Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2018

kataniktikos kalamaria 2

Στον ασφυκτικά κατάμεστο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καλαμαριάς, και μέσα σε κλίμα ιεράς συγκίνησης και κατάνυξης τελέσθηκε την Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2018, ο Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός ή Εσπερινός της Συγγνώμης της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς, κ. Ιουστίνου.

Κατά τη διάρκεια της ιεράς ακολουθίας και κατά την ψαλμώδηση του κατανυκτικού ιδιομέλου των αποστίχων «Ἔλαμψεν ἡ χάρις σου, Κύριε» ο Σεβασμιώτατος διένειμε στο εκκλησίασμα Φως από την Ιερά Κανδήλα του Κυρίου, κατ΄ εφαρμογή Ιεροσολυμίτικου τυπικού.

Προ της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, κ. Ιουστίνος, απηύθυνε θερμουργό και αγιοπατερικό λόγο αναφερόμενος στην εκκλησιολογική και σωτηριολογική διάσταση του ευλογημένου σταδίου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και εστιάζοντας στο θεμελιώδες ζήτημα της αγιότητας.

Η αγιότητα, τόνισε χαρακτηριστικά, δεν αποτελεί «υπέρ φύσιν» άθλο, αλλά είναι συνυφασμένη με το σκοπό της δημιουργίας του ανθρώπου που επιτυγχάνεται διαρκώς μέσα από τη δυνατότητα της ειλικρινούς μετανοίας και όχι της δικαιολογίας.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος ζήτησε από όλο το εκκλησίασμα, κληρικούς και λαϊκούς, να τον συγχωρήσουν και ακολούθως ανέγνωσε τη συγχωρητική ευχή δίδοντας ολόθερμα και τη δική του αρχιερατική ευλογία και συγχώρηση.

Ιερός κλήρος και ευσεβής λαός έλαβαν την ευχή του Σεβασμιωτάτου, προσκυνώντας και Σταυρό Ευλογίας που περιέχει τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου.

Παράλληλα, τέθηκαν προς προσκύνηση πολύτιμα ιερά κειμήλια, τεμάχιο από τον ευωδιάζοντα Λίθο του Παναγίου Τάφου, μικρό τεμάχιο από την Πάνσεπτη και Χαριτόβρυτη Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου και η δεξιά Χείρα του Πολιούχου Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευγενίου του Τραπεζουντίου.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, Ιερείς και λαϊκοί αντάλλαξαν τον ασπασμό της αγάπης και της συγχωρήσεως, ενώ κατά την έξοδο δόθηκε σε όλους ως ευλογία εγκόλπιο με τη Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων δώρων, έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως.

Σεπτή ευλογία του Σεβασμιωτάτου, τα ιερά κειμήλια θα τίθενται προς προσκύνηση, κάθε Κυριακή απόγευμα κατά τους Κατανυκτικούς Εσπερινούς στο Μητροπολιτικό Ναό, ενώ παράλληλα έχουν προγραμματισθεί σειρά πνευματικών ομιλιών σεβασμίων Γερόντων και Αγιορειτών Πατέρων με κεντρικό θέμα «Αγιότητα-Σύγχρονες μορφές αγίων των ημερών μας».

kataniktikos kalamaria 1

kataniktikos kalamaria 1

kataniktikos kalamaria 1

kataniktikos kalamaria 1

kataniktikos kalamaria 1

kataniktikos kalamaria 1

Εμφανίσεις: 300670
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: