Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018

tsardaki

Για την Romfea.gr | Αθανάσιος Θανόπουλος


Λάβρος ήταν στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ στον Πανηγυρικό Εσπερινό του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου.

''Με τα ξεπουλήματα της ιστορίας μας, της Μακεδονίας μας, με τα ξεπουλήματα όλα αυτά για τα οποία έχυσαν το αίμα τους οι μάρτυρες και οι ήρωες αυτού του τόπου και αυτής της ιστορίας. Και την έγραψαν όχι με μελάνι όπως γράφουμε σήμερα αλλά με το ίδιο τους το αίμα. Δόθηκε αυτό το αίμα και αυτό το αίμα έγραψε αυτή την ιστορία'' ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Καστορίας.

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος τόνισε: ''Γι' αυτό έλεγε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος όταν είχε έρθει εδώ στην Καστοριά, ότι «πρέπει εσείς οι Μακεδόνες να προσέχετε τον τόπο τον οποίο στέκεστε γιατί αυτός ο τόπος είναι ποτισμένος από τα αίματα και γεμάτος από τα οστά των μαρτύρων και των ηρώων που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία αυτού του τόπου»''.

''Αυτό πρέπει να πάρουμε από αυτή την ουρανομήκη μορφή που ήρθαμε εδώ στο λόφο της ιστορικής, της βυζαντινής πόλης μας που έγινε το προπύργιο της θυσίας και του ηρωισμού. Καμιά πόλη δεν έχει αυτή την ιστορία, αυτό τον πολιτισμό, αυτά τα βραβεία της νίκης. Καμιά πόλη δεν φιλοξενεί τον πρωτομάρτυρα Παύλο Μελά αλλά και τον εθνεγέρτη του Μακεδονικού Αγώνος του Γερμανού Καραβαγγέλη'' πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Καστορίας.

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε: ''Η μεγαλύτερη τιμή σε αυτόν τον Προφήτη είναι να μην αποβάλλουμε αυτή την παρρησία, να ομολογούμε τον Χριστό, να υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας, να καυχόμαστε για την πατρίδα μας και τότε πραγματικά η ιστορία θα μας καταγράψει κι εμάς. Η ιστορία καταγράφει με χρυσά γράμματα όλους εκείνους που σταθήκαν στο ύψος τους.''

Ανήμερα της εορτής, στον ίδιο Ιερό Ναό, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτου κ. Σεραφείμ.

Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε σε μια μεγάλη προσφορά του Χριστιανισμού στην εποχή μας και αυτή ενίσχυση της προσωπικής μας κοινωνίας με τον συνάνθρωπο και ιδιαιτέρως η αρετή της απλότητος.

Δεν ισοπεδώνει τους ανθρώπους, δεν τους κάνει τυποποιημένες μηχανές, δεν τους διακρίνει μεταξύ τους. Την ίδια αξία έχει εκείνος που κατέχει κοσμικά αξιώματα με εκείνον που κάνει την πιο ευτελή εργασία.

Το πνεύμα του Χριστού είναι πνεύμα αγάπης, προσφοράς, θυσίας, πνεύμα ενότητος και ομοψυχίας.

Κι αν ο καθένας μας, κατέληξε ο κ Σεραφείμ, έδινε ένα ελάχιστο μέρος από αυτά που διέθετε στον συνάνθρωπό του, τότε δεν θα υπήρχε αυτή η κοινωνική αδικία που ζει ο πλανήτης αλλά και ο τόπος μας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Εμφανίσεις: 209292
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: