Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018

tavros 8 

Με λαμπρότητα και κατάνυξη έλαβε χώραν ο Εσπερινός στον Πανηγυρίζοντα Ι.Ν. Εσταυρωμένου Ταύρου.

Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων πλαισιωμένος από τους ιερείς του Ναού και άλλους προσκυνητές κληρικούς.

Καθ'όλη την διάρκεια του Εσπερινού πλήθη πιστών προσκυνούσαν τον Τίμιο Σταυρό.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος είπε:

Ας θυμηθούμε εν συντομία τα ιστορικά γεγονότα,που καθιέρωσαν την σημερινή εορτή.

Όταν η Αγία Ελένη βρήκε τον Τίμιο Σταυρό, τον παρέδωσε στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Μακάριο. Εκείνος τον ύψωσε στον άμβωνα του Ναού της Αναστάσεως,που η Αγ. Ελένη έκτισε, για να ευλογήσει από εκεί όλο το συγκεντρωμένο πλήθος των πιστών. Μετά 300 περίπου χρόνια οι Πέρσαι απήγαγαν τον Τίμιο Σταυρό από τα Ιεροσόλυμα.

Τότε ο ευσεβής Αυτοκράτωρ του Βυζαντίου Ηράκλειος εξεστράτευσε εναντίον των Περσών, τους ενίκησε, πήρε τον Τίμιο Σταυρό και αφού τον έφερε στην Κωνσταντινούπολη στην θριαμβευτική του είσοδο, στην συνέχεια τον παρέδωσε στα Ιεροσόλυμα και ο Πατριάρχης Ζαχαρίας έκανε την δεύτερη Υψωση του Τιμίου Σταυρού.

Και οι δύο Υψώσεις έγιναν στις 14 Σεπτεμβρίου. Έτσι καθιερώθηκε έκτοτε η ημερομηνία αυτή ως εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Στην νίκη του Ηρακλείου κατά των βαρβάρων αναφέρεται και το Απολυτίκιο της εορτής:

"Σώσον Κύριε τον λαού σου...". Μερικοί απορούν που ψάλλουμε "νίκας τοις βασιλευσι κατά βαρβάρων δωρούμενος". Και ερωτούν, αφού σήμερα δεν έχουμε βασιλείς, ούτε πόλεμο κατά βαρβάρων.

Όμως το Απολυτίκιο αναφέρεται στους ευσεβείς βασιλείς του Βυζαντίου. Κατ ' επέκτασιν, βέβαια, μπορούμε να εννοούμε και τους εκάστοτε κυβερνώντας.

Όμως αυτοί, που μας κυβερνούν έχουν την ευσέβεια των Αυτοκρατόρων εκείνων; Απαντήστε εσείς. Εν τούτοις ο Απ. Παύλος συμβουλεύει τους πιστούς να προσεύχονται για τους βασιλείς και τους άρχοντες, αν και οι άρχοντες τότε ήσαν ειδωλολάτρες και διώκτες των Χριστιανών.

Γι ' αυτό και εμείς προσευχόμαστε γι'αυτούς ,που μας κυβερνούν και που άλλωστε εμείς τους εκλέγουμε. Για να τους φωτίζει ο Θεός να σκέπτονται αγαθά για την Εκκλησία και τον λαό.

Και αν κάποτε κάποιοι, επηρεασμένοι από την περιρρέουσα ατμόςφαιρα της εκκοσμικεύσεως, ή από άλλες ιδεοληψίες, θέλουν να αποκόψουν τον λαό και το Έθνος από την Εκκλησία, τους λέμε ότι ματαιοπονούν. "Σκληρόν προς κέντρα λακτίζειν"!

Ερωτά ο Ιερός Χρυσόστομος "πόσοι προσπάθησαν να βλάψουν την Εκκλησία; Πόσοι βασιλείς, πόσοι τύραννοι; Πού είναι όλοι αυτοί; Παραδόθηκαν στην λήθη. Ενώ οι Εκκλησία ζει και λάμπει υπέρ τον ήλιο!"

Αρκεί και η ζωή μας των πιστών να ακτινοβολεί το φως του Χριστού. Και τότε δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα και κανένα.

"Μείζων ο εν ημίν ή ο εν τω κόσμω"! Ο Χριστός, που είναι μαζί μας είναι ασύγκριτα ισχυρότερος από κάθε εχθρό της Εκκλησίας. "Ακουέτωσαν ταύτα" και οι εκάστοτε κρατούντες και χειριζόμενοι τις τύχες της Πατρίδος μας.

Ο Σταυρός είναι βαθειά ριζωμένος στην καρδιά του Γένους μας. Αυτό δεν το λέω εγώ, τόνισε ο Μητροπολίτης Κορωνείας. Το λέει η παρουσία σας εδώ και οι εκατοντάδες πιστοί που παρελαύνουν για να προσκυνήσουν τον Τίμιο Σταυρό. Και όποιος από την καρδιά του Γένους μας θελήσει να τον ξεριζώσει, τα χέρια του θα ματώσει! 

Παρέστη και ο Δήμαρχος Μοσχάτου - Ταύρου κ. Ανδρέας Ευθυμίου με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

tavros 1

tavros 1

tavros 1

tavros 1

tavros 1

tavros 1

tavros 1

tavros 1

tavros 1

tavros 1

tavros 1

tavros 1

tavros 1

tavros 1

tavros 1

tavros 1

tavros 1

Εμφανίσεις: 300250
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: