Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2017

fthiotidos nikolaos 1

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


Ξεκίνησε σήμερα, Παρασκευή 6 Οκτωβρίου το ΣΤ΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Τουρκοκρατία και την Επανάσταση του 1821 στο Συνοδικό Μέγαρο.

Το θέμα του φετινού Συνεδρίου είναι: «Πολεμικές συγκρούσεις και τόποι καθαγιασμού του απελευθερωτικού Αγώνος κατά την Επανάσταση του 1821».

Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, πραγματοποίησε Εισήγηση με θέμα: ''Το Μαρτυρικό τέλος του Αθανασίου Διάκου'', τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: ''Ο Αθανάσιος Διάκος είναι ο «Λεωνίδας» της νεότερης Ελλάδος''.

''Είναι απορίας άξιο και χρήζει ενδελεχούς μελέτης πως και γιατί η Εκκλησία της Ελλάδος δεν προχώρησε στην αγιοκατατάξη του Μάρτυρος και Ήρωος Αθανασίου Διάκου, αφού διαθέτει όλα τα στοιχεία που συνηγορούν στην αγιότητα, ήτοι ομολογία Χριστού, αμετακίνητη προσήλωση στην Ορθόδοξη Πίστη, περιφρόνηση των υποσχέσεων, καρτερία στα βασανιστήρια και τέλος θανάτωση δια ανασκολοπισμού. Ο θάνατος του Μάρτυρος ονομάζεται γνησιότερο βάπτισμα'' ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Σε άλλο σημείο ο κ. Νικόλαος τόνισε: ''Η θυσία του Αθανασίου Διάκου είχε διπλή σημασία, επί μία εβδομάδα καθυστέρησε την προέλαση του Ομέρ Βρυώνη στην Πελοπόννησο, κι έτσι δόθηκε χρόνος να προετοιμαστούνε ο Κολοκοτρώνης και οι οπλαρχηγοί για την νικηφόρα αντιμετώπισή του. Επίσης ενίσχυσε το εθνικό φρόνημα των Ελλήνων, προσέφερε υπόδειγμα ανδρείας, και ξαναζωντάνεψε την αμφιταλαντευόμενη και κλονιζόμενη ελπίδα και πίστη για την λευτεριά''.

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε: ''Ο Αθανάσιος Διάκος είναι ένα φωτεινό ορόσημο στην πορεία του νέου Ελληνισμού, το οποίο προσδιορίζει την έκταση των σχέσεων στην ψυχή του λαού της αδιάζευκτης ενότητος, πίστεως και πατρίδος''.

Εμφανίσεις: 301550
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: