Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2017

naupaktou ierotheos 48

Νέο Ψυχικό | Αθανάσιος Θανόπουλος


Παρουσία πλήθος πιστών ξεκίνησαν σήμερα, Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού οι Ιερές Ακολουθίες προς τιμήν της Αγίας Σοφίας και των Τριών Θυγατέρων αυτής, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης στον ομώνυμο Καθεδρικό Ιερό Ναό στο Νέο Ψυχικό.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Καλλίνικο Γεωργάτο, τον Προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Ιωαννίκιο Κουλιανόπουλο και τους συνεφημερίους του.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, ο οποίος ανέλυσε την σημερινή Ευαγγελική Περικοπή και αναφέρθηκε στην σημασία της εορτής του Τιμίου Σταυρού που θα εορτάσουμε.

''Εάν προσέξει κανείς επισταμένος την σημερινή Ευαγγελική Περικοπή θα παρατηρήσει ότι υπάρχουν δύο κινήσεις. Η κίνηση του Θεού προς τον κόσμο και η κίνηση του κόσμου και ιδιαιτέρως του ανθρώπου προς τον Θεό. Η αγάπη του Θεού είναι η άκτιστη ενέργεια του Θεού. Ο Θεός δεν έχει αγάπη όπως λέμε ότι έχουμε εμείς αγάπη, αλλά ο Θεός είναι αγάπη. Η αγάπη δεν είναι απλώς ένα συναίσθημα, η αγάπη δεν είναι απλώς μερικά λόγια τα οποία λέμε, αλλά η αγάπη ειναι θυσία, είναι κένωση, είναι Σταυρός'', ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην κίνηση του ανθρώπου προς τον Θεό τονίζοντας χαρακτηριστικά: ''Η κίνηση του ανθρώπου προς τον Θεό δια της πίστεως. Και η πίστη συνδέεται στενά με τον Σταυρό. Εάν η αγάπη συνδέεται στενά με τον Σταυρό, γιατί όταν αγαπά κανείς πρέπει να σταυρώνεται, το ίδιο συμβαίνει και με την πίστη. Και η πίστη μέσα της έχει το σημείο του Σταυρού, γιατί το να πιστεύει κανείς και να το ζει ότι ο Τριαδικός Θεός είναι ο μόνος Θεός είναι και αυτό από μόνο του ένας Σταυρός''.

''Σε μία εποχή στην οποία υπάρχει έντονος ο χαρακτήρας του σχετικισμού, τα πάντα είναι σχετικά, και όλοι το ίδιο είναι και όλοι πιστεύουν στον ίδιο Θεό. Σε μία εποχή την οποία υπάρχει συγκρητισμός, δηλαδή όλοι τον ίδιο Θεό πιστεύουν όλες οι θρησκείες, το να πιστεύει κανείς στον Τριαδικό Θεό και ιδιαίτερα στον Χριστό που έγινε άνθρωπος και να λέμε ότι αυτός είναι ο Κύριος μου και ο Θεός μου, αυτό συνίσταται και εκφράζεται με τον Σταυρό. Γι' αυτό κι εκείνοι που πιστεύουν στον Θεό και τον αγαπούν, θυσιάζονται για Αυτόν, και το βλέπουμε στην ζωή των Αγίων Μαρτύρων της Εκκλησίας μας'' τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

''Σοφός άνθρωπος είναι ο Άγιος, ο οποίος έχει Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη. Θυσίασαν τα παιδιά αυτά και η μητέρα θυσίασε τα τέκνα της για την αγάπη του Χριστού και εκείνη στην συνέχεια ετελείωσε την ζωή της μέσα σε αυτό το μαρτύριο. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της Εκκλησίας μας, δηλαδή δέχεται την αγάπη την Χριστού με την Σταυρική θυσία και το όλο μυστήριο της Θείας Οικονομίας και συγχρόνως η Εκκλησία διαρκώς σταυρώνεται, διαρκώς θυσιάζεται και διαρκώς χύνει το αίμα της για την αγάπη του Χριστού'' υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Ιερόθεος.

Στην συνέχεια τελέστηκε μνημόσυνο για τον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης και τους Αγίους Αρχιερείς, Γρηγόριο Κυδωνιών, Αμβρόσιο Μοσχονησίων, Προκόπιο Ικονίου, Ευθύμιο Ζήλων καθώς και τους κληρικούς και λαϊκούς που σφαγιάσθηκαν κατά την Μικρασιατική Καταστροφή.

Πριν το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε η Ιερή Ακολουθία της Εξόδου των Ιερών Λειψάνων από του Ιερού Βήματος και η τοποθέτησή τους στο μέσον του Ιερού Ναού προς ευλογία και προσκύνηση των πιστών.

Αμέσως μετά ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αρχιμ. Ιωαννίκιος Κουλιανόπουλος ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο που σήμερα ευλόγησε με την παρουσία του την ενορία της Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού.

Από την πλευρά του ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για την άδεια και ευλογία να λειτουργήσει στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας, και συνεχάρη τον π. Ιωαννίκιο και τους συνεφημερίους του για το έργο που επιτελούν, ενώ επίσης συνεχάρη και τους ιεροψάλτες οι οποίοι όπως τόνισε χαρακτηριστικά του θύμισαν τον Χαρίλαο Ταλιαδώρο.

Τέλος να σημειωθεί ότι την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου στο προαύλιο του Ιερού Ναού θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση ''Οι αλησμόνητες Πατρίδες'', ενώ καθημερινά θα τελούνται λατρευτικές συνάξεις, ακολουθίες και ομιλίες μέχρι το πέρας των εορταστικών εκδηλώσεων την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, όπου θα τελεστεί κτιτορικό μνημόσυνο.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 301267
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: