Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Σάββατο, 04 Μαρτίου 2017

agioi-theodoroi-106

Σέρρες | Χρήστος Καναρόπουλος


Λαμπρά και μεγαλόπρεπα εορτάστηκε και φέτος, Σάββατο 4 Μαρτίου 2017, η σύναξη των Αγίων ενδόξων Μεγαλομαρτύρων Θεοδώρων, του Τήρωνος και του Στρατηλάτου, εις τον παλαίφατο, βυζαντινό, Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ναό των Αγίων, αρχαίων προστατών και εφόρων της πόλεως των Σερρών.

Με έντονα τα συναισθήματα από την επέτειο συμπληρώσεως 100 ετών από τη βίαιη απουσία των Ιερών Κειμηλίων και χειρογράφων της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών από τους γείτονες Βούλγαρους, πολλών εξ αυτών από τον παλαιό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων, οι Σερραίοι πιστοί εόρτασαν με ευλάβεια και τίμησαν με σεβασμό τη μνήμη τους, συμμετέχοντας στο πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο.

Του πανηγυρικού Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος ενώ της πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος, συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου, του Σεβ. Μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου και του οικείου Επισκόπου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Τους Αγίους Αρχιερείς πλαισίωσε πλειάδα Ιερέων και Ιεροδιακόνων ενώ ο Λαός πλήρωσε τον παλαίφατο Ναό που αποτελεί ιστορικό σύμβολο της Χριστιανοσύνης και της Μακεδονίας με επικεφαλής την Υπουργό Μακεδονίας Θράκης κα. Κόλια Τσαρουχά.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουμενίσσης κ. Δημήτριος, ο οποίος εύστοχα ωμίλησε για τη σημασία και τον σκοπό της εορτίου Συνάξεως τονίζοντας ιδιαίτερα ότι αναπνέουμε με την ελπίδα του διαρκούς θαύματους του Θεού μας! «τώρα που μας απογοήτευσαν τα θεωρούμενα «κατορθώματα» της εποχής μας (τα «ανθρώπινα...θαύματα» της φαντασμένης κοσμικότητας, των πολιτικών βεβαιοτήτων, των πρόχειρων οικονομικών παροχών, της κάποτε χειροπιαστής ευκολίας, της παραπλανητικής εγκόσμιας σιγουράς, της επιφανειακής παιδείας, της υποτιθέμενης παγκόσμιας ασφάλειας..) τώρα, που λιγόστεψαν τα ψευδεπίγραφα θαύματα, και περίσσεψαν τα «θύματα» του μαζικού πολιτισμού..., τώρα που λιγόστεψε η ανθρωπιά ως παγκόσμιος «νόμος και ήθος ζωής»... Μήπως τώρα, την ύστατη στιγμή, πρέπει να αναθεωρήσουμε σύσσωμοι τη στάση ζωή μας και να επιλέξουμε το πολίτευμα του Σταυρού» είπε μεταξύ των άλλων ο Μητροπολίτης της Γουμένισσας.

«Η Δόξα της Εκκλησίας είναι δόξα πνευματική, η δόξα της Χάριτος του Θεού. Σήμερα μας συγκέντρωσε ο μεγάλος Μάρτυς του Χριστού Θεόδωρος για να μας θρέψει πνευματικώς, να ενισχύσει τις αποσταμένες ελπίδες μας, να μας χαρίσει προοπτική και δύναμη ζωής, να μας διδάξει και να μας ενισχύσει» είπε στη σύντομη προσλιαλιά του ο σεπτός Ποιμενάρχης των Σερρών κ. Θεολόγος κάνοντας αναφορά για το θαύμα του Αγίου Θεοδώρου που στέλνει όπως είπε το μήνυμα της ελπίδας. «Πολλές φορές στη ζωή μας φαίνονται τα πράγματα αδιέξοδα, πολλές φορές φαίνεται ότι το σκοτάδι κυριαρχεί και το ψεύδος διεκδικεί αποκλειστικότητα στη ζωή των ανθρώπων. Αναρωτιούνται οι άνθρωποι που είναι ο Θεός και πως επιτρέπει τόσο κακό, τόσα δάκρυα και δοκιμασίες. Την απάντηση δίνουν οι Άγιοι της Εκκλησίας, οι οποίοι περνώντας από δοκιμασίες και βάσσανα εξήλθαν στην αναψυχή του παραδείσου και στη χαρά της Βασιλείας του Θεού. Ο Μάρτυς της Εκκλησίας Θεόδωρος μας ενισχύει να μην απελπιζόμαστε διότι έχει ο Θεός τη μέριμνα του για τον κόσμο και δεν μας εγκαταλείπει. Να στερεωθούμε λοιπόν στην ελπίδα» τόνισε μεταξύ των άλλων ο Σεβασμιώτατος στέλνοντας ένα ακόμη μήνυμα με αφορμή το μνημόσυνο του Αρχιστρατήγου Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, δηλαδή να διδαχθούμε από τις υπερούσιες αρχές, οι οποίες ενέπνευσαν τους ηρωικούς Πατέρες μας, όχι μόνο να τους τιμούμε στα λόγια αλλά να διδασκόμεθα από τη ζωή τους, ειδάλλως θα είμαστε ανάξιοι απόγονοι Αγίων και ενδόξων προγόνων.

Οι Πατέρες μας λοιπόν υπογράμμισε ήταν πιστοί στην πατρίδα αλλά ήταν πιστότεροι στο Θεό, ήταν άνθρωποι της βαθιάς πίστεως και εμπιστοσύνης εις το έλεος του Θεού και αυτό θα μας βοηθήσει στις δύσκολες ημέρες που ζούμε να αφυπνιστούμε, να εμπνεόμαστε και να ακολοθούμε το δρόμο τους.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε λιτάνευση της Ιερής Εικόνας των Αγίων καθώς και τεμαχίων των Ιερών τους Λειψάνων πέριξ της ιστορικής Εκκλησίας των Σερρών, συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Σερρών και αγήματος του Στρατού.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ

Εμφανίσεις: 301726
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: