Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Πέμπτη, 03 Μαΐου 2018

lefkosia 1

Του Λουκά Παναγιώτου


Πραγματική μυσταγωγία μπορεί να χαρακτηριστεί η Θεία Λειτουργία στην οποία συμμετέσχε και το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Προκοπίου του Μετοχίου της Ιεράς Μονής Κύκκου, την Κυριακή του Παραλύτου.

Πέντε ιερείς και δύο διάκονοι του εγκεκριμένου Μεταπτυχιακού και αξιολογημένου - πιστοποιημένου Διδακτορικού προγράμματος του Τμήματος Θεολογίας κύκλωσαν το ιερό θυσιαστήριο του ναού και τέλεσαν τη Θεία Ευχαριστία με την ευλογία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου, ο οποίος παρευρίσκετο συμπροσευχόμενος στο ιερό βήμα.

Στη συγκεκριμένη λατρευτική σύναξη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Τμήματος Καθηγητής Χρήστος Οικονόμου και όλοι οι Καθηγητές που διδάσκουν στο Μεταπτυχιακό, εξ Αποστάσεως και Διδακτορικό πρόγραμμα, οι φοιτητές των παραπάνω προγραμμάτων και πλήθος λαού. 

Η συγκεκριμένη Θεία Λειτουργία μεταξύ άλλων, είχε και παιδαγωγικό χαρακτήρα και εντασσόταν στην μηνιαία λατρευτική σύναξη που πραγματοποιεί το Τμήμα Θεολογίας στο Μετόχι του Κύκκου στη Λευκωσία, καθότι το Τμήμα βρίσκεται υπό την αιγίδα του Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας.

Οι φοιτητές προέρχονται από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Ρωσία, την Αφρική, την Ασία και την Αμερική και υπολογίζονται, στα τρία χρόνια, στους 200 περίπου. 

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Καθηγητής της Λειτουργικής και Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Καθηγητής κ. Παναγιώτης Σκαλτσής, ο οποίος πραγματοποίησε διαλέξεις της ειδικότητάς του στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Αφού ευχαρίστησε, προσφωνώντας τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας, εξήρε το κοινωνικό, πολιτιστικό και πνευματικό έργο που προσφέρει τώρα και δεκαετίες, όχι μόνο στην κυπριακή Εκκλησία, αλλά και στην Οικουμενική Ορθοδοξία. 

Ο ομιλητής ακολούθως, αναφερόμενος στην ευαγγελική περικοπή του Παραλύτου (Ιωάν. 5, 1-15), τόνισε την πίστη του ασθενή και το γεγονός ότι η ασθένεια, κατά την Παλαιά Διαθήκη, θεωρείτο αποτέλεσμα της αμαρτίας.

Ωστόσο επεσήμανε ότι ο ερχομός του Ιησού Χριστού ανακαίνισε τον πεπτωκότα συντετριμμένο άνθρωπο και τον ανέδειξε δι’ ύδατος και πνεύματος ως το νέο εν Χριστώ πρόσωπο.

Αυτός πορεύεται την οδό της αγιότητας, μιμούμενος τον θεάνθρωπο Ιησού, ο οποίος δεν είναι ένα πνεύμα, άσχετο με την ανθρώπινη φύση, αλλά είναι ο ιστορικός Ιησούς που έζησε και συναναστράφηκε με τους ανθρώπους και όλα μαρτυρούν την παρουσία του στη γη. 

Τέλος, ο Αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος Ιστρατόγλου, στρατιωτικός ιερέας στο βαθμό του αντισυνταγματάρχη, ευχαρίστησε εκ μέρους των φοιτητών τόσο τον Πανιερώτατο όσο και τον Πρόεδρο Χρήστο Οικονόμου, τους Καθηγητές του Τμήματος Θεολογίας και τον Γενικό Γραμματέα του Τμήματος, για το υψηλού επιπέδου επιστημονικό έργο που προσφέρουν σε δεκάδες φοιτητές από διάφορα μέρη της γης.

Ακολούθως η Ιερά Μονή Κύκκου προσέφερε πρωινό και καφέ σε όλους του Καθηγητές και τους φοιτητές. Κατά τη θεία Λειτουργία, που μεταδιδόταν από την τηλεόραση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, έψαλλε η άριστη και μοναδική χορωδία της Ιεράς Μονής Κύκκου.

lefkosia 2

lefkosia 2

lefkosia 2

lefkosia 2

lefkosia 2

lefkosia 2

lefkosia 2

lefkosia 2

lefkosia 2

lefkosia 2

lefkosia 2

Εμφανίσεις: 300821
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: