Γράφτηκε από τον/την Ι.Μ. Λαρίσης. Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017

emfules proti 1

Εκατοντάδες Λαρισαίων κατέκλυσαν την αίθουσα της Χριστιανικής Εστίας Λάρισας «Ο Απόστολος Παύλος» το απόγευμα της Κυριακής 19/11/2017, προκειμένου να παρακολουθήσουν την εκδήλωση για την ψυχοσωματική διάκριση των δύο φύλων που συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Πολυτέκνων και οι εννέα συνεργαζόμενοι Ορθόδοξοι Χριστιανικοί Σύλλογοι της πόλης για γονείς και εκπαιδευτικούς.

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος της Χριστιανικής Εστίας Λάρισας, κ.Κων/νος Παπαδάκης, υπογραμμίζοντας την εξαιρετική της επικαιρότητα λόγω και του πρόσφατου εγγράφου του Υπουργείου Παιδείας με το οποίο επαναφέρεται και στο τρέχον σχολικό έτος η εφαρμογή Θεματικής Εβδομάδας στα Γυμνάσια με θεματικό άξονα για τις «έμφυλες ταυτότητες».

Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο διακεκριμένος Ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας και πρ. Διευθυντής Α΄ Νευρολογικής Κλινικής ΑΠΘ κ. Σταύρος Μπαλογιάννης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα:

«Συμπεράσματα επί της ψυχοσωματικής διακρίσεως των δύο φύλων από την μελέτην του εγκεφάλου».

Ο ομιλητής, στηριζόμενος σε πλήθος ερευνητικών εργασιών από διεθνώς καταξιωμένους επιστήμονες, τόνισε πως πολλές και μεγάλες διαφορές ανάμεσα στον ανδρικό και τον γυναικείο εγκέφαλο, τόσο μορφολογικές όσο και λειτουργικές, διακρίνονται από τη γέννηση ακόμη του ανθρώπου και παραμένουν σταθερές καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, ερμηνεύουν δε ένα σύνολο διαφοροποιήσεων στα χαρακτηριστικά των δύο φύλων.

Από τις πιο σημαντικές διαφορές, που αρχίζουν μάλιστα από την ενδομήτρια ζωή, είναι εκείνες που εντοπίζονται στον αμυγδαλοειδή πυρήνα του εγκεφάλου, ο οποίος καθορίζει ουσιαστικά το συναίσθημα του ανθρώπου, τη συμπεριφορά του, την επικοινωνία με τον ίδιο τον εαυτό του, την κοινωνική του έκφραση.

Η διαφορετική αντίδραση των δύο φύλων στο μετατραυματικό στρες, καθώς και οι διαφοροποιήσεις τους στην εκδήλωση ψυχικών φαινομένων όπως οι φοβίες και η επιθετικότητα, οφείλονται κυρίως σε διαφορές που εντοπίζονται σε αυτόν τον «κοινωνικό εγκέφαλο», όπως έχει ονομαστεί.

Ο ομιλητής συνέχισε αναλύοντας το πώς διαφορές στο μεσολόβιο, που συνδέει τα δύο εγκεφαλικά ημισφαίρια, καθιστούν σαφώς πιο ανεπτυγμένο το συναίσθημα στις γυναίκες, εξηγώντας παράλληλα γιατί αυτές εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις στην εκμάθηση ξένων γλωσσών, τη στιγμή που οι άνδρες αναδεικνύονται υπέρτεροι σε τομείς που απαιτούν δημιουργική σκέψη. 

Αναφέρθηκε στη διαφορετικού τύπου μνήμη των δύο φύλων, που σχετίζεται με διαφορές στον ιππόκαμπο, βάσει των οποίων η μνημονική εγχάραξη στις γυναίκες είναι κυρίως συναισθηματική, ενώ στους άνδρες λογική.

Επεκτάθηκε σε διαφορές στα μαστία που εξηγούν διαφοροποιήσεις μεταξύ των φύλων στη φαντασία και τα όνειρα, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει και σωματικές διαφορές που οφείλονται στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος του κάθε φύλου καθορίζει την επίδραση των ορμονών στον εαυτό του, βάσει εντελώς διαφορετικών νευροενδοκρινολογικών μηχανισμών.

Κατέληξε δε επιλέγοντας ότι από τη γέννηση μέχρι τον θάνατο αυτές οι διαφορές παραμένουν αναλλοίωτες και δε μεταβάλλονται.

Την εκδήλωση επισφράγισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιγνάτιος, ο οποίος συνεχάρη τον κ. καθηγητή για την καταπληκτική ομιλία του, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων που αναφέρθηκαν.

Αναρωτήθηκε μάλιστα πώς είναι δυνατόν να αμβλυνθούν οι διαφορές αυτές σε σημείο που ένας νέος να αποφασίσει να αλλάξει το φύλο του, ενώ σημείωσε ότι με τέτοιες απερίσκεπτες αποφάσεις θα δημιουργηθούν τραγικά πρόσωπα, που δε θα μπορούν να χαρούν τη ζωή τους.

Ευχήθηκε ο Κύριος να μας φωτίζει να πορευόμαστε ορθά και να νουθετούμε τα παιδιά μας με τον καλύτερο τρόπο.

Στο τέλος της εκδήλωσης αναγνώσθηκε και εγκρίθηκε από τους συμμετέχοντες το ακόλουθο ψήφισμα διαμαρτυρίας.

emfules 1

emfules 1

emfules 1

emfules 1

Εμφανίσεις: 301933
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: