Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Κυριακή, 04 Μαρτίου 2018

disarxieratiki serres 87

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕΡΡΕΣ | Χρήστος Καναρόπουλος


Τον προσήκοντα σεβασμό, την τιμή και την ευγνωμοσύνη όπως επιτάσσει η εκκλησιαστική παράδοση, προς το πρόσωπο του μακαριστού Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κυρού Μαξίμου, απέδωσε, κατόπιν πρωτοβουλίας του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου της κ. Θεολόγου, η Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, τιμώντας τη μνήμη του αοιδίμου Ιεράρχου.

Με αφορμή τη συμπλήρωση δεκαπέντε χρόνων από της αδοκήτου και αιφνιδίου προς Κύριον εκδημίας του αειμνήστου Μητροπολίτου κυρού Μαξίμου (5-3-2003) και την διανυομένη επέτειο 20 χρόνων από του επισήμου εγκαινιασμού υπό του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, του Μαξιμείου Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως (7-11-1998), οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης κορυφώθηκαν με τη σημερινή Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, Κυριακή 4 Μαρτίου 2018, στον ιστορικό, παλαιό Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Σερρών, στο προαύλειο του οποίου βρίσκεται ο τάφος του μακαριστού Μητροπολίτου.

Του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος, ο οποίος προέστη και της θείας Λειτουργίας, συλλειτουργούντος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Ο λαός της ιστορικής Μητροπόλεως των Σερρών υπερεπλήρωσε τον παλαίφατο Ιερό Ναό, τον οποίο, κόποις και μόχθοις ανέδειξε ο μακαριστός Ποιμενάρχης των Σερρών Μάξιμος, με επικεφαλής τους εκπροσώπους της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοικήσεως.

Ξεχωριστή αγιαστική παρουσία στην σημερινή λειτουργική και ευχαριστιακή σύναξη του εκκλησιαστικού σώματος της κατά Σέρρας και Νιγρίταν συνεκλεκτής είχε το χαριτόβρυτο τεμάχιο εκ του Παναγίου Σταυρού του Κυρίου, προερχόμενο από το παλαίφατο ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, κατόπιν ευλογίας του Μακ. Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου.

Το Τίμιο Ξύλο ευρίσκεται προς αγιασμό των πιστών από τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου στην παρακειμένη προς τον παλαίφατο Καθεδρικό Ναό των Σερρών Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Σερρών όπου και θα παραμείνει έως και την Πέμπτη 8 Μαρτίου, όπου καθημερινώς θα τελούνται Ιερές Ακολουθίες.

Στη σύντομη προσλαλιά του, ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, αναφέρθηκε με καρδιακούς λόγους στο ιερό καθήκον της τιμής και της ευγνωμοσύνης προς τον αείμνηστο προκάτοχό του, ο οποίος υπηρέτησε με θυσιαστικό φρόνημα το αγιώτατο Μυστήριο της πίστεως και της σωτηρίας.

«Ο μακαριστός Μητροπολίτης Μάξιμος διαδεχόμενος λαμπρούς και αγίους Ιεράρχας πού εποίμαναν μετ' επιστήμης την περίφημον Μητρόπολιν των Σερρών αγωνίσθηκε ώστε να πληροφορήσει και εκείνος χριστοφιλώς και θυσιαστικώς τη διακονία του μέσα στην Εκκλησία, επεπόθησε τη σωτηρία των ανθρωπίνων ψυχών, υπέρ των οποίων ο Δεσπότης Χριστός ανέβηκε στον Σταυρό και κατέβηκε στον τάφο, εργάσθηκε με όση δύναμη είχε, με πνευματική ενόραση, με αποτελεσματικότητα, με θαρραλέο αλλά και σεμνοπρεπές φρόνημα ώστε να μορφώνεται ο Χριστός μέσα στις ψυχές των ανθρώπων» είπε μεταξύ των άλλων ο Ποιμενάρχης των Σερρών.

Επίσης ο κ. Θεολόγος τόνισε: «Διακόνησε την αγία Εκκλησία μας με πολύ σπουδή, ιερό ζήλο, ακατάβλητη υπομονή, θαυμαστή μακροθυμία προς τούς πικραίνοντας αυτόν, και πρόσφερε ένα χριστιανοπρεπές ήθος καί μία αρχοντική ποιότητα ευαγγελικής ζωής. Εργάσθηκε φιλόπονα στην αρχιερατική του ζωή, έργοις και λόγοις, για να δείξει τον Χριστό ως τον μόνο και αληθινό Σωτήρα τού κόσμου, να φανερώσει το μυστήριο της εν Χριστώ ζωής , να καταστήσει εμπειρία ζωής το Μυστήριο του Σταυρού και της Αναστάσεως».

Αμέσως μετά, τελέσθηκε το ιερό μνημόσυνο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Ιεράρχου και ιερό τρισάγιο επί του τάφου του.

Να αναφερθεί, ότι χθές , Σάββατο 3 Μαρτίου 2018, πραγματοποιήθηκαν από την τοπική Εκκλησία των Σερρών τα αποκαλυπτήρια ψηφιδωτής προσωπογραφίας του μακαριστού Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κυρού Μαξίμου στα προπύλαια του Μαξιμείου Πνευματικού Κέντρου εις ένδειξη σεβασμού και τιμής προς το πρόσωπο του αειμνήστου Ποιμενάρχου που επί 19 ολόκληρα χρόνια εποίμανε την Εκκλησία των Σερρών.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 303829
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: