Εκκλησία Κύπρου http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou Wed, 17 Jan 2018 07:44:56 +0200 Joomla! - Open Source Content Management el-gr Κύπρου Χρυσόστομος Β΄: «Με την μεταξύ μας αγάπη θα πετύχουμε» http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/19496-kuprou-xrusostomos-b-me-tin-metaju-mas-agapi-tha-petuxoume http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/19496-kuprou-xrusostomos-b-me-tin-metaju-mas-agapi-tha-petuxoume basilopites kiprou 39

Στα γραφεία της Αντιπροσωπείας Αυτοκινήτων Χρ. Πηλακούτας μετέβη σήμερα το πρωί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, προκειμένου να τελέσει τον αγιασμό με την ευκαιρία της έλευσης του νέου έτους για το προσωπικό της Εταιρείας.

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρέτισε την μακρόχρονη παρουσία της Εταιρείας στην Κύπρο, γεγονός που το οφείλει στη σκληρή δουλειά όλων των στελεχών της καθ’ όλα αυτά τα έτη.
«Πρέπει να παίρνεις τις σωστές αποφάσεις την κατάλληλη στιγμή. Να είσαι σεμνός όταν πετυχαίνεις τους στόχους σου και να προσπαθείς συνεχώς να εξελίσσεσαι», τόνισε ο Μακαριώτατος.

Η Char. Pilakoutas Ltd αποτελεί τον αρχαιότερο διανομέα αυτοκινήτων της BMW στον κόσμο.

Είναι επίσης, επίσημος αντιπρόσωπος των Land Rover, Jaguar και Nissan στην Κύπρο.

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ TVONE KAI ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ «Ο ΛΟΓΟΣ»

Την τελετή κοπής της Βασιλόπιτας του τηλεοπτικού σταθμού TVONE και του ραδιοφώνου «Ο ΛΟΓΟΣ» πραγματοποίησε επίσης ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, το μεσημέρι της Τρίτης 16 Ιανουαρίου 2017, στις εγκαταστάσεις τους στον Αρχάγγελο Λευκωσίας.

Ο Μακαριώτατος, ευλόγησε αρχικά την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού και ευχήθηκε κάθε καλό για το νέο έτος σε όλα τα στελέχη και τους εργαζομένους.

Στη συνέχεια, στον κεντρικό προθάλαμο του κτηρίου, και με την παρουσία όλων των στελεχών και υπαλλήλων τόσο του τηλεοπτικού όσο και του ραδιοφωνικού σταθμού, καθώς επίσης και πολλών πολιτικών προσώπων της Κύπρου, ευλόγησε την παραδοσιακή βασιλόπιτα, ευχόμενος προς όλους προσωπική ευτυχία και προκοπή.
Απευθυνόμενος προς τους πολιτικούς, επισήμανε ότι η πρόοδος στο νησί μας οφείλεται κατά κύριο λόγο στον εργατικό και βαθιά πιστό λαό της, ανεξάρτητα με το ποιος θα διοικεί το τιμόνι της Κυβέρνησης.

Γεγονός που το έχει αποδείξει ο Κυπριακός λαός πάμπολλες φορές, από τον καιρό της τουρκικής εισβολής, που ο μισός περίπου ελληνισμός της Κύπρου αναγκάσθηκε να προσφυγοποιηθεί, και σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να αποκατασταθεί και να ευημερήσει. «Με την μεταξύ μας αγάπη μόνο θα καταφέρουμε να πετύχουμε ως άνθρωποι», κατέληξε ο Μακαριώτατος.

ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

Νωρίς το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος μετέβη στη Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας Κύπρου όπου τέλεσε τον αγιασμό και ευλόγησε την Πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Σχολής.

Ο Μακαριώτατος, με ιδιαίτερη συγκίνηση απευθυνόμενος προς τους καθηγητές της Σχολής αλλά και τους σπουδαστές της ιεράς επιστήμης, οι οποίοι φέτος ανέρχονται στους 43, εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθότι οι οραματισμοί της Εκκλησίας της Κύπρου για τη δημιουργία μίας ολοκληρωμένης Θεολογικής Σχολής στην Κύπρο, έχουν υλοποιηθεί.

Στη Σχολή, κάτω από βλέμμα της Εκκλησίας συνυπάρχει επιστημονική μόρφωση και ιεροπρεπής βίος ενώ προάγει την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης.

Η Εκκλησία, ανέφερε, περιμένει από τους αυριανούς θεολόγους να δώσουν εκείνη τη σπίθα που θα γίνει πυρκαγιά στις καρδιές των ανθρώπων για να συναντήσουν τον Χριστό, να αποδείξουν ότι η Εκκλησία δεν είναι μουσείο όπου φυλάγονται θησαυροί, δεν είναι μια ιδεολογία ανάμεσα στις πολλές, αλλά είναι η οικογένειά μας, ο χώρος μας που μας περιμένει.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου ιδρύθηκε ως Ιδιωτική Σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Ι.Σ.Τ.Ε.) και είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ι.Σ.Τ.Ε. του Υ.Π.Π. της Κύπρου, από τις 19 Ιουνίου 2015. Βάσει του Κανονισμού της, ιδρύθηκε και λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός φιλανθρωπικός εκπαιδευτικός οργανισμός. Για το λόγο αυτό διατηρεί χαμηλά δίδακτρα, τέτοια ώστε να μην παρακωλύεται η δυνατότητα φοίτησης.

Ο Χάρτης Erasmus για την Ανώτατη Εκπαίδευση 2014-2020 απονεμήθηκε στη Σχολή στις 15 Φεβρουαρίου 2017.

Ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας της Σχολής επέτρεψε την εγγραφή της ως φιλανθρωπικού οργανισμού.

Ανάμεσα στα ονόματα των καθηγητών της Σχολής περιλαμβάνονται οι: Βελουδία Σιδέρη-Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια, PhD Γλώσσα και Ερμηνεία Παλαιάς Διαθήκης (Παν/μιο Αθηνών), Όλγα Σολομώντος-Κουντούρη, Επ. Καθηγήτρια, PhD Αναπτυξιακή Ψυχολογία, University of London – Institute of Education, Πρωτ. Κυπριανός Κουντούρης, Λέκτορας Ιστορίας της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού, PhD Παιδαγωγικά / Ιστορία της Εκπαίδευσης (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Αρχιμ. Γρηγόριος Ιωαννίδης Λέκτορας Λειτουργικής, PhD Λειτουργική, Pontificio Inst. Orientale, Helene Francois-Ιωσηφίδου, Λέκτορας Νεώτερης Ιστορίας και Γλώσσας, PhD Ελληνικής Φιλολογίας και Πολιτισμού Πανεπιστήμιο Στρασβούργου, αλλά και ως επισκέπτες καθηγητές οι: Μητροπ. Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ.κ. Βασίλειος, PhD Δογματικής, Πανεπιστήμιο Φριβούργου, Μητροπολίτης Σασίμων κ.κ. Γεννάδιος, PhD, Doctorat d’ Etat, και άλλοι.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

{loadposition adsense}

]]>
Εκκλησία της Κύπρου Tue, 16 Jan 2018 15:02:27 +0200
Κοπή Βασιλόπιτας στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/19472-kopi-basilopitas-sto-idruma-arxiepiskopou-makariou-g http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/19472-kopi-basilopitas-sto-idruma-arxiepiskopou-makariou-g basilopita kyproy 2

Την παραδοσιακή βασιλόπιτα για το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄ ευλόγησε το πρωί της Δευτέρας 15 Ιανουαρίου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος.

Παρόντες ήταν ο Διευθυντής του Ιδρύματος Δρ. Ανδρέας Φυλακτού και το προσωπικό του Ιδρύματος. Ο Μακαριώτατος ευχήθηκε για μια δημιουργική και γόνιμη χρονιά.

Συγχάρηκε το προσωπικό για τον ζήλο και το ενδιαφέρον που επιδεικνύει για την πρόοδο του Ιδρύματος, σημειώνοντας ότι την προηγούμενη χρονιά παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση επισκεψιμότητας του Ιδρύματος.

Κάλεσε, τέλος, το προσωπικό να εργάζεται με τον ίδιο ζήλο και αποφασιστικότητα και για τη νέα χρονιά.

basilopita kyproy 1

basilopita kyproy 1

basilopita kyproy 1

basilopita kyproy 1

{loadposition adsense}

]]>
Εκκλησία της Κύπρου Mon, 15 Jan 2018 11:56:53 +0200
Μνημόσυνο υπέρ των Κεκοιμημένων της Κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/19459-mnimosuno-uper-ton-kekoimimenon-tis-katexomenis-arxiepiskopikis-perifereias http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/19459-mnimosuno-uper-ton-kekoimimenon-tis-katexomenis-arxiepiskopikis-perifereias dasoupoli 2

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος την Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2018, προέστη Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Δασούπολη, όπου παρευρέθησαν προσευχόμενοι οι Δήμαρχοι και οι Κοινοτάρχες καθώς και τα Μέλη των Εκκλησιαστικών Επιτροπών της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, αναπέμφθηκε από το Μακαριώτατο δέηση υπέρ υγείας των εκτοπισμένων μας και επιστροφής όλων στις πατρογονικές τους εστίες.

Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου προέστη του Μνημοσύνου των τεθνεώτων Κληρικών, Δημάρχων, Κοινοταρχών, Εκκλησιαστικών Επιτρόπων, Διδασκάλων, Ευεργετών, πατέρων και αδελφών των ενοριών και κοινοτήτων της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας.

Στο κήρυγμά του, ο Μακαριώτατος τόνισε το μεγάλο δώρο της Θείας Παν-αγάπης προς τα ταπεινά πλάσματά του, τη μετάνοια, η οποία αποτελεί την πρώτη επίσημη ρήση του Κυρίου μας κατά την έναρξη της επί γης διδασκαλίας Του.

Ο Κύριός μας έλαμψε φως από τον ουρανό σ’ εκείνους που κάθονταν στη χώρα που σκιάζεται από το πυκνότατο σκοτάδι της αμαρτίας και του θανάτου. Ο Κύριος είναι εύσπλαχνος και αγαθός. Κι αν ακόμα εμείς παρασυρθήκαμε και αμαρτήσαμε από απερισκεψία, ας φροντίσουμε να θεραπευθούμε με τη μετάνοια.

Γνωρίζοντας ποιός Θεός μάς έχει προσκαλέσει και έχοντας συναίσθηση της κλήσης μας, ας ακούσουμε Εκείνον που λέει: «Μετανοεῖτε, γιατί ἔφθασε ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν» (Ματθ. δ´ 17). Ας ξεριζώσουμε, λοιπόν, επισήμανε ο Μακαριώτατος τις κακές συνήθειες της ψυχής μας. Και με αυτό τον τρόπο θα γίνουμε ολοκληρωμένοι άνθρωποι και ισχυροί, ώστε να αντιμετωπίζουμε κάθε δυσκολία της επίγειας αυτής παραμονής μας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας στη διπλανή αίθουσα. Σε ειδικά τοποθετημένες πινακίδες, οι πρόσφυγες οι οποίοι έλκουν την καταγωγή τους από την κατεχόμενη αρχιεπισκοπική περιφέρεια ανάρτησαν τις φωτογραφίες των εκκλησιών των κατεχομένων ενοριών τους.

Ο Μακαριώτατος απευθυνόμενος προς τους πρόσφυγες, ευχήθηκε σύντομα να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες και διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επιδιόρθωση όλων των κατεχομένων ιερών ναών.

dasoupoli 3

dasoupoli 3

dasoupoli 1

dasoupoli 1

dasoupoli 13

dasoupoli 1

dasoupoli 17

dasoupoli 1

dasoupoli 12

dasoupoli 19

dasoupoli 6

dasoupoli 5

dasoupoli 5

dasoupoli 8

dasoupoli 8

dasoupoli 8

dasoupoli 8

dasoupoli 8

{loadposition adsense}

]]>
Εκκλησία της Κύπρου Sun, 14 Jan 2018 12:37:51 +0200
Κηδεία Παπα-χρυσοστόμου από τον κατεχόμενο Δαυλό http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/19450-kideia-papaxrusostomou-apo-ton-katexomeno-daulo http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/19450-kideia-papaxrusostomou-apo-ton-katexomeno-daulo kidiaΗ κηδεία του Παπαχρυσοστόμου Χριστοφή Καραγιώργη τελέστηκε σήμερα, Σάββατο 13 Ιανουαρίου στον ιερό ναό Αγίου Σπυρίδωνος στον Στρόβολο, προϊσταμένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, συμπαραστατουμένου από το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Καρπασίας κ. Χριστοφόρο. Τον επικήδειο λόγο εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφώνησε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστας Καδής.

Στο τέλος έγινε κατάθεση στεφάνων.

Ο Παπαχρυσόστομος, ζούσε με την οικογένεια στον Δαυλό Καρπασίας, όταν σε ηλικία 58 ετών απήχθη από Τουρκοκύπριους και από τότε μέχρι και σήμερα βρισκόταν στη λίστα των αγνοουμένων των τραγικών γεγονότων του 1974.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, στις 23 Αυγούστου του 1974, εισέβαλαν στο χωριό οι Τούρκοι και όλοι οι κάτοικοι μαζεύτηκαν στην πλατεία του χωριού, ανάμεσα τους και ο Παπαχρυσόστομος.

Την 1η Σεπτεμβρίου του 1974 τον κάλεσαν για ανάκριση και μετά επέστρεψε στο σπίτι του.

Τρείς ημέρες αργότερα, τουρκοκύπριοι από τα γύρω χωριά τον πήραν μαζί τους και από τότε αγνοούνταν.

Βασισμένη σε μαρτυρίες σχετικά με τον πιθανό τόπο ταφής του Παπα-Χρυσοστόμου, η Ερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων προχώρησε το 2012 σε εκταφή και η αρχαιολογική ομάδα της Επιτροπής Αγνοουμένων βρήκε τα οστά του αειμνήστου ΠαπαΧρυσοστόμου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Παπαχρυσόστομος είναι ένας από τους δύο μοναδικούς ιερείς που βρίσκονταν στη λίστα των αγνοουμένων του 1974.

agnooumenos exodfios 1

agnooumenos exodfios 1

agnooumenos exodfios 1

agnooumenos exodfios 1

agnooumenos exodfios 1

{loadposition adsense}

]]>
Εκκλησία της Κύπρου Sat, 13 Jan 2018 13:50:42 +0200
Πρώτη Θεία Λειτουργία στον τάφο του Αποστόλου Βαρνάβα για το 2018 http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/19447-proti-theia-leitourgia-ston-tafo-tou-apostolou-barnaba-gia-to-2018 http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/19447-proti-theia-leitourgia-ston-tafo-tou-apostolou-barnaba-gia-to-2018 ap.barnabas 5

Μέσα σε έντονα συγκινησιακό κλίμα και με ιερή κατάνυξη, το Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2018, τελέσθηκε η πρώτη για το νέο έτος Θεία Λειτουργία στον τάφο του αγίου ενδόξου Αποστόλου Βαρνάβα στην ομώνυμη Ιερά Μονή του, η οποία βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την κατεχόμενη Αμμόχωστο, μεταξύ των αρχαιολογικών χώρων Σαλαμίνας και Έγκωμης.

Πλήθος πιστών συνέρρευσε και αυτή τη φορά για να προσευχηθεί στον Ιδρυτή και προστάτη της αρχαιοτάτης Εκκλησίας της Κύπρου στο κατεχόμενο Mοναστήρι, το οποίο ανάγει την ίδρυσή του στα τέλη του 5ου αιώνα από τον αρχιεπίσκοπο Ανθέμιο, όταν αποκαλύφθηκαν τα οστά του Αποστόλου Βαρνάβα και επ' αυτών το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα και πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου Αρχιμ. Ιωάννης Ιωάννου, συμπαραστατούμενος από ιερείς και διακόνους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Ο Πανοσιολογιώτατος κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας κήρυξε το θείο λόγο.

Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά του Αποστόλου Βαρνάβα στο νησί της Κύπρου, τονίζοντας ότι το έργο που είχε να επιτελέσει δεν ήταν εύκολο, αλλά είχε να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες, τις οποίες με τη δύναμη της Χάριτος του Θεού αντιπαρήλθε.

Με παράδειγμα, λοιπόν, τον απόστολο Βαρνάβα, οφείλουμε και εμείς να αγωνιστούμε με θερμή πίστη ενάντια σε όσα μας εμποδίζουν στον πνευματικό μας αγώνα, με στόχο πάντοτε την εν Χριστώ τελείωσή μας και τον αγιασμό.

Τέλος, ευχήθηκε στους πιστούς να βιώνουν πάντοτε στις καρδιές τους τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος, η οποία θα παρηγορεί, ενισχύει και συντροφεύει στις δοκιμασίες της ζωής.

ap.barnabas 1

ap.barnabas 1

ap.barnabas 1

ap.barnabas 1

ap.barnabas 1

ap.barnabas 1

{loadposition adsense}

]]>
Εκκλησία της Κύπρου Sat, 13 Jan 2018 13:09:39 +0200
Εγκαίνια της Έκθεσης «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» στην Πάφο http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/19441-egkainia-tis-ekthesis-sta-bimata-tou-apostolou-paulou-stin-pafo http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/19441-egkainia-tis-ekthesis-sta-bimata-tou-apostolou-paulou-stin-pafo pafos ekthesi 27

Τα εγκαίνια της Έκθεσης «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος το απόγευμα της Παρασκευής 12 Ιανουαρίου στο Κάστρο της Κάτω Πάφου.

Συνδιοργανωτές της έκθεσης είναι η Ιερά Μητρόπολη Πάφου και το Πανεπιστήμιο «Νεάπολις» Πάφου και το κοινό θα μπορεί να την επισκέπτεται μέχρι και την 31 Ιανουαρίου 2018.

Χαιρετισμό απηύθηναν ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου «Νεάπολις» Πάφου κ. Μιχαλάκης Λεπτός.

Ο Μακαριώτατος τόνισε στην ομιλία του την σημαδιακή, για ολόκληρη την ορθοδοξία, παρουσία του αποστόλου των εθνών στην Κύπρο και ιδιαίτερα στην Πάφο, όπου έγινε ο εκχριστιανισμός των κατοίκων και η μετονομασία του ιδίου σε Παύλο.

Παρόντες στα εγκαίνια της έκθεσης ήταν οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Αρσινόης κ. Νεκτάριος και Χύτρων κ. Λεόντιος, πολλοί κληρικοί της Πάφου, καθώς επίσης βουλευτές της επαρχίας Πάφου, η έπαρχος της Πάφου και λοιποί πολιτειακοί παράγοντες.

Η έκθεση περιλαμβάνει εκθέματα που παρουσιάζουν την ιστορική επίσκεψη του Αποστόλου Παύλου με τον Απόστολο Βαρνάβα στην Πάφο (46 μ.Χ.) και τον εκχριστιανισμό καταρχάς του ανθυπάτου Σέργιου Παύλου και έπειτα ολόκληρης της πόλης και επεκτείνεται μέχρι και το μαρτυρικό θάνατο του αγίου αποστόλου.

Σε αυτή την επιτοίχια παρουσίαση της ιστορικής διαδρομής του Αποστόλου Παύλου περιλαμβάνονται και αντίγραφα έργα ευρωπαίων ζωγράφων, γκραβούρες και βιβλία.

Σύμφωνα με τις Πράξεις των Αποστόλων (13, 4 - 12)

«Οὗ­τοι (ὁ Βαρ­νά­βας καί ὁ Σαῦ­λος) ἐκ­πεμ­φθέ­ντες ὑ­πό τοῦ Πνεύ­μα­τος τοῦ Ἁ­γί­ου κα­τῆλ­θον εἰς τήν Σε­λεύ­κει­αν, ἐ­κεῖ­θέν τε ἀ­πέ­πλευ­σαν εἰς τήν Κύ­προν, καί γε­νό­με­νοι ἐν Σα­λα­μῖ­νι κα­τήγ­γε­λλον τό λό­γον τοῦ Θε­οῦ ἐν ταῖς συ­να­γω­γαῖς τῶν Ἰ­ου­δαί­ων· εἶ­χον δέ καί Ἰ­ωάν­νην ὑ­πη­ρέ­την. Δι­ελ­θό­ντες δέ τήν νῆ­σον ἄ­χρι Πά­φου εὗ­ρόν τι­να μά­γον ψευ­δο­προ­φή­την Ἰ­ου­δαῖ­ον ᾧ ὄ­νο­μα Bα­ρι­η­σοῦς, ὅς ἦν σύν τῷ ἀν­θυ­πά­τῳ Σερ­γί­ῳ Παύ­λῳ, ἀν­δρί συ­νε­τῷ. Οὗ­τος προ­σκα­λε­σά­με­νος Βαρ­νά­βαν καί Σαῦ­λον ἐ­πε­ζή­τη­σεν ἀ­κοῦ­σαι τόν λό­γον τοῦ Θε­οῦ· ἀν­θί­στα­το δέ αὐ­τοῖς Ἐ­λύ­μας ὁ μά­γος - οὕ­τω γάρ με­θερ­μη­νεύ­ε­ται τό ὄ­νο­μα αὐ­τοῦ - ζη­τῶν δι­α­στρέ­ψαι τόν ἀν­θύ­πα­τον ἀ­πό τῆς πί­στε­ως. Σαῦ­λος δέ, ὁ καί Παῦ­λος, πλησθείς Πνεύ­μα­τος Ἁ­γί­ου καί ἀ­τε­νί­σας πρός αὐ­τόν εἶ­πεν· ὦ πλή­ρης πα­ντός δό­λου καί πά­σης ῥα­δι­ουρ­γί­ας, υἱ­έ δι­α­βό­λου, ἐ­χθρέ πά­σης δι­και­ο­σύ­νης, οὐ παύ­σῃ δι­α­στρέ­φων τάς ὁ­δούς Κυ­ρί­ου τάς εὐ­θεί­ας; Καί νῦν ἰ­δού χείρ Κυ­ρί­ου ἐ­πί σέ, καί ἔ­σῃ τυ­φλός μή βλέ­πων τόν ἥ­λι­ον ἄ­χρι και­ροῦ. Πα­ρα­χρῆ­μα δέ ἔ­πε­σεν ἐ­π' αὐ­τόν ἀ­χλύς καί σκό­τος, καί πε­ρι­ά­γων ἐ­ζή­τει χει­ρα­γω­γούς. Τό­τε ἰ­δών ὁ ἀν­θύ­πα­τος τό γε­γο­νός ἐ­πί­στευ­σεν, ἐκ­πλησ­σό­με­νος ἐ­πί τῇ δι­δα­χῇ τοῦ Κυ­ρί­ου».

Η πιο πάνω περικοπή από τις Πράξεις των Αποστόλων θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η επίσημη πράξη της ίδρυσης της Εκκλησίας της Πάφου.

Το κείμενο δεν αναφέρει εκπληκτικά ή άμεσα αποτελέσματα από το κήρυγμα των δύο Αποστόλων.

Το ότι όμως ο ίδιος ο ανθύπατος επίστευσε ήταν μια πράξη που θα διευκόλυνε κι άλλους να ασπαστούν τη νέα θρησκεία.

pafos ekthesi 1

pafos ekthesi 1

pafos ekthesi 1

pafos ekthesi 1

pafos ekthesi 1

pafos ekthesi 1

pafos ekthesi 1

pafos ekthesi 1

pafos ekthesi 1

pafos ekthesi 1

pafos ekthesi 1

pafos ekthesi 1

pafos ekthesi 1

pafos ekthesi 1

pafos ekthesi 1

pafos ekthesi 1

pafos ekthesi 1

pafos ekthesi 1

pafos ekthesi 1

pafos ekthesi 1

pafos ekthesi 1

pafos ekthesi 1

pafos ekthesi 1

pafos ekthesi 1

pafos ekthesi 1

pafos ekthesi 1

pafos ekthesi 1

{loadposition adsense}

]]>
Εκκλησία της Κύπρου Fri, 12 Jan 2018 19:00:59 +0200
Χρυσόστομος Β': ''Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μεγαλύτερο μας όπλο'' http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/19439-xrusostomos-b-i-kupriaki-dimokratia-einai-to-megalutero-mas-oplo http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/19439-xrusostomos-b-i-kupriaki-dimokratia-einai-to-megalutero-mas-oplo kiproy xristosomos

Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί την ασφάλεια του Κυπριακού λαού. Θα υπάρχει μέσα στους αιώνες, αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο μας και τη βάση του αγώνα μας.

Αυτό τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, μιλώντας απόψε στα εγκαίνια της έκθεσης «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου», που οργανώνουν στο Μεσαιωνικό Κάστρο της πόλης η Μητρόπολη Πάφου και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις.

«Τη σιγουριά που παρέχει στον Κυπριακό λαό η ύπαρξη του κράτους μας, έχουν αντιληφθεί οι πάντες», τόνισε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου.

«Αυτός είναι και ο λόγος που επιχειρούν με κάθε τρόπο να πετύχουν την κατάργηση της. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μεγαλύτερο μας όπλο, είναι τόσο βαθιά ριζωμένη στη συνείδηση του λαού μας και δεν έχουμε ανάγκη να ζητήσουμε κάτι άλλο».

Στα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης παρέστησαν επίσης ο Μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος, οι αρχές της πόλης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Νεάπολις, Μιχαλάκης Λεπτός και πλήθος κόσμου.

{youtube}FJbJlSNTqLo{/youtube}

{loadposition adsense}

]]>
Εκκλησία της Κύπρου Fri, 12 Jan 2018 18:08:19 +0200
Ο Κύκκου Νικηφόρος συμπαραστάτης στους πλημμυροπαθείς της Μάνδρας (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/19428-o-kukkou-nikiforos-sumparastatis-stous-plimmuropatheis-tis-mandras-foto http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/19428-o-kukkou-nikiforos-sumparastatis-stous-plimmuropatheis-tis-mandras-foto kikkoy mandra 14

Γράφει ο Λουκάς Α. Παναγιώτου


Το αυξημένο αίσθημα της αλληλεγγύης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας απέδειξε για μια ακόμη φορά ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος.

Βαθύτατα συγκλονισμένος «εκ της αιφνιδίας συμφοράς», που έπληξε την Δυτική Αττική, και κινούμενος από «έμπυρη αγάπη» προς τους δοκιμαζόμενους εκεί αδελφούς μας, εξέφρασε, κατ’ αρχή, δι’ επιστολής του, προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνο, την ηθική συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στην τραγωδία, την οποία βιώνει η τοπική Εκκλησία.

Παράλληλα, συμπάσχων στο δράμα και το πένθος που ζουν οι κάτοικοι της Μάνδρας Αττικής, δεν ήταν δυνατόν να παραμείνει απαθής μπροστά στην ανείπωτη τραγωδία που βιώνουν και έτεινε χέρι βοηθείας. Στάθηκε αρωγός προς τους πληγέντας, από τις μανιώδεις έκτακτες καιρικές συνθήκες, αδελφούς μας με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, ώστε να συμβάλει στην ανακούφισή τους.

Την Τετάρτη αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Πρωτοπρεσβύτερο Παρασκευά Παπαμιχαήλ, Διευθυντή του Γραφείου του Μητροπολίτη μας, τον Αρχιμανδρίτη Ιερώνυμο Πυλιώτη και τον Θεολόγο – Δημοσιογράφο Λουκά Παναγιώτου, μετέβη στην Μάνδρα Αττικής, προκειμένου να παραδώσει τα δώρα της αγάπης του Πανιερωτάτου.

Το πρώτο κομμάτι της ανθρωπιστικής βοήθειας, αποτελούμενο από 100 παπλώματα και πετσέτες μπάνιου, προσώπου και χεριών παραδόθηκαν στην Δήμαρχο Μάνδρας – Ειδυλλίας Ιωάννα Κριεκούκη. 

Η Δήμαρχος συγκινημένη εξέφρασε την βαθιά της ευγνωμοσύνη για την υλική, αλλά κυρίως την ηθική συμπαράσταση και στήριξη του Μητροπολίτη Κύκκου, καθώς και τις ολόθερμες ευχαριστίες της για την ευγενική προσφορά των χρηστικών αυτών ειδών, τα οποία θα καλύψουν σημαντικό μέρος από τις ανάγκες των ανθρώπων που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 15ης Νοεμβρίου 2017.

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι της Ιεράς Μητροπόλεως Κύκκου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την πλημμυρόπληκτη πόλη και να βιώσουν το μέγεθος της καταστροφής.

Παρά το γεγονός ότι έχει ήδη παρέλθει αρκετός χρόνος από την ημέρα της καθόδου του φονικού χειμάρρου, η Μάνδρα μετράει ακόμη τις ανοιχτές πληγές της. Η εικόνα της είναι κυριολεκτικά συγκλονιστική.

Πλατείες, δρόμοι, αυλές, σπίτια, καταστήματα, υποδομές, διαλελυμμένα και κατεστραμμένα από τους τόνους της βροχής και της λάσπης.

Οι άνθρωποί της, που από τη μια στιγμή στην άλλη έχασαν τα πάντα, αγωνίζονται να αποκαταστήσουν τις ζημιές και να ξαναστήσουν απ’ την αρχή τη ζωή τους. 

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας παρεδόθη, για να μοιραστεί στους πληγέντες, το δεύτερο κομμάτι της ανθρωπιστικής βοήθειας της Μητροπόλεως Κύκκου, αποτελούμενο από 1000 υπέρδιπλα παπλώματα.

Την βοήθεια παρέλαβε ο επιχώριος Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος, ο οποίος ζήτησε να μεταφερθούν προς τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρο οι εκ βάθους καρδίας ευχαριστίες του, όπως και οι ευχές και προσευχές του, για την έμπρακτη αυτή στήριξή του στον πατρικό θρήνο που βιώνει, εξ αιτίας του πόνου και της εμπερίστατης κατάστασης του ποιμνίου του.

kikkoy mandra 1

kikkoy mandra 1

kikkoy mandra 1

kikkoy mandra 1

kikkoy mandra 1

kikkoy mandra 1

kikkoy mandra 1

kikkoy mandra 1

kikkoy mandra 1

kikkoy mandra 1

kikkoy mandra 1

kikkoy mandra 1

kikkoy mandra 1

kikkoy mandra 1

{loadposition adsense}

]]>
Εκκλησία της Κύπρου Fri, 12 Jan 2018 11:01:22 +0200
Κοπή βασιλόπιτας στη μεγαλύτερη βαριά βιομηχανία της Κύπρου http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/19417-kopi-basilopitas-sti-megaluteri-baria-biomixania-tis-kuprou http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/19417-kopi-basilopitas-sti-megaluteri-baria-biomixania-tis-kuprou basilopita tsimenta 1

Το μεσημέρι της Πέμπτης 11 Ιανουαρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος τέλεσε αγιασμό και ευλόγησε την Πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα της μεγαλύτερης βαριάς βιομηχανίας στην Κύπρο, της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού, στην αίθουσα εκδηλώσεών της στο Βασιλικό.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε υγεία και πνευματική προκοπή στον καθένα ξεχωριστά, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.

Η Τσιμεντοποιία Βασιλικού είναι η μεγαλύτερη βαριά βιομηχανία στην Κύπρο αλλά και η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής τσιμέντου σε όλο τον κόσμο.

Ιδρύθηκε το 1963 και η θέση του Βασιλικού επιλέχθηκε ως η καλύτερη δυνατή τοποθεσία για την ανέγερση της μονάδας παραγωγής λόγω της εκεί αφθονίας πρώτων υλών εξαιρετικής ποιότητας και της εγγύτητας με τη θάλασσα.

Μέτοχος της εταιρείας σε ποσοστό 25% είναι και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, η οποία αξιοποιεί τα έσοδα που προκύπτουν κατά πρώτο λόγο για την ανοικοδόμηση του νέου Καθεδρικού Ναού της Λευκωσίας.

Να σημειωθεί ότι σήμερα η τσιμεντοποιία Βασιλικού έχει φθάσει στο πολύ υψηλό επίπεδο παραγωγής 500 τόνων τσιμέντου την ώρα!

Μετά το πέρας της τελετής κοπής της βασιλόπιτας, παρατέθηκε πλούσιο γεύμα για τους παρευρισκόμενους.

basilopita tsimenta 2

basilopita tsimenta 2

basilopita tsimenta 2

basilopita tsimenta 2

basilopita tsimenta 2

basilopita tsimenta 4

{loadposition adsense}

]]>
Εκκλησία της Κύπρου Thu, 11 Jan 2018 12:44:01 +0200
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ευλογεί την Βασιλόπιτα του Ούγγρου επενδυτή http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/19412-o-arxiepiskopos-kuprou-eulogei-tin-basilopita-tou-ouggrou-ependuti http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/19412-o-arxiepiskopos-kuprou-eulogei-tin-basilopita-tou-ouggrou-ependuti kiproy 21

Το πρωί της Πέμπτης 11 Ιανουαρίου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος είχε φιλική συνάντηση στο αρχιεπισκοπικό γραφείο του με τον Ούγγρο επιχειρηματία - επενδυτή του μεγάλου έργου της Γεροσκήπου, ο οποίος επισκέφθηκε το Μακαριώτατο για να απευθύνει τις ευχές του και να ζητήσει τις ευλογίες του Μακαριωτάτου με την ευκαιρία της έλευσης του νέου έτους.

Έφερε μάλιστα μαζί του και μία βασιλόπιτα της οικογένειάς του που διαμένει στην Πάφο, για να την ευλογήσει ο Μακαριώτατος. Κατά την κοπή της παραδοσιακής βασιλόπιτας ανταλλάχθηκαν ευχές όπως το νέο έτος να είναι για όλους έτος προόδου και ανάπτυξης σε όλους τους τομείς.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν και ο Διευθυντής των οικονομικών υπηρεσιών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου κ. Δήμος Δήμου, ο Διευθυντής των τεχνικών υπηρεσιών της Αρχιεπισκοπής κ. Στέλιος Γεωργίου και ο συνεργάτης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και εκτελεστικός Πρόεδρος του TVONE κ. Κώστας Ζερβός.

kiproy 20

{loadposition adsense}

]]>
Εκκλησία της Κύπρου Thu, 11 Jan 2018 10:52:30 +0200