Γράφτηκε από τον/την . Σάββατο, 15 Απριλίου 2017

Agios Pavlos 13

Απόστολος Σιμόπουλος | Romfea.gr


Μοναδικές στιγμές συγκίνησης και δέους έζησαν όσοι συμμετείχαν την Ακολουθία του Ιερού Επιταφίου στο Γεν. Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Παύλος».

Ένας διαφορετικός Ιερός Επιτάφιος από όλους τους άλλους. Ο Επιτάφιος των ασθενών, ο Επιτάφιος του πόνου αλλά ταυτόχρονα και σύμβολο Ελπίδας, πηγή Παρηγοριάς και Δύναμης.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο εφημέριος του Νοσοκομείου τέλεσε τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ την Ιερά Ακολουθία του Επιταφίου στο παρεκκλήσι του Νοσοκομείου.

Όλα είχαν κάτι διαφορετικό.

Η χορωδία που έψαλλε τα εγκώμια ήταν κυρίως κυρίες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και φυσικά ακολουθούσε όλο το εκκλησίασμα που αποτελούνταν κυρίως από συγγενείς ασθενών. Ήδη σε όλο το εκκλησίασμα είχαν μοιραστεί βιβλιαράκια με τα Εγκώμια για να μπορούν να συμμετέχουν όλοι.

Η συγκίνηση κορυφώνεται με την περιφορά του Ιερού Επιταφίου που γίνεται εντός του Νοσοκομείου. Η εμπειρία, το συναίσθημα, δεν μπορεί να περιγραφή με λόγια.

Αυτές τις μέρες στο Νοσοκομείο νοσηλεύονται οι βαριά ασθενείς.

Όποιος δεν έζησε τέτοιες άγιες μέρες στο κρεβάτι του πόνου μακριά από τις Ιερές Ακολουθίες της ενορίας του αλλά και μακριά από την οικογένειά του δεν μπορεί να καταλάβει τους ανθρώπους αυτούς.

Καθηλωμένοι σε ένα κρεβάτι αισθάνονται μοναξιά, πίκρα και πόνο. Κάποιοι είναι στο μεταίχμιο ζωής και θανάτου, άλλοι έχουν χάσει τις ελπίδες τους, κάποιοι άλλοι περιμένουν την ανάρρωση.

Το σκηνικό θυμίζει λίγο τον Άδη.

Σε ένα τέτοιο καταθλιπτικό περιβάλλον ξαφνικά μέσα στην απόλυτη ησυχία των νοσοκομειακών θαλάμων ακούγονται τα γεμάτα από ελπίδα Εγκώμια του Επιταφίου, που τα ψάλλουν δεκάδες πιστοί. Εκεί που πριν λίγο ο τόπος ήταν έρημος τώρα γεμίζει ζωή.

Αλλά το κυριότερο είναι ότι αυτή η ίδια η Πηγή της Ζωής βρίσκεται στο Τάφο, συμπάσχει με τους ασθενείς, είναι μάλιστα σε χειρότερη μοίρα αλλά Επισκεπτόμενος ο Κύριος ταυτόχρονα τους δίνει την μεγαλύτερη τονωτική ένεση Ελπίδας και Ζωής.

Ο Ιερέας Αρχιμ. Συμεών Αναστασιάδης μπαίνει σε κάθε δωμάτιο δίνοντας ευλογία ένα λουλουδάκι του Επιταφίου σε κάθε ασθενή, του λέει έναν λόγο παρηγορητικό και τον ραίνει με το Μύρο που έρανε και το Σώμα του Θεανθρώπου.

Οι ασθενείς, το προσωπικό αλλά και όσοι ζουν για πρώτη φορά αυτή την εμπειρία από τους πιστούς δεν μπορούν να κρατήσουν τα δάκρυά τους. Δεν περιγράφεται με λόγια η εμπειρία, είναι συνάντηση αλλά όχι ανθρώπινη, είναι το Μυστήριο της Ζωής εν τω Τάφω.

Στην εντατική του Νοσοκομείου ο Ιερέας παίρνει στα χέρια του το Σώμα του Κυρίου και μπαίνει να ευλογήσει τους βαριά ασθενείς.

Άλλοι είναι σε καταστολή, άλλοι έχουν τις αισθήσεις τους και προσκυνούν το σώμα του Κυρίου με ιδιαίτερο δέος, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ζει κάτι μοναδικό το μαρτυρεί η στάση του σώματος, η έκφραση του προσώπου τους.

Όταν η πομπή βγαίνει από το χώρο του Νοσοκομείου και σε χτυπάει το καθαρό αεράκι τότε αισθάνεσαι ότι εξήλθες εκ του Άδου, ότι η Νίκη επί του θανάτου είναι πολύ κοντά και είναι βεβαία. Όλοι μετά το δι' ευχών θα φύγουν από το παρεκκλήσι του Νοσοκομείου έχοντας ζήσει κάτι από την κάθοδο του Χριστού στον Άδη.

Όσο για τους ασθενείς δεν θα ξεχάσουν ποτέ την εμπειρία αυτή, θα την θυμούνται και θα νιώθουν απέραντη ευγνωμοσύνη στον Κύριο Ιησού Χριστό που τους επισκέφθηκε στην δύσκολη αυτή στιγμή της ζωής τους, που δεν τους άφησε χωρίς την Ευλογία Του.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Εμφανίσεις: 300979
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: