Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Τετάρτη, 30 Μαϊος 2018

p.libios 10

Φωτορεπορτάζ | Βαγγέλης Καρπαθάκης


Σε ζεστή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Μαϊου 2018 η ομιλία του π. Χαράλαμπου Λίβυου Παπαδόπουλου στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας Πετρουπόλεως.

Ο π. Χαράλαμπος στην διάρκεια της μίας ώρας και είκοσι λεπτών ανέπτυξε το πολύ σημαντικό και πνευματικά ωφέλιμο θέμα των λογισμών και με τρόπους τους οποίους μπορεί κανείς ερχόμενος κοντά στον Θεό και την Εκκλησία μας να αντιμετωπίσει.

Τον π. Χαράλαμπο καλωσόρισε στον Ιερό Ναό ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αρχιμ. Γερμανός Γκίκας καθώς και ο Υπεύθυνος του Φιλοπτώχου Ταμείου του Ιερού Ναού π. Σπυρίδων Αργύρης.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο π. Χαράλαμπος χαρακτηριστικά ανέφερε: "Ο νούς μας που κατακλύζεται από χιλιάδες σκέψεις, είναι ένα πεδίο στο οποίο υπάρχουνε αλληλοσυγκρουόμενοι λογισμοί και σκέψεις , καλοί,κακοί,θλιμένοι,χαρούμενοι,διεξοδικοί αδιέξοδοι,πονηροί κα. Το μυαλό μας είναι γεμάτο από λογισμούς οι οποίοι δεν σταματούν καθόλου . Έτσι προσέρχονται και στην Εκκλησία πολλοί ανθρώποι οι οποίοι ζητούν από τον πνευματικό τους να τους βρεί λύση στους λογισμούς που δεν μπορούν να ηρεμήσουν καθόλου τον μυαλό τους".

Σε κατά το μέσον της ομιλίας του ο π. Χαράλαμπος θέλησε να με αποσπασματικά παραδείγματα να κάνει κατανοητό τον τρόπο με τον οποίο πάρα πολλοί άνθρωποι στην ζωή τους αντιλαμβάνονται με διαφορετικό τρόπο καθότι οι λογισμοί είναι αυτοί που το δημιουργούν,αναφέροντας παραδειγματικά «Ένας φίλος σας, σας δίνει ραντεβού και ο φίλος σας, αργεί να έρθει στο ραντεβού για δεκαπέντε λεπτά, τότε μέσα μας αρχίζουμε να αισθανόμαστε σιγά σιγά ένας θυμός και μετά αυτομάτως αναδύεται η σκέψη : Δεν με υπολογίζει!.»

Σε άλλο σημείο ο ομιλητής ανέπτυξε μέσα από τις Πατερικές διδαχές του Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος τα κυριότερα στάδια τα οποία διέρχονται οι λογισμοί,δίνοντας το κυριότερο σημείο το οποίο ξεκινούν οι λογισμοί να είναι η «προσβολή».

Μία εικόνα, μία σκέψη η οποία έρχεται πρώτη φορά στον νού μας αυτό είναι μία προσβολή, μία επίθεση την οποία δεχόμαστε. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε από το ασυνείδητο κομμάτι του εαυτού μας είτε από το συνειδητό από τον διάβολο.

Δύο είναι οι πηγές τις οποίες ξεκινούν αυτοί οι λογισμοί, το ένα είναι το δαιμονικό στοιχείο και το άλλο τα πάθη , η βαθύτερες μέσα απεικονίσεις του εαυτού μας , τα βιώματα μας και άλλα πολλά.

Τέλος να αναφερθεί ότι μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του ο π. Χαράλαμπος Λίβυος δέχτηκε ερωτήσεις από πιστούς οι οποίοι είχαν κατακλύσει τον Ιερό Ναό από αρκετά νωρίτερα και απάντησε σε όλες και όλους υπομονετικά.

p.libios 1

p.libios 1

p.libios 1

p.libios 1

p.libios 1

p.libios 1

p.libios 1

p.libios 1

p.libios 1

p.libios 1

p.libios 1

p.libios 1

Εμφανίσεις: 303095
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: