Γράφτηκε από τον/την Εκ του Ναού. Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017

papathomas 4

Με ιδιαίτερη επιτυχία συνεχίζονται οι πολυήμερες ενοριακές, εορταστικές, εκδηλώσεις ‘’ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2017’’ (9η ημέρα) στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Δήμου Αγίου Δημητρίου.

Μετά τις ακολουθίες των παρακλητικών κανόνων προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Λουκά του ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως, του οποίου ιερό λείψανο φιλοξενείται στον Ιερό Ναό, ακολούθησε ομιλία από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Γρηγόριο Παπαθωμά, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Καθηγητή Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: “Η εκκλησία είναι σώμα μας”, την οποία παρακολούθησε πλήθος πιστών.

Ο ομιλητής μεταξύ των άλλων είπε: “Μέσα από το χρόνο, την τέχνη η Εκκλησία θεολογεί. Ο λειτουργικός χρόνος είναι μια αλυσίδα ημερών με αρχή, μέση και τέλος, έχει αρχή, προοπτική και κατάληξη. Είναι το εκκλησιαστικό έτος που αρχίζει από την 1η Σεπτεμβρίου. Η Εκκλησία μας ξεκινώντας το εκκλησιαστικό έτος, τιμά τους Πατέρες της 7ης Οικουμενικής Συνόδου το δεύτερο 10ήμερο του μηνός Οκτωβρίου.  Οι Πατέρες της Συνόδου αυτής είπαν τι είναι εικόνα. Εικόνα σημαίνει, να χρησιμοποιείς υλικά από τον κτιστό αυτό κόσμο για να καταγράφονται γεγονότα και πρόσωπα που υπερβαίνουν τα όρια του χρόνου που ανήκουν στη Βασιλεία των Ουρανών. Χαρακτηριστική περίπτωση, ο τρόπος ασπασμού των Αγίων εικόνων από τον Άγιο Νικόλαο τον Πλανά. Η Εκκλησία είναι εικόνα. Η Εκκλησία υπάρχει ως εικόνα”.


Σε άλλο σημείο τόνισε: “Η λέξη Αγάπη, η λέξη Βασιλεία, η λέξη Παράδεισος είναι κοινωνία-σχέση με το Θεό. Ο Απ. Παύλος λέει στην προς Κορινθίους Επιστολή του ότι “βλέπομεν γὰρ άρτι δι᾽ εσόπτρου εν αινίγματι, τότε δὲ πρόσωπον πρὸς πρόσωπον”.

Στο τέλος της ομιλίας του είπε χαρακτηριστικά: “Μέσα από την Εκκλησία βλέπουμε και ζούμε τη Βασίλεια των Ουρανών.  Η Θεία Λειτουργία ξεκινάει, όταν ο κάθε χριστιανός ακούσει την καμπάνα και έρχεται στην Εκκλησία”.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο “Ενοριακό Αρχονταρίκι” στον ισόγειο χώρο του Ιερού Ναού, όπου οι ακροατές είχαν την ευκαιρία να υποβάλλουν ποικίλα ερωτήματα στον ομιλητή και αντιστοίχως να τους δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις.

papathomas 1

papathomas 1

papathomas 1

papathomas 1

papathomas 1

papathomas 1

papathomas 1

papathomas 1

Εμφανίσεις: 303382
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: