Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017

enoria-psixiko-2

Σήμερα, Β' Κυριακή των Νηστειών αφιερωμένη στον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, η Ενορία της Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού είχε την ιδιαίτερη ευλογία να φιλοξενήσει τον Αρχιμ. Δαμασκηνό Κιαμέτη, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, κατόπιν προσκλήσεως του Αρχιμ. Ιωαννικίου Κουλιανόπουλου, Προϊσταμένου του εν λόγω Ιερού Ναού.

Μέσα σε πνεύμα κατανύξεως ο πιστός λαός του Θεού παρακολούθησε την Ιερά Ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού, συμβάλοντας σ' αυτό και η σωστή απόδοση των ύμνων και από τους βυζαντινούς χορούς του Ναού.

Στην συνέχεια ο Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Δημητριάδος Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης πραγματοποίησε ομιλία με θέμα την προσευχή και την αναγκαιότητα της.

Με πολλή χαρά κι ενδιαφέρον, ο πιστός λαός του Θεού παρακολούθησε το τόσο επίκαιρο όσο ποτέ, θέμα.

Ο π. Δαμασκηνός αναφέρθηκε σε αγιογραφικά εδάφια και χαρακτηριστικά παραδείγματα, που προσδίδουν τη σημασία της προσευχής.

''Η μετανοια, η καθαρή καρδιά, η άδολη αγάπη προς κάθε εικόνα του Θεού, η λησμονιά πάσης βιωτικής μέριμνας, η υπομονή και η επιμονή, καθώς και η αποδοχή του θελήματος του Θεού, όποιο κι αν είναι αυτό, είναι τα χαρακτηριστικά που απογειώνουν την προσευχή, στο θρόνο του Θεού Πατέρα'' ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρχιμ. Δαμασκηνός.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Δημητριάδος τόνισε: ''Δοξολογία, αίτημα και ευχαριστία είναι τα τρία στάδια της προσευχής. Η Δοξολογία και η ευχαριστια είναι γενικά κάτι εύκολο και αυτονόητο στην έκφραση της προσευχής. Η στιγμή όμως του αιτήματος έχει άμεση σχέση με την πίστη του κάθε πιστού.''

''Αυτό το σημείο είναι το πιο σημαντικό που έχει άμεση σχέση με την απόδοση και ανταπόκριση του Θεού, στα αιτήματα του κάθε προσευχόμενου. Γι' αυτό η προσευχή είναι πολύ σημαντική για την πνευματική πρόοδο του χριστιανού. Είναι αυτή που καθορίζει τη σχέση Θεού και ανθρώπου και αποτελεί το μέσο και το βαθμό αγάπης, εμπιστοσύνης και πίστης του, προς τον Δημιουργό Πατέρα'' συμπλήρωσε ο Αρχιμ. Δαμασκηνός.

Κλείνοντας ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Δαμασκηνος υπογράμμισε: ''Ιδιαίτερα τώρα την περίοδο που διανύουμε της Αγίας και μεγάλης Τεσσαρακοστής, είναι ιδιαίτερα απαραίτητη η προσευχή, γιατί αυτή θα μας ενδυναμώνει στους αγώνες μας και θα μας οδηγήσει από την κάθε ειδους "σταυρική" θυσία στην Ανάσταση ψυχής και σώματος.''

enoria-psixiko-1

enoria-psixiko-3

Εμφανίσεις: 302064
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: