάρι η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρεί, δεν υπάρχει οικουμενικότητα του Ελληνισμού, δεν υφίσταται γένος χωρίς το Οικουμενικό Πατριαρχείο".

Η ομιλία του Μητροπολίτη Πέτρας είναι βέβαιο πως δεν θα επουλώσει τις ήδη τραυματισμένες σχέσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Φανάρι. Η παρουσία μας στην εκδήλωση δεν χωρεί αμφισβήτηση.

Ο Μητροπολίτης Σύρου άκουγε αποσβολωμένος και φανερά ενοχλημένος τα όσα ακούστηκαν στην αίθουσα της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης.

Του ζητήσαμε να σχολιάσει τα όσα είχαν προηγηθεί από τον Μητροπολίτη Πέτρας, ο οποίος ανέφερε στη Romfea.gr τα εξής: "Η μνήμη του Πατριάρχου ο οποίος τιμάται και προς χάριν του φιλοξενούντος με Μητροπολίτου Αμφιλοχίου προκρίνω ότι "κρείττων το σιγάν του λαλείν".

Ακολουθεί ηχητικό με την ομιλία του Μητροπολίτη Πέτρας:

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Hide Main content block

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Η επίσκεψη του Πάπα στη Τουρκία δείχνει σεβασμό στην Ορθοδοξία
ROMFEA.GR | Το Σαββατοκύριακο ο Πάπας Φραγκίσκος θα είναι ο τέταρτος Ποντίφικας που επισκέπτεται την Τουρκία σε μια προσπάθεια ... περισσότερα...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αντιπροσωπεία της «Κοινωνία Πρώτα» στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο
Το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας και τις δράσεις στήριξης των ανθρώπων που δοκιμάζονται από την κρίση, αποτέλεσαν το βασικό θέμα της ... περισσότερα...

ΙΕΡΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ

Εορτασμός της Αγίας Αικατερίνης στα Γιαννιτσά
Ολοκληρώθηκε ο εορτασμός της ετησίου πανηγύρεως του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης Γιαννιτσών. Ο Ιερός Ναός είναι παρεκκλήσιο της ... περισσότερα...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Η εορτή του Αγίου Στυλιανού στο συνοικισμό Άσπρες Στροβόλου
Του Ανδρέα Ματέι Μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα προέστη της θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. ... περισσότερα...

ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ

Γιάννης Αμανατίδης: ''Επιτέλους διευθετείται το ζήτημα της Εκκλησίας της Κρήτης''
Θα ήθελα να αναφερθώ και στην τροπολογία σχετικά με την Εκκλησία της Κρήτης. Η τροπολογία αυτή έπρεπε να είχε έρθει και να είχε διευθετηθεί το ... περισσότερα...
top
Has no content to show!