Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018

ger.iosif 5

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, σήμερα Πέμπτη 19 Απριλίου η παρουσίαση του τόμου «Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός (1.7.1921 – 1.7.2009)» στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Την παρουσίαση του Τόμου πραγματοποίησε ο Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου και Ιεροκήρυκας της Ι.Μ. Βεροίας π. Χρυσόστομος Παπαδάκης.

Να αναφερθεί ότι η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία υπό την διεύθυνση του κ. Γεωργίου Ν. Κωνσταντίνου έψαλε ύμνους προς τιμή του αειμνήστου Γέροντος.

Στην παρουσίαση παρέστησαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Καθηγούμενος της Ι..Μ. Αγίας Παρασκευής Μαζίου, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης  Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ο Γέροντας Νικόδημος Αγιοπαυλίτης και ο συγγραφέας του τόμου Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ.

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τον μακαριστό Γέροντα Ιωσήφ, στην προσωπικότητα και τα χαρίσματά του.

''Τον μακαριστό Γεροντα Ιωσήφ τον γνώρισα αρχικά από τον Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη. O Γέροντας Ιωσήφ ο νεώτερος υπήρξε ένα άξιο πνευματικό τέκνο του μακαρίου Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού. Τον μιμήθηκε στους ασκητικούς αγώνες της υπακοής, της νηστείας, της φιλοπονίας, της προσευχής, της ταπεινώσεως και με την ευχή του απέκτησε τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, και ειδικά αυτό της θεολογίας. Άμοιρος της θύραθεν παιδείας έγραψε 16 βιβλία, εφάμιλλα των συγγραμμάτων των φιλοκαλικών Πατέρων" ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος.

Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε: "Ο Γέροντας Ιωσήφ έζησε για 72 χρόνια την μοναχική ζωή, απέκτησε μεγάλη πείρα στην πνευματική ζωή και κατά κοινή ομολογία συγκαταλεγόταν στην χορεία των συγχρόνων οσιακών μορφών του Αγίου Όρους μαζί με τον Γέροντα Εφραίμ τον Κατουνακιώτη, τον Άγιο Παΐσιο και τον Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη".

Κλείνοντας ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τόνισε: ''Ο Γέροντας παρέλαβε μια ερειπωμένη Μονή Βατοπαιδίου και την κατέστησε υπόδειγμα κοινοβίου και καύχημα για όλη την Ορθοδοξία, σε μία εποχή πνευματικής ξηρασίας''.

Αμέσως μετά, μίλησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ο οποίος αναφέρθηκε σε όλη την πορεία του, με τον μακαριστό Γέροντα Ιωσήφ.

''Ο Γέροντας μας δίδασκε καθημερινά με το παράδειγμά του, ενώ καθημερινά έκλαιγε για το πόσο μας αγαπά ο Θεός! Ουδέποτε κοινωνούσε χωρίς να είναι δακρυσμένος, κάτι που βλέπαμε και μας συγκλόνιζε'' τόνισε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Λεμεσού.

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γέροντας Νικόδημος Αγιοπαυλίτης, ο π. Μύρων Σιμωνοπετρίτης, ο π. Ιωσήφ Ξενοφωντινός, ενώ ανεγνώσθησαν μηνύματα Καθηγουμένων Ιερών Μονών.

Ακολουθήσε προβολή ντοκιμαντέρ για την ζωή του Γέροντα Ιωσήφ του Βατοπαιδινού, το οποίο έκανε τους παριστάμενους να δακρύσουν για την ενάρετη ζωή του.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, ο οποίος φανερά συγκινημένος αναφέρθηκε στη ζωή του κοντά στον Γέροντα Ιωσήφ.

ger.iosif 1

ger.iosif 1

ger.iosif 1

ger.iosif 1

paroysiasi 1

paroysiasi 1

paroysiasi 1

paroysiasi 1

paroysiasi 1

paroysiasi 1

paroysiasi 1

paroysiasi 1

paroysiasi 1

paroysiasi 1

paroysiasi 1

dokimanter 1

paroysiasi 12

paroysiasi 12

paroysiasi 14

paroysiasi 15

Εμφανίσεις: 304167
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: