Γράφτηκε από τον/την Ι.Μ. Φθιώτιδος. Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017

ftiotis-3

Σε εξόχως κατανυκτική ατμόσφαιρα, τελέσθηκε την Κυριακή 12 Μαρτίου ο Γ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Λαμία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου, με την συμμετοχή απάντων των ιερέων και διακόνων της πόλεως και πλήθους φιλακόλουθων πιστών.

Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Ευσταθίου, Πρωτοσύγκελος της γείτονος Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων.

Ο π. Νικόδημος απηύθηνε στους πιστούς ψυχωφελή αγιοπατερικό και θεολογικό λόγο με κύριο θέμα "Το ταξίδι της Σαρακοστής.

Ποιο συγκεκριμένα ο π. Νικόδημος εξεφώνησε την ομιλία του με απλότητα, πρακτικότητα και σαφήνεια αναφερόμενος εκτενώς στην αληθινή έμπρακτη μετάνοια και την άμωμο νηστεία, όπου την ευλογημένη περίοδο αυτή μας καλεί η Αγία μας Εκκλησία να ακολουθήσουμε και δι' αυτών να ανακαινισθούμε και να γίνουμε μέτοχοι της χαράς και της Αναστάσεως του Χριστού μας.

Ο π. Νικόδημος αρχικά, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση, στην συνέχεια εξέφρασε την χαρά, τον σεβασμό και την αγάπη προς το πρόσωπο του, προς τον ευσεβή κλήρο και το φιλόχριστο λαό της Μητροπόλεως, μεταφέροντας και την αγάπη και τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

Ετόνισε χαρακτηριστικά:

«Διανύουμε αυτή την Ευλογημένη περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής που είναι καιρός μετανοίας και μετάνοια θα πει επιστροφή στο Θεό. Απόταξη και απώθηση των έργων του σκότους και εργασία των εντολών του Θεού.

Η αμαρτία είναι σκοτάδι και αμαρτία θα πει αποχωρισμός. Το να αποκόβεσαι δηλαδή και να βρίσκεσαι μακριά από την αιτία και τον λόγο σου.

Μια μοναξιά γεμάτη λύπη. Ο Αριστοτέλης έλεγε, ότι πίσω από κάθε πόνο σου βρίσκεται ένα λάθος σου, ενώ ο Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης θα πει:« Έχεις λύπη; ο Χριστός σου λείπει».

Στην πραγματικότητα μετάνοια είναι ο αγώνας, ο οποίος εξάγουμε για να επανέλθουμε στην κατάσταση που μας χάρισε ο Χριστός, όταν νεοφώτιστοι στο βάπτισμά μας τον ντυθήκαμε.

Το συγγνώμη δεν είναι μια λέξη με την οποία θα ξεγελάσουμε το Θεό ή τον εαυτό μας. Η μετάνοια είναι μεταμέλεια βαθειά και είναι έμπρακτη.

Η Εκκλησία ως στοργική μητέρα καλεί τα παιδιά της στον καλό αγώνα, οπλίζοντας τα με πνευματικά όπλα όπως είναι η νηστεία. Και νηστεία θα πει υπακοή στο Θεό. 

Νηστεία τροφών και νηστεία παθών. Πνευματική νηστεία είναι η νέκρωση της σάρκας, η περιφρόνηση των λογισμών, η αποβολή του θυμού και της κακίας.

Να πάψουμε την καταλαλιά και την κατάκριση και να είμαστε βέβαιοι πως η μόνη λάσπη που μας λερώνει είναι αυτή που εμείς οι ίδιοι πετάμε στους άλλους.

Το ταξίδι της Σαρακοστής είναι διπλό, με το Θεό και με τον αδελφό».

Ο π. Νικόδημος έκλεισε την ομιλία του με τα εξής λόγια:

«Σεβασμιώτατε, δώστε μας στο Σαρακοστιανό μας ταξίδι, ευχή να έχουμε ευλογημένο αγώνα, να έχουμε φωτισμένες αποφάσεις, να μην ντραπούμε για την νηστεία μας και να σηκώσουμε με εκκλησιαστική αξιοπρέπεια το σταυρό μας.

Η νηστεία άλλωστε μας υπενθυμίζει ότι ο άνθρωπος δεν έρχεται στον κόσμο για να περάσει καλά, αλλά για να ζήσει με νόημα, το οποίο μπορεί να περνά μέσα από κόπο, ήττα, φρίκη και στέρηση αλλά παρόλα αυτά ανταμείβει με πληρότητα και ψυχική ισορροπία τους πιστούς.

Καλό είναι να υπάρχεις αλλά να ζεις, είναι άλλο πράγμα.

Καλή συνέχεια και ευλογημένο Άγιο Πάσχα».

Προ της απολύσεως ο Ποιμενάρχης εγκαρδίως ευχαρίστησε και συνεχάρη τον π. Νικόδημο για την θαυμάσια ομιλία του, καθώς και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομο για την άδεια, την ευχή και την προτροπή του, ώστε να παραστεί ο π. Νικόδημος και να ωμιλήσει.

Τέλος ενημέρωσε τους πιστούς για τις προσεχές ομιλίες και πνευματικές πανηγύρεις που συν Θεώ θα πραγματοποιηθούν στην Ιερά Μητρόπολη και τους προέτρεψε να συμμετάσχουν επ' αγαθώ της πνευματικής τους ζωής και ενίσχυση του αγώνος του σταδίου της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής

ftiotis-1

ftiotis-2

ftiotis-4

ftiotis-5

ftiotis-6

Εμφανίσεις: 301642
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: