Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Σάββατο, 04 Φεβρουαρίου 2017

nomikoi-11

Πηγή: Romfea.gr


Κατόπιν απόφασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο 4 Φεβρουαρίου η Ημερίδα των Νομικών Συμβούλων των φορέων της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην Αίθουσα Τύπου του κτιρίου Συνοδικών Υπηρεσιών.

Να αναφερθεί ότι την Ημερίδα τίμησε με την παρουσία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος στην εναρκτήρια ομιλία του αναφέρθηκε στην σημασία της ημερίδας, ενώ έκανε έκκληση για διάλογο με την Πολιτεία σε θέματα που αφορούν την εκκλησιαστική περιουσία.

"Η Εκκλησία έχει όλη την καλή διάθεση για συνεργασία για να λυθούν τα οποιαδήποτε προβλήματα υπάρχουν, εμάς μας ενδιαφέρει να οφελήσουμε με τις κινήσεις αυτές την κοινωνία" πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Επίσης ο Μακαριώτατος για ακόμη μια φορά μιλώντας για την περιουσία έκανε λόγω για "άνθρακα και παραμύθι" η οποία όπως χαρακτηριστικά συμπλήρωσε είναι δεσμευμένη.

Ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας στους δημοσιογράφους χαρακτήρισε την ημερίδα «σπουδαία και σημαντική για την πορεία της Εκκλησίας και του τόπου μας», ενώ εξέφρασε τον θαυμασμό του για το μεγάλο αριθμό των συμμετεχόντων.

«Ποια είναι η εκκλησιαστική περιουσία; Τι περιμένουμε και πώς αντιμετωπίζουμε αυτήν την περιουσία η Εκκλησία και το Κράτος» αναρωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος συμπληρώνοντας πως «κάποτε απαντώντας σε ερώτηση είπα ότι όλο αυτό το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι ένα παραμύθι. Και πραγματικά αν την αφήσουμε στην σημερινή της κατάσταση είναι ένα παραμύθι, ένα κάρβουνο. Αν, όμως, θελήσουμε να συνεργαστούμε Εκκλησία και Πολιτεία, πάνω στις σωστές βάσεις, και αν λύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και με τα οποία είναι δεμένη αυτή η περιουσία, τότε μπορεί αυτό το παραμύθι να γίνει ιστορία και να βοηθήσει».

Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος εξήγησε ότι «όταν λέμε Εκκλησία δεν εννοούμε τα πρόσωπα, αλλά τον φορέα, και όταν λέμε Πολιτεία εννοούμε τον λαό. Αυτή η περιουσία είναι του λαού μας» τόνισε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως «μέσα από τις εισηγήσεις αναδεικνύεται η ανάγκη άμεσα η Εκκλησία να καταρτίσει έναν επίσημο φορέα, δυνατό για αυτό το θέμα, αλλά και η Πολιτεία να ακούσει όλα τα προβλήματα και από κοινού να συνεργαστούμε, ώστε να είναι το όφελος για την πατρίδα μας μεγάλο».

Το παρών στην Ημερίδα έδωσε και ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής, καθώς και πλειάδα Δικηγόρων και Νομικών.

Επίσης η Ημερίδα τελούσε υπό την τιμητική προεδρία του Ομότιμου Καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Σπύρου Τρωιάνου και την προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, ο οποίος είχε και τον συντονισμό της ημερίδας.

Οι ομιλίες ήταν σε δύο ενότητες «Εκκλησιαστική Περιουσία» (διεπιστημονική προσέγγιση με την συμμετοχή νομικών, ιστορικών και παλαιογράφων) και «Σχέσεις Κράτους -Εκκλησίας» (με την συμμετοχή νομικών).

Στην Ενότητα "Εκκλησιαστική περιουσία" μίλησαν οι κ.κ.: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου (Επίκουρος Καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου Νομικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) - Λάμπρος Κιτσαράς (Αναπληρωτής Καθηγητής Αστικού Δικαίου και Αστικού Δικονομικού Δικαίου Νομικής Σχολής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης) - Θεόδωρος Παπαγεωργίου (Δικηγόρος 11.Μ. Ειδικός Νομικός Σύμβουλος Ιεράς Συνόδου) - Χρήστος Τεάζης (Λέκτορας Διεθνών Σχέσεων Τμήματος Διεθνών Σχέσεων Σχολής Πολιτικών Επιστημών κρατικού Πανεπιστημίου Άγκυρας) - Muhammed Ceyhan (Λέκτορας Οθωμανικής Παλαιογραφίας Τμήματος Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Munzur -άγκυρα) - Νικόλαος Τόμπρος (Λέκτορας Ιστορίας Α.Σ.Ε.Ι. Σχολής Ευελπίδων).

Επίσης στην Ενότητα «Σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας» μίλησαν οι κ.κ.: Νίκος Μαγγιώρος (Επίκουρος Καθηγητής Κανονικού Δικαίου Θεολογικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) -Ειρήνη Χριστινάκη — Γλάρου (Δικηγόρος, Επίκουρη Καθηγήτρια Κανονικού Δικαίου Θεολογικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νομική Σύμβουλος Ιεράς Συνόδου) - Στέφανος Βαζάκας (Δικηγόρος 11.Μ., Νομικός Σύμβουλος Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων Υπουργείου Παιδείας, 'Ερευνας και Θρησκευμάτων) - Νικόλαος Χάρτζης (Δικηγόρος 11.Μ. Νομικός Σύμβουλος Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας) - Πέτρος Ρηγάτος (Δικηγόρος Δ.Ν., Νομικός Σύμβουλος Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών).

nomikoi-1

nomikoi-2

nomikoi-3

nomikoi-4

nomikoi-5

nomikoi-6

nomikoi-7

nomikoi-8

nomikoi-9

nomikoi-10

nomikoi-12

nomikoi-13

nomikoi-14

nomikoi-15

nomikoi-16

nomikoi-17

nomikoi-18

nomikoi-19

nomikoi-20

Εμφανίσεις: 307250
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: