Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017

patriarxis neofitos

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ | ΘΩΜΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ


Στην Στώμνιτσα της ΠΓΔΜ, η σχισματική εκκλησία των Σκοπίων γιόρτασε στις 11 Δεκεμβρίου (28 Νοεμβρίου με το παλαιό εορτολόγιο), την μνήμη των τοπικών Αγίων Πεντε και δεκα Ιερομαρτύρων της Τιβεριούπολης, οι οποίοι μαρτύρησαν σ΄αυτή την πόλη, μετά από βασανισμό το 363 επί Βυζαντινού Αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη.

Το ενδιαφέρον της φετινής πανηγύρεως είναι η συμμετοχή του Πατριαρχείου Βουλγαρίας.

Για τον εορτασμό αυτό ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ. Νεόφυτος, έστειλε επίσημο εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, ώστε να λάβει μέρος στην τοπική γιορτή, τον θεοφιλέστατο Επίσκοπο Βελίκης κ. Σιώνιο.

Έτσι στην Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στον ομώνυμο Ιερό Ναό των Δεκαπέντε Μαρτύρων, από τρεις σχισματικούς Ιεράρχες, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Κίτσεβου και Ντέμπαρ κ. Τιμόθεου, παρέστη συμπροσευχόμενος ο βοηθός Επίσκοπος του Πατριαρχείου Βουλγαρίας Σιώνιος.

Επίσης να σημειωθεί ότι παρέστη συμπροσευχόμενος και ο επιχώριος Μητροπολίτης Στρώμνιτσας κ. Ναούμ.

Στην λατρευτική σύναξη ήταν επίσης ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ.Ζόραν Ζάεφ, ο δήμαρχος της Στρώμιτσας κ. Κώστας Γιανέβσκι και πλήθος πιστών.

Μετά το πέρας της Θείας Ευχαριστίας ο Επίσκοπος Βελίκης διάβασε από την Ωραία Πύλη, το μήνυμα του Πατριάρχη Βουλγαρίας, όπου μεταξύ άλλων ο κ. Νεόφυτος αναφέρει: "Σήμερα που εορτάζετε τους 15 Ιερομάρτυρες, οι προσευχές μας προς τον Κύριο του Ουρανού είναι μαζί σας, και ευχόμαστε η Εκκλησία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και ο πιστός Μακεδονικός λαός, σύντομα να προσέλθουν στην ενότητα και στην ευχαριστηριακή κοινωνία. Χρόνια πολλά και ευλογημένα! Με αδελφική αγάπη στον Χριστό, Νεόφυτος, Πατριάρχης της Βουλγαρίας."

Σύμφωνα με εφημερίδες στην Βουλγαρία, οι εκκλησιαστικοί κύκλοι θεωρούν ότι το Πατριαρχείο Βουλγαρίας, συμπεριφέρεται ως αληθινή μητέρα εκκλησία και ειδικά ο Πατριάρχης κ.Νεόφυτος δείχνει ιδιαίτερη φροντίδα στην λεγόμενη Σχισματική "Μακεδονική Εκκλησία", η οποία πρέπει οπωσδήποτε να είναι αυτοκέφαλη.

Η σχισματική εκκλησία των Σκοπίων πολλές φορές έχει τονίσει, ότι δική της μητέρα εκκλησία είναι η Βουλγαρική Εξαρχία, και σύμφωνα με αυτό συμπεριφέρεται και η Εκκλησία της Βουλγαρίας.

Με την διαφορά ότι σήμερα "μπαίνει" αντικανονικά στην κανονική δικαιοδοσία της Σερβικής Εκκλησίας, όπως το έκανε και η Εξαρχία τον προηγούμενο αιώνα, μόνο που τώρα ο Πατριάρχης Βουλγαρίας αναγνωρίζει "Μακεδονική Εκκλησία και Μακεδονικό λαό".

sionios fyrom 1

sionios fyrom 1

sionios fyrom 1

sionios fyrom 1

sionios fyrom 1

Εμφανίσεις: 304660
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: