Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018

1021006596

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


«Ο Κύριος είδε τον αγώνα του ουκρανικού λαού για την ανεξαρτησία του, και εισάκουσε τις προσευχές μας» - δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κ. Πέτρο Ποροσένκο.

Στη συνέχεια ο Ουκρανός Πρόεδρος θέλοντας να στείλει μήνυμα προς την Μόσχας τόνισε: «Οι αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου διαλύουν οριστικά τις αυτοκρατορικές ψευδαισθήσεις και σοβινιστικές φαντασίες της Μόσχας, σχετικά με την Ουκρανία ως κανονικό έδαφος της Ρωσικής Εκκλησίας.»

«Η απόφαση να χορηγηθεί Αυτοκεφαλία έχει ήδη ληφθεί! Το ζήτημα της Αυτοκεφαλίας υπερβαίνει τα όρια της Εκκλησιαστικής ζωής, είναι ένα ζήτημα ανεξαρτησίας για όλους μας, της εθνικής ασφάλειας, της κρατικής υπόστασης και της παγκόσμιας γεωπολιτικής. Ο Τόμος είναι στην πραγματικότητα μια άλλη πράξη δήλωσης της ανεξαρτησίας μας» - τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Επίσης ο Ουκρανός Πρόεδρος ανέφερε: «Η αυτοκρατορία χάνει έναν από τους τελευταίους μοχλούς επιρροής στην πρώην αποικία της. Αυτή είναι η πτώση της Τρίτης Ρώμης, ως το πιο αρχαίο εννοιολογικό αίτημα της Μόσχας για παγκόσμια κυριαρχία.»

«Για όλους εμάς, η δική μας Εκκλησία θα είναι μια εγγύηση της πνευματικής μας ελευθερίας. Αυτό είναι το κλειδί για την κοινωνική αρμονία. Εγγυώμαι ότι το κράτος της Ουκρανίας θα σεβαστεί την επιλογή των ατόμων που αποφασίζουν να μείνουν στη δομή της Εκκλησίας, που θα διατηρήσει την ενότητα της με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Αλλά εγγυώμαι επίσης ότι το κράτος θα προστατεύει τα δικαιώματα των κληρικών και λαϊκών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας, οι οποίοι θα αποφασίσουν οικειοθελώς να αποκοπούν από τη Μόσχα, και μαζί με τους άλλους Ορθοδόξους να δημιουργήσουν μια ενιαία τοπική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία» - επανέλαβε για ακόμη μια φορά ο Πρόεδρος της Ουκρανίας.

Σε άλλο σημείο Πέτρο Ποροσένκο υπογράμμισε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Πατριάρχη Φιλάρετο και όλους τους Ιεράρχες του Πατριαρχείου Κιέβου, και τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο για το πνεύμα ενότητας. Συγχαίρω και τους δύο για το γεγονός ότι άρθηκαν τελικά όλες τις κατηγορίες της Μόσχας. Όλοι μαζί ευχαριστούμε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για τη φροντίδα του, προς στην Ουκρανία. -Παναγιώτατε, η Ουκρανία προσβλέπει στην ποιμαντική επίσκεψη σας-».

«Η από κοινού δημιουργία μιας ανεξάρτητης Εκκλησίας δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για διαμάχη, αντιπαράθεση και βία, αντίθετα, είναι ένας δρόμος για ειρήνη και κατανόηση. Γι’ αυτό για μια ακόμη φορά υπογραμμίζω ότι αυτό είναι θέμα ελεύθερης επιλογής για κάθε πιστό» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Ποροσένκο.

Κλείνοντας ο Πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε: «Σας συγχαίρω ειλικρινά γι’ αυτό το πολύ μεγάλο ιστορικό γεγονός. Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη του Ουκρανικού λαού που αγαπά το Θεό κατά των δαιμόνων της Μόσχας, μια νίκη του καλού έναντι του κακού, του φωτός κατά του σκοταδιού. Σας συγχαίρω όλους σε αυτή τη μεγάλη μέρα, την οποία ο ουκρανικός λαός περίμενε για 332 χρόνια.»

Εμφανίσεις: 300761
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: