Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2017

moiseos odi 40

Θεσσαλονίκη, Χρήστος Καναρόπουλος


Με μία ακόμη επιτυχημένη εκδήλωση, η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, τίμησε τον μακαριστό Γέροντα Μωυσή τον Αγιορείτη, ως μια έκφραση ευγνωμοσύνης και ευχαριστίας προς το πρόσωπό του και προς αναγνώριση του πολυποίκιλου πνευματικού έργου του και της προσφοράς του στον κόσμο, παρουσιάζοντας το απόγευμα της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου 2017 στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ., τον αφιερωτικό τόμο προς τιμήν του με τίτλο "Μωυσέως Ωδή".

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, ο οποίος μίλησε για την αξία της προσωπικότητάς του Γέροντα και για το χάρισμά του να οικοδομεί τον συνάνθρωπό, χαρακτηρίζοντας τον πνευματοφόρο και ελπιδοφόρο.

Υπογράμμισε ότι στην εποχή της πνευματικής κρίσης, χρέος των Ποιμένων και των Χριστιανών είναι να κρατήσουν ψηλά την πίστη, ως το καλύτερο που υπάρχει στον κόσμο.

Ακολούθως το λόγο έλαβε ο Γέροντας της Ιεράς Καλύβης Αγίου του Αγίου Ιωάννου Χρυσόστομου της Σκήτης της Ι.Μονής Κουτλουμουσίου και υποτακτικός του μακαριστού Γέροντα, Ιερομ. π. Χρυσόστομος, ο οποίος τόνισε ότι μακαριστός Γέροντας Μωυσής εκδαπάνησε τη ζωή του στην σπορά του λόγου του Θεού, στη συγγραφή πνευματικών πονημάτων, στην προσευχή, μελέτη, παρηγορία πολλών ανθρώπων, αλλά ήταν και ένας άνθρωπος που η ζωή του ήταν ένας συνεχής Γολγοθάς, λόγω της βεβαρυμένης υγείας του.

Ο "Χορός Ψαλτών Θεσσαλονίκης" υπό τη διεύθυνση του κ. Δήμου Παπατζαλάκη απέδωσε θαυμαστά ύμνους των Χριστουγέννων και ύμνους προς τιμήν και μνήμην του Γέροντος Μωυσέως.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Πρωτ. π. Βασίλειος Καλιακμάνης παρουσίασε τον τόμο και ακολούθησαν οι ομιλίες του Καθηγουμένου της Ι. Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. π. Εφραίμ με τίτλο "Ο Γέροντας Μωυσής ως Αγιορείτης" και του Σεβ. Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου με τίλτο "Εγένετο άνθρωπος τούνομα Μωυσής".

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου μίλησε για έναν αυθεντικό Μοναχό, ταπεινό και χαρισματούχο, ο οποίος δεν έμενε σε ανθρώπινες μικρότητες, ήθελε όλα να είναι φωτεινά στην ζωή του. Ελκύσθηκε από την αγιότητα του Αγίου Όρους και την πρόβαλε σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Ποθούσε και εργαζόταν, τόνισε, για την αγιότητα και την απόκτησή της.

Στη δίκη του ομιλία ο Μητροπολίτης της Καλαμαριάς επεσήμανε ότι ο μακαριστός Γέροντας αποτελεί μιά από τις πιο σημαντικές αγιορείτικες αλλά και εκκλησιαστικές μορφές του 20ου αιώνα, πιστός στην παρακαταθήκη που παρέλαβε από τους Πατέρες του, βάδισε την μοναχική οδό του συσταυρούμενος και συνανιστάμενος μετά του Ιησού, τον Οποίον ηράσθη από την παιδική του ηλικία.

"Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ ευλογημένο που τον γνώρισα και τον έζησα, που μαθήτευσα κοντά του τα ιερά γράμματα, που έλαβα το Μεγάλο Αγγελικό Σχήμα στην Καλύβη του. Μόνο άνθη ευγνωμοσύνης έχω να προσφέρω σε αυτόν. Άνθη ευγνωμοσύνης και πικρά δάκρυα, γιατί δεν έκανε προκοπή" είπε χαρακτηριστικά συγκηνιμένος ο Σεβασμιώτατος.

Η εκδήλωση έκλεισε με ποιήματα που απήγγειλε ο φιλόλογος κ. Δημήτριος Παπαδόπουλος και μελοποιημένα τραγούδια από στίχους του Γέροντος Μωυσέως σε σύνθεση του κ. Χρίστου Τσιαμούλη και τα οποία ερμήνευσαν η κα. Καίτη Κουλλιά και ο ίδιος ο συνθέτης.

Στη σεμνή, όμορφη και συγκινητική εκδήλωση, την οποία παρουσίασε ο Πρωτ. π. Χρυσόστομος Νάσσης, παρέστησαν εκτός των προαναφερθέντων οι Σεβ. Μητροπολίτες Βεροίας κ. Παντελεήμων, Σισανίου κ. Παύλος, Κίτρους κ. Γεώργιος, Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριος, οι Θεοφ. Επίσκοποι Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων και Αρούσης κ. Αγαθόνικος, ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους Γέροντας Ελισσαίος, Κληρικοί και Μοναχοί, Καθηγητές Πανεπιστημίων, κ.α.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

Εμφανίσεις: 303464
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: