Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017

panagia arvanitissa 26

Για την Romfea.gr, Χρήστος Καναρόπουλος


Ποτέ δεν είναι αρκετό να αποδίδεις τιμές και δόξες στην Υπεραγία Θεοτόκο. Όποιο όνομα και να την έχουν αποδώσει οι άνθρωποι, η Παναγία και Μητέρα του Θεού τιμάται όλως ιδιαιτέρως από τους Ορθοδόξους Χριστιανούς καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους.

Έτσι και φέτος, όπως κάθε και χρόνο, οι ευλαβείς πιστοί των Μανδρών ανηφόρησαν ψηλά στο Λόφο του Χωριού για να υμνήσουν την Παναγία την Αρβανίτισσα στο μικρό όμορφο Παρεκκλήσιο που έχτισαν οι πρόγονοι τους προς τιμήν της.

Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός μετά Λιτής και Αρτοκλασίας, με τη συμμετοχή Ιερέων της Αρχιερατικής Περιφερείας Νέας Σάντας, παρουσία πιστών με επικεφαλής τον Βουλευτή του Νομού κ. Γεώργιο Γεωργαντά.

Στη σύντομη προσλιαλιά του ο Μητροπολίτης Κιλκισίου μίλησε για το Ιερό πρόσωπο της Παναγίας, της Μητέρας του Θεού και πάντων των Χριστιανών, η οποία αποτελεί τη μεσίτρια που ενώνει τη γη με τον ουρανό, τον αισθητό κόσμο με τη νοητή ωραιότητα, τη "γέφυρα" να κατέβει ο Υιός του Θεού στη γη και να φέρει τη σωτηρία στον κόσμο.

''Στην Παναγία προστρέχουμε'' ανέφερε ο Σεβασμιώτατος και συμπλήρωσε ''την ικετεύουμε και την παρακαλούμε και μας παρηγορεί, μας σκέπει και μας στηρίζει.''

''Η υπακοή και η ταπεινότητα της αποτελεί πρότυπο για όλους" τόνισε κλείνοντας ο Μητροπολίτης Κιλκισίου και ευχήθηκε στο παριστάμενο εκκλησίασμα.

Η περιοχή της Παναγίας της Αρβανιτίσσης βρίσκεται στο βορειοδυτικό μέρος των Καρυών της Χίου. Συνορεύει βορειανατολικά με το όρος Αίπος και δυτικά με το Προβάτειον Όρος.

Οι Καρυές, τα Αυγώνυμα, ο Ανάβατος και ο Δαφνώνας είναι τα χωριά που δημιουργήθηκαν από τον πληθυσμό που συνέρρευσε από την Κωνσταντινούπολη για να κτίσουν την Ιερά Μονή, εκπληρώση υποσχέσεως του τάματος του εξορίστου τότε Κωνσταντίνου του 9ου, του Μονομάχου, και μετά την εξορία Βασιλέως Βυζαντίου 1042-1054.

Οι άνθρωποι αυτοί, οι Αρβανίτες πετράδες (προερχόμενοι από την Αρβανιτία, Βόρεια Ήπειρο σήμερα), στο πέρασμα των αιώνων ζούσαν φτωχικά με πολλές στερήσεις, οι οποίες ανάγκασαν τους περισσότερους από αυτούς να ξενιτευθούν στην Αμερική και στην Αυστραλία για ένα καλύτερο μέλλον.

Άνθρωποι φτωχοί, αλλά πολύ θεοσεβείς, που ζούσαν με την ελπίδα της προστασίας της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Καθημερινώς έβλεπαν ολοζώντανη την Παναγία ντυμένη με ρούχα αρβανίτισσας να περιδιαβαίνει στις κορυφογραμμές.

Συντροφεύοντας τους, τους έδινε κουράγιο στον άνισο καθημερινό αγώνα της επιβίωσης τους. Και εξ αυτής της ενδυμασίας της την ονόμασαν Παναγία Αρβανίτισσα.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Εμφανίσεις: 300626
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: