Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Σάββατο, 14 Απριλίου 2018

agios nikitas serres 21

Σέρρες, Χρήστος Καναρόπουλος


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορ­τάζεται και εφέτος η πανευφρόσυνη ιερά μνήμη του συμπολιούχου και αγρύπνου φρουρού της Εκκλησίας των Σερρών και του ευλαβούς λαού της, Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Νικήτα του Νέου, του εν Σέρραις αθλήσαντος κατά το έτος 1808.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα 14 Απριλίου 2018, στον πανηγυρίζοντα περικαλλή ομώνυμο Ιερό Ναό της πόλεώς των Σερρών τελέστηκε μέγας πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ και του Ποιμενάρχου της Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Θεολόγου.

Τους αγίους Αρχιερείς πλαισίωσε πλήθος Ιερέων της Ι. Μητροπόλεως ενώ επικεφαλής του λαού που υπερπλήρωσε τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικήτα ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Μωυσιάδης.

Ο χοροστατών Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος κήρυξε τον θείο λόγο αναφερόμενος με γλαφυρότητα στον θαυμαστό βίο του Αγίου Νικήτα καθώς και στην έννοια του μαρτυρίου της πίστεως αλλά και της συνειδήσεως τονίζοντας ότι αποτελεί καύχημα και δόξα για την Εκκλησία η ύπαρξη των Νεομαρτύρων, ανάμεσα τους και ο τιμώμενος Άγιος Νικήτας, οι οποίοι βιώνοντας το γεγονός της Αναστάσεώς και μιμούμενοι το ζωντανό παράδειγμα των Μαρτύρων των πρώτων αιώνων της Εκκλησιαστικής ιστορίας, έδωσαν τη δική τους αιματηρή μαρτυρία κατά το πρόσφατο παρελθόν και ιδιαίτερα στα χρόνια που η πατρίδα μας υπήρξε υπόδουλη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Σε άλλο σημείο της μεστής ομιλίας του ο Μητροπολίτης Παροναξίας ανέφερε: «Σε κάθε εποχή, αλλά πολύ περισσότερο στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης και της ισοπέδωσης των αξιών και των παραδόσεων, ως Χριστιανοί και ως Έλληνες, καλούμαστε να μιμηθούμε τη ζωή όλων των Νεομαρτύρων και να μαρτυρήσουμε, σήμερα με το λόγο και το παράδειγμά μας, αύριο αν χρειαστεί και με το αίμα μας, την αγάπη μας στον Χριστό και την Ελληνορθόδοξη παράδοσή μας. Η Θυσία των Νεομαρτύρων για την Ορθόδοξη πίστη πρέπει να αποτελεί δίδαγμα για όλους τους μεταγενέστερους και σύγχρονους Έλληνες».

Μετά το πέρας του εσπερινού ο Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος ευχαρίστησε θερμώς τους Σεβ. Αρχιερείς για την όλως τιμητική και λαμπρή παρουσία τους στις εφετινές λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Νικήτα και εξέφρασε εκ μέσης καρδίας την ευγνωμοσύνη της τοπικής Εκκλησίας προς τις Αρχές της πόλεως και της ευρύτερης περιοχής και τον φιλάγιο και φιλομάρτυρα λαό για την πάνδημη συμμετοχή τους στις εορταστικές ακολουθίες προς τιμήν του συμπολιούχου των Σερρών Αγίου Νικήτα, ο οποίος υπήρξε βλάστημα της μαρτυρικής γης του Πόντου, ευωδέστατο άνθος του Αγιωνύμου Όρους Άθω και ήθλησε και μαρτύρησε στην πόλη των Σερρών κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Τέλος να αναφερθεί πως αύριο Κυριακή του Αντίπασχα, αγιώνυμος ημέρα της εορτής του Αγίου Νικήτα, στον εορτάζοντα ομώνυμο ιερό Ναό της πόλεώς θα τελεσθεί πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο θα προεξάρχει και θα ομιλήσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 301303
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: