Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2017

taxiarxes serres 1

Σέρρες | Χρήστος Καναρόπουλος


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε, το απόγευμα της Τρίτης 7 Νοεμβρίου 2017, ο πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός επί της συνάξεως των εφόρων και άγρυπνων φρουρών της ιστορικής πόλεως και πρωτεύουσας του νομού Σερρών, των Αγίων ενδόξων Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Στο πλαίσιο του πανηγυρικού εορτασμού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, η Εκκλησία του Χριστού που παροικεί στις Σέρρες, αποβλέπουσα στην πνευματική ενίσχυση και στην ενδυνάμωση του πιστού και ευλαβούς Λαού στον καθημερινό του αγώνα με αισθήματα πνευματικής χαράς φιλοξενεί από το Σάββατο 4 Νοεμβρίου το θαυματουργό Ιερό Εικόνισμα της Παναγίας Κοσμοσώτειρας από τις Φέρες Έβρου της Ι. Μητροπόλεως Αλεξανδρούπολεως, το οποίο και θα παραμείνει έως τις 10 του μηνός.

Σερραίοι κάθε ηλικίας υπερπλήρωσαν τον πανηγυρίζοντα περικαλλή Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Σερρών και συνέρρεαν συνεχώς για να προσκυνήσουν τα Ιερά σεβάσματα και να προσευχηθούν σχηματίζοντας μεγάλες ουρές εντός και εκτός του Ναού. Επικεφαλής του Λαού ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Ιωάννης Μωυσιάδης, ο Δήμαρχος της πόλης κ. Πέτρος Αγγελίδης ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι του Στρατού και της Αστυνομίας, άλλων Φορέων, κ.α.

Του πολυαρχιερατικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτωνας, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα, Φωκίδος κ. Θεοκτίστου καθώς και του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, ο οποίος κατά την προσφώνηση του μίλησε με θερμά λόγια για τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες και τους ευχαρίστησε εκ μέσης καρδίας για την αποδοχή της πρόσκλησης του να συνεορτάσουν μαζί με τον Λαό των Σερρών τους ουρανίους προστάτες της πόλεως. Συμμετείχαν επίσης πλήθος Ιερέων της Ι. Μητροπόλεως Σερρών καθώς και των Ι. Μητροπόλεων Σιδηροκάστρου, Θεσσαλονίκης και Δημητριάδος.

"Λιμάνια πνευματικής ευφροσύνης, ανάμνησης και ασφάλειας" χαρακτήρισε τις γιορτές της Εκκλησίας ο σεπτός Ποιμενάρχης των Σερρών κ. Θεολόγος στη σύντομη προσλαλιά του για όλους που διαπλέουν το "τρικυμιώδες πέλαγος" της παρούσης ζωής, τονίζοντας ότι ο Δεσπότης ο Χριστός μας εχάρισε τις μνήμες των Αγίων για να αναπαυόμαστε πνεμαυτικώς, για να βλέπουμε ο ένας το πρόσωπό του άλλου και όλοι μαζί το πρόσωπό του κοινού Πατέρα μας, του επουρανίου Θεού, να διδασκόμαστε από τις διδαχές του Ευαγγελίου και να πορευόμαστε με πίστη στον κοινό μας καθημερινό αγώνα.

"Η μαρτυρική και ένδοξη πόλη των Σερρών αείποτε ευρισκομένη εις τόπους ευαισθήτους απο πλευράς εθνικής και στρατιωτικής κατέφυγε εις την προστασία των Αγίων Αρχιστρατήγων, άλλοτε δε εις επιγείους στρατιωτικούς Αγίους όπως τους Αγίους Θεοδώρους διότι στο πρόσωπό αυτών έβλεπε και τους προστάτες, και τους εφόρους και τους φύλακες" είπε μεταξύ των άλλων ο Σεβασμιώτατος και αναφέρθηκε στο θαυμαστό γεγονός της εμφάνισης της πρωτότυπης αγιογραφίας της Ιερής Εικόνας του Αρχάγγελου Μιχαήλ όταν στάλθηκε για συντήρηση από τους ειδικούς και αποκαλύφθηκε η αγιογράφηση του 17ου αιώνα κάτω από δύο επιζωγραφίσεις της νεότερης εποχής.

Η Ιερή Εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ αμέσως μετά την αρτοκλασία τοποθετήθηκε σε προσκυνητάρι στην είσοδο του Ναού.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτωνας ωμίλησε για τον αόρατο πνευματικό κόσμο που δημιούργησε ο Θεός, για τις πνευματικές υποστάσεις.

Η πίστη, η παράδοση και η αλήθεια της Εκκλησίας μας είπε, μας πληροφορεί, ότι ο δημιουργός Θεός δεν είναι μόνο ποιητής των ορατών αλλά και των αοράτων όπως ομολογούμε και στο Σύμβολο της πίστεως, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις πνευματικές υπάρξεις.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ

Εμφανίσεις: 301833
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: