Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Κυριακή, 13 Αυγούστου 2017

agia triada 5

Για την Romfea.gr, Χρήστος Καναρόπουλος


Προς τίνα καταφύγω άλλην Αγνή; που προσδράμω λοιπόν και σωθήσομαι; που πορευθώ; ποίαν δε εφεύρω καταφυγήν; ποίαν θερμήν αντίληψιν; ποίον εν ταις θλίψεσι βοηθόν; Εις σε μόνη ελπίζω, εις σε μόνην καυχώμαι, και επί σε θαρρών κατέφυγον".

Ο Αύγουστος για τον Ελληνισμό είναι ο μήνας της Παναγίας, καθώς θυμάται και τιμά την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, μία εορτή από τις κορυφαίες της Χριστιανοσύνης.

Με μία εκπληκτική εκδήλωση, "πλημμυρισμένη" από αγάπη και συγκίνηση, αφιερωμένη ευλαβικά στο ιερό πρόσωπο της Δέσποινας του κόσμου, η Ενορία του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Θερμαϊκού της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, τίμησε την Κυρία Θεοτόκο, τη Μητέρα του Θεού και των Πάντων των Χριστιανιών.

Για το ιερό της πρόσωπό της ωμίλησε καταλλήλως ο Εφημέριος του ως άνω Ιερού Ναού Παν. Αρχ. π. Καλλίνικος Παπαδόπουλος, ανοίγοντας την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Ναού με τη μεγάλη παρουσία των ενοριτών αλλά και των προσκυνητών που διαμένουν στην παραθαλάσσια Αγία Τριάδα και την ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού.

"Μετά τη Θεία μετάσταση της στους ουρανούς η Κυρία Θεοτόκος συμβασιλεύει με τον Υιό της. Από την τιμητική αυτή θέση συμπαρίσταται δυναμικά στο ανθρώπινο γένος, έχει το "δύνασθαι του θέλειν ισοτάλαντον", διότι εδάνεισε την σάρκα της "τω παντεχνήμονι Λόγω", ο Οποίος για αυτό της είναι αιωνίως χρεώστης κατά τον Άγιο Νικόδημο.

Έχοντας τέτοια δύναμη η Θεοτόκος, διαπορθμεύει σε όλους τις θεικές δωρέες, μεσιτεύει με τις σωστικές πρεσβείες της υπέρ των ανθρώπων και επηρεάζει τις βουλές του Υιού της" είπε χαρακτηριστικά ο π. Καλλίνικος και ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν οικιοθελώς, αόκνως, αγογγύστως και αναργύρως αλλά ως θυμίαμα εύοσμον, μύρον πολίτιμο και προσευχή καθαρής καρδίας προσφέρουν στη Θεομήτωρα.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε ανάγνωση κειμένων από την υμνολογία της Εκκλησίας όπως του Αγίου Νεκταρίου και του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού καθώς και από τη νεολληνική πεζογραφία και ποίηση όπως του Παπαδιαμάντη, Παλαμά, Βερίτη, Σικελιανού, Σπεράντα και Στουδίτη.

Οι ύμνοι "Αγνή Παρθένε Δέσποινα", "Απόστολοι εκ Περάτων", "Ω του παραδόξου θαύματος" και τα τραγούδια "Γλυκοφιλούσσα Παναγιά" και "Κυρά μου Πορταΐτισσα" δημιούργησαν μία συγκινησιακή ατμόσφαιρα για την γλυκιά Παναγία που αποτελεί ένα σπάνιο πρότυπο ζωής, προσευχής, υπακοής και μετανοίας, ένα αποκούμπι για κάθε πικραμένο και θλιμένο, μία παρηγοριά για κάθε αδύναμο και πάσχοντα, ένας φάρος ελπίδας για όλους!

Την αφήγηση των κειμένων έκαναν τα μέλη της θεατρικής ομάδας "Φύρδην Μίγδην" Σ. Κατούνα, Ι. Κυριμίδου, Β. Ραπτόπουλος και Ν. Χατζηπαρτάλκη, οι ενορίτες Ε. Κυρμανίδου, Τ. Τσιακαλάκη και Ι. Τσιακαλάκης, έψαλλε ο Ιεροψάλτης Σωτήριος Δεσπότης και τραγούδησαν οι Χ. Ζαγοριανού, Σ. Κατούνα, Ε. Κυρμανίδου και Β. Ραπτόλους.

Πιάνο και Κλαρινέτο έπαιξαν οι Ν. Ιωαννίδου κα Χ. Ζαγοριανού αντιστοίχως. Την γενική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η κα. Παναγιώτα Αλεξοπούλου. Άπαντας οι συντελεστές απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων στο τέλος της εκδήλωσης.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και επευλόγησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων, τον οποίο ο Εφημέριος ευχαρίστησε θερμά, διότι πάντοτε παρακολουθεί την πνευματική πορεία της Ενορίας και εκφράζει την ικανοποίηση του με την προσωπική του παρουσία σε όλες τις εκδηλώσεις.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Θεοφίλεστατος έστειλε το δικό του μήνυμα για το ορθόδοξο ή σύγχρονο κράτος λέγοντας ότι στο DNA του Έλληνα κυριαρχεί η Παναγία, την οποία επικαλείται όλο το Έθνος και σε λίγες μέρες θα πανηγυρίσει η Ελλάδα και απανταχού Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Εμφανίσεις: 301144
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: