Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018

koronias trixerousa 6

Κατά τον πανηγυρικό εσπερινό προς τιμήν της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της επικαλουμένης Τριχερούσης, που ευρίσκεται στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Πειραιώς, προσκληθείς από τον Προϊστάμενο του Ναού Πρωτοπρ. Ιωάννη Παναγιώτου και με την ευλογία του οικείου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων.

Τον πλαισίωσαν οι ιερείς του Ναου και άλλοι προσκυνητές κληρικοί.

Τιμάμε απόψε, είπε στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, την εικόνα της Παναγίας της επικαλουμένης Τριχερούσης. Και άλλοτε είχαμε την ευκαιρία να πούμε, πώς προέκυψε αυτή η εικόνα.

Ο Αγ. Ιωάννης Δαμασκηνός, έπειτα από θαυματουργική θεραπεία του χεριού του από την Παναγία, που την ικέτευε όλη την νύχτα, αφιέρωσε σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς την Παναγία και συγκεκριμένα στην εικόνα της Παναγίας, που είχε ως οικογενειακό κειμήλιο, ένα ασημένιο ομοίωμα χεριού,που τοποθετήθηκε πάνω στην εικόνα.

Έτσι βλέπουμε τα τρία χέρια πάνω στην εικόνα. Το τρίτο είναι το αφιέρωμα. Άλλωστε στην Υπεραγία Θεοτόκο υπέρεπαρκούν τα δύο χέρια της για να μας αγκαλιάζει με την αγάπη της.

Η εικόνα, πρέπει να τονίσουμε,δεν μειώνει την πνευματικότητα της λατρείας μας. Τις ιερές εικόνες τις τιμάμε, δεν τις λατρεύουμε. Και η τιμή δεν αποδίδεται στο υλικό της εικόνας, αλλά στο εικονιζόμενο πρόσωπο.

"Η τιμή επί το πρωτότυπον διαβαίνει" διακήρυξαν οι Πατέρες. Γιατί αλλοιώς θα καταντούςαμε ειδωλολάτρες! 

Τιμάμε σήμερα την εικόνα της Παναγίας,που απεικονίζεται σχεδόν πάντα με το θείο παιδί στην αγκαλιά,για να μας θυμίζει ότι είναι η "Θεοτόκος". Όνομα που αποδόθηκε στην Παναγία από Οικουμενική Σύνοδο (Γ).

Η Παναγία ονομάςθηκε Θεοτόκος γιατί δεν εγέννησε ενα σπουδαίο, έστω, άνθρωπο, αλλά τον Θεό που ενανθρώπισε.

Οπως άλλωστε ομολογούμε και στο Σύμβολο της Πίστεως, όταν λέμε για τον Χριστό "κατελθόντα εκ των ουρανών και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της παρθένου και ενανθρωπίσαντα".

Δηλ. το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, ο Υιός και Λόγος του Θεού και Θεός, κατήλθε στην γαστέρα της Παναγίας και ενώθηκε με την ανθρώπινη φύση.

Δηλ. ελαβε σώμα και ψυχή ανθρώπινη, για να τα αγιάσει και ανακαινίσει ενώνοντάς τα με την θεότητα της θείας φύσεώς του. Σ' αυτόν τον αγιασμό μετέχουμε όλοι οι βαπτισμένοι πιστοί,όταν μένουμε ενσωματωμένοι στο Σώμα του Χριστού,την Εκκλησία.

Γιατί όλοι, αδιακρίτως ηλικίας, φύλου, κοινωνικής καταστάσεως,είμαστε καλεσμένοι στην αγιότητα. Και στο Σύμβολο της Πίστεως διακηρύττουμε ότι πιστεύουμε "εις μίαν, Α γ ί α ν ...Εκκλησίαν".

Η αγιότητα της Εκκλησίας, βέβαια, δεν είναι το άθροισμα της αγιότητας των μελών της,αλλά πηγάζει από την Αγία Κεφαλή της, τον Χριστό, που αγιάζει και θεραπεύει όλα τα μέλη του Σώματος και τα άρρωστα και αμαρτωλά, όταν μετανοούν.

Η αγιότητα δηλ. δεν είναι αποτέλεσμα μόνο δικών μας προσπαθειών, αλλά κυρίως της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος, που σαν φλόγα ανάβει τα κάρβουνα των προσπαθειών μας και λαμπαδιάζει η φωτιά της αγιότητας.

Και αυτήν την Χάρη μόνο στους κόλπους της Εκκλησίας την δεχόμαστε. Έτσι η Υπεραγία Θεοτόκος γίνεται και προτύπωση της Εκκλησίας, που αγκαλιάζει, όπως και Εκείνη, τους "θέλοντας σωθήναι".

Στην αγιότητα, λοιπόν, μας καλεί σήμερα η Υπεραγία Θεοτόκος. Σ' αυτήν, κατέληξε ο Μητροπολίτης Κορωνείας, ας εναποθέτουμε όλοι με εμπιστοσύνη τους πόνους και τις χαρές μας. Τις απογοητεύσεις και τις ελπίδες μας.

Τους αγώνες και τις ήττες μας. Και κανείς δεν θα φύγει κατησχυμμένος. Αρκεί να μη μη ξεχνάμε ότι η Παν-Αγία μας καλεί όλους στην αγιότητα. Ειμαστε όλοι "κλητοί". Είθε και "εκλεκτοί"!

koronias trixerousa 1

koronias trixerousa 1

koronias trixerousa 1

koronias trixerousa 1

koronias trixerousa 1

koronias trixerousa 1

koronias trixerousa 1

koronias trixerousa 1

koronias trixerousa 1

koronias trixerousa 1

koronias trixerousa 1

koronias trixerousa 1

koronias trixerousa 1

koronias trixerousa 1

koronias trixerousa 1

koronias trixerousa 1

koronias trixerousa 1

koronias trixerousa 1

Εμφανίσεις: 268973
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: