Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Κυριακή, 15 Απριλίου 2018

kozani zidaniotissa 136

Κοζάνη | Χρήστος Καναρόπουλος


Πανδήμως και μεγαλοπρεπώς ο φιλάγιος λαός της Κοζάνης και της δυτικής Μακεδονίας τίμησε την Ιερή Εικόνα της Παναγίας Ζιδανιώτισσας το απόγευμα της Κυριακής του Θωμά, στην πόλη της Κοζάνης.

Κάθε χρόνο, όπως και τώρα, την Παρασκευή της Διακαινησίμου η σεπτή Εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας, η οποία φυλάσσεται ως πολύτιμος θησαυρός στην Ιερά Μονή Παναγίας Ζιδανίου νομού Κοζάνης, κομίζεται στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Κοζάνης, και το απόγευμα της Κυριακής του Αντιπάσχα, με μία μεγαλοπρεπή λιτανεία, μεταφέρεται στον ιστορικό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Εκατοντάδες Κοζανίτες, μικροί και μεγάλοι, με κεριά στα χέρια, υπερεπλήρωσαν τόσο τον περικαλλή Ιερό Ναό των Αγίων Ισαποστόλων, όσο και τους δρόμους κατά τους οποίους πραγματοποιήθηκε η λιτανεία της Ιερής Εικόνας.

Του Αρχιερατικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, με την κυριαρχική άδεια και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κοζάνης κ. Παύλου, πλαισιούμενος από πλειάδα Ιερέων της Ι. Μητροπόλεως με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλό της Ι.Μ. Κοζάνης Αρχιμ. Χριστοφόρο Αγγελόπουλο.

Μια παράδοση που χάνεται στα βάθη των αιώνων τηρήθηκε ευλαβικά για άλλη μια χρονιά στην Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης με τη συμμετοχή του πλήθους των ευσεβών πιστών να ξεπερνούν τους 4.000 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας.

Το καύχημα των Κοζανιτών, την πανσεβάσμια Εικόνα της Παναγίας, συνόδεψαν οι Φιλαρμονικές του Σκριπερού Κερκύρας, του Δήμου Καλαμαριάς, του Δήμου Καλαβρύτων και του Δήμου Κοζάνης, οι οποίες δημιούργησαν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, συναισθηματικά φορτισμένη με όμορφες μελωδίες, τα λάβαρα της Αναστάσεως όλων των Ενοριών, εκπρόσωποι Πολιτιστικών Φορέων της Κοζάνης ενδεδυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, Πρόσκοποι της Περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας, και τιμητικό άγημα του Στρατού. 

Η λιτανεία μέσω των κεντρικών δρόμων κατευθύνθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλεως, με τον Σεβασμιώτατο να τελεί δέηση μπροστά από το Δημαρχείο, ενώ πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό από το ιστορικό Καμπαναριό του Αγίου Νικόλαου.

Προ της απόλυσης ο Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων τόνισε το συγκινητικό γεγονός της μαζικής συμμετοχής στην παράδοση της λιτανείας, υπογραμμίζοντας την ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό που καταθέτει ο ευσεβής λαός στην Παναγία, τη Μητέρα του Αναστάντος Κυρίου μας, που παρέχει τη θεία προστασία στον κόσμο.

Ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη της Κοζάνης για την ευγενή πρόσκληση να ιερουργήσει την Κυριακή του Θωμά στον Ι.Ν. των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και να προεξάρχει της μεγαλειώδους λιτανείας.

Να σημειωθεί ότι η Ιερή Εικόνα θα παραμείνει δεκαπέντε ημέρες στον Μητροπολιτικό Ναό και θα τεθεί προς προσκύνηση σε όλες τις Ενορίες της πόλεως για ισάριθμο διάστημα έως και τις 31 Ιουλίου, οπότε και θα επιστρέφει στο "σπίτι" της, στην Ιερά Μονή Ζιδανίου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 301684
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: