Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Σάββατο, 04 Νοεμβρίου 2017

poliarxieratikos esperinos 116

Νεάπολη | Χρήστος Καναρόπουλος


Μέσα σε κλίμα πνευματικής χαράς ο Ιερός Κλήρος και ο Λαός της προσφυγικής Νεάπόλεωςς Θεσσαλονίκης εόρτασαν τη σύναξη των Νεαπολιτών Αγίων, του Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου, του Αγίου Αθανασίου του Κουλιακιώτου και του Αγίου Ακακίου του Ασβεστοχωρίτου, το εσπέρας του Σαββάτου 4 Νοεμβρίου 2017.

Η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως έχει καθιερώσει να εορτάζει τη σύναξη των τοπικών της Αγίων την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου, ο οποίος έχει ανακαινισθεί και ευπρεπιστεί, προσδίδοντας τον μια ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια.

Ο φετινός εορτασμός ξεκίνησε με την υποδοχή των Ιερών Λειψάνων των Αγίων στον προαύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού, τα οποία φυλάσσονται τόσο στον Μητροπολιτικό Ναό όσο και στις Ενορίες του Ασβεστοχωρίου και της Αγίας Παρασκευής Ξηροκρήνης.

Του πολυαρχιερατικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, αμφότεροι προσκεκλημένοι του κυριάρχη Επισκόπου, Σεβ. Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα.

Συμμετείχε επίσης ο Ιερός Κλήρος της Ι. Μητροπόλεως και ο φιλάγιος Λαός της Νεάπολης υπερπλήρωσε τον περικαλλέστατο Ιερό Ναό με επικεφαλή τον Βουλευτή Θεσσαλονίκης κ. Κώστα Γκιουλέκα, τον Δήμαρχο Νεαπόλεως κ. Σίμο Δανιηλίδη, τον Δήμαρχο Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Πρόεδρο της ΠΕΔΚ. Μακεδονίας κ. Λάζαρο Κυρίζογλου, εκπροσώπους του Στρατού και της Αεροπορίας, κ.α.

Την διακονία του λόγου ανέλαβε ο χοροστατών Μητροπολίτης κ. Στέφανος, ο οποίος εξέφρασε εκ μέρους όλων την ευγνωμοσύνη προς τον Τρισάγιον Θεόν για τα θαύματα που έχει προσφέρει στην ιστορία της Εκκλησίας, στο γενναίο και μαρτυρικό Έθνος μας και στην ευλογημένη πατρίδα μας. ενώ χαρακτήρισε ως θαύματα, μεγάλα και δυνατά, τους τρεις τοπικούς Αγίους της Νεαπόλεως, που μαρτύρησαν σε καιρούς δύσκολους, χρόνους χαλεπούς, χρόνους σκλαβιάς.

"Οι Άγιοι Νεαοπολίτες που προβάλλονται σήμερα με το μαρτύριο τους έστειλαν δυνατά το μήνυμα σε όλους εμάς σήμερα, που έχουμε ανέσεις και μεγάλες δυνατότητες, να τις αξιοποιήσουμε σωστά, με σύνεση και σοφία. Οι Άγιοι δεν είχαν ελευθερία, δεν είχαν πλούτη και ανέσεις, είχαν όμως πίστη στο Θεό, είχαν δάκρυα πολλά, είχαν ελπίδα που είναι ο ίδιος Χριστός, και η ελπίδα αυτή δεν πεθαίνει ποτέ" είπε ο Σεβασμιώτατος τονίζοντας το μαρτύριο της πίστεως και την συνδρομή του Αγίου Πνεύματος που θεμελίωνε σε κάθε μαρτύριο ξανά και ξανά την Εκκλησία μας, την οποία ευλογούσε και καθοδηγούσε.

Με θερμούς ευχαριστήριους λόγους στα πρόσωπα των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, που πανηγύρισαν την σύναξη των Νεαπολιτών Αγίων, και ιδίως στο πρόσωπό του Μητροπολίτη Καβάλας, αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης κ. Βαρνάβας, ο οποίος στη σύντομη προσλαλιά του μίλησε για τους Νεομάρτυρες Αγίους που αντιστάθηκαν και ζωντάνεψαν την ελπίδα στο σκλαβωμένο γένος και τώρα στέκουν πνευματικοί προστάτες του Λαού της Νεάπολης, άγρυπνοι φρουροί και μεσίτες προς τον Κύριον υπέρ των πιστών.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 301219
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: