Logo
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2017

agiasmos psaltikis 18

Για την Romfea.gr | Γεώργιος Τσέγκος


Σήμερα Τετάρτη 1η Νοεμβρίου 2017, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος τέλεσε τον καθιερωμένο Αγιασμό για την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους 2017- 2018 στο Τμήμα Πρακτικής Ψαλτικής Τέχνης της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων , στην αίθουσα διαλέξεων «Μ. Καμπέρη» του ομώνυμου Πνευματικού Ιδρύματος.

Στον Αγιασμό παραβρέθηκε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων και Ηγούμενος της Μονής Μεγάλου Μετεώρου Αρχιμανδρίτης π. Νήφων Καψάλης.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, απευθυνόμενος στους σπουδαστές του τμήματος εξέφρασε τη χαρά του που παρευρέθηκε στην τελετή του Αγιασμού για την έναρξη των μαθημάτων του τμήματος και ευχήθηκε την κατά Θεόν προκοπή στο σημαντικό αυτό έργο που επιτελείται.

«Πρόκειται για ένα έργο που έχει να κάνει με τη Θεία λατρεία, την προσευχή και τη λειτουργική ζωή της εκκλησίας. Έχει να κάνει δηλαδή με όλη αυτή την αγιαστική παράδοση την οποία βιώνουμε μέσα στην νυχθήμερη ακολουθία της εκκλησίας. Πρόκειται για μια εργασία που αποτελεί πρότυπο για όλη την Ελλάδα , φέροντας την πιστοποίηση του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Ένα έργο που μας κάνει υπερήφανους και μας δίνει την ελπίδα ότι και με αυτόν τον πρακτικό τρόπο θα κερδίσουμε ευσεβείς ανθρώπους που αγαπούν την εκκλησία και που την υπηρετούν για χρόνια , οι οποίοι θα μπουν ακόμα καλύτερα στο νόημα της λειτουργικής τάξεως της εκκλησίας και της δομής των ιερών ακολουθιών, αλλά ακόμα και στο θεολογικό περιεχόμενο όλων όσων ψάλουμε και με αυτά προσεγγίζουμε, υμνολογούμε, δοξολογούμε και ερχόμαστε σε επικοινωνία με το Θεό. Πρέπει να βάλετε στο νου και στην καρδιά σας ότι το θέμα της Ιεράς λατρείας δεν είναι ένα πάρεργο αλλά αντίθετα είναι ένα πολύ σπουδαίο και εξαίρετο έργο που μας φέρνει σε επαφή με όλη την κωδικοποιημένη από αιώνων και χιλιετηρίδων πνευματική εμπειρία των Πατέρων της εκκλησίας που είχαν, όχι μόνο την κοσμική παιδεία και γνώση αλλά και την πνευματική καλλιέργεια και την άνωθεν αποκεκαλυμμένη σοφία έτσι ώστε να συνθέσουν όλα αυτά τα υπέροχα ποιήματα, τους ύμνους της εκκλησίας μας , να τα ενδύσουν με μουσική και να τα εντάξουν μέσα σε ένα συστηματοποιημένο κώδικα ακολουθιών που πραγματικά στολίζουν την εκκλησία μας με έναν πραγματικά πολύ όμορφο τρόπο και να πλουτίζουν την καθημερινή ζωή μας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Υπενθυμίζεται ότι στο Τμήμα Πρακτικής Ψαλτικής Τέχνης Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων διδάσκονται σε πρακτική βάση τα ψαλτικά κείμενα (Κοντάκια, Απολυτίκια μετά θεοτοκίων, προσόμοια και πλήθος άλλων εκκλησιαστικών ύμνων καθώς και ολόκληρες ακολουθίες με ταυτόχρονη ηχητική απόδοση αυτών.

Πέραν τούτων γίνονται χρήσιμες και απαραίτητες αναφορές στο Τυπικό της Εκκλησίας και τις διατάξεις του.

Η φοίτηση είναι δωρεάν και τα μαθήματα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη απόγευμα κατά τις ώρες 17.00 έως 18.30.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Εμφανίσεις: 301111
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: