Γράφτηκε από τον/την Ιεροδ. Τριφυλλίου Ονησιφόρου. Τρίτη, 17 Απριλίου 2018

sxoleio 9

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη, 17 Απριλίου 2018 και ώρα 10.30 π.μ., στην Αίθουσα Τελετών του Παγκυπρίου Γυμνασίου Λευκωσίας, η Τελετή Βράβευσης των μαθητών, που διακρίθηκαν στον 4ο Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό Συγγραφής Δοκιμίου για τον λογοτέχνη Λουκή Ακρίτα, μεταξύ των μαθητών και μαθητριών της Α΄ και Β΄ τάξης Λυκείου των Δημόσιων και των Ιδιωτικών Σχολείων Μέσης Γενικής, Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. 

Στην αρχή η Διευθύντρια του Παγκυπρίου Γυμνασίου κ. Σοφία Ιωάννου καλωσόρισε όλους τους παρευρισκομένους και ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του Διαγωνισμού.

Έπειτα, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Χαμπιαούρης και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος απηύθυναν χαιρετισμό και ακολούθησε σύντομη παρουσίαση του βίου του Λουκή Ακρίτα. Τέλος έγινε η επίδοση των βραβείων. Η εκδήλωση διανθίστηκε με μουσικές συνθέσεις μαθητών. 

Τον Διαγωνισμό αθλοθετεί η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και απονεμήθηκαν βραβεία ως εξής: Α΄ Βραβείο €750, Β΄ Βραβείο €500 και Γ΄ Βραβείο €250.

Απονεμήθηκαν επίσης διπλώματα συμμετοχής σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες που έλαβαν μέρος. Η απονομή των Βραβείων έγινε από τον Μακαριώτατο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β΄.

Στο τέλος του Χαιρετισμού του, ο Μακαριώτατος εξήγγειλε την ενίσχυση του Ταμείου του Ιδρύματος Υποτροφιών Λουκή Ακρίτα, ώστε ο διαγωνισμός να καθιερωθεί ως ετήσιος και να παρακινούνται συνεχώς όλο και περισσότεροι νέοι στη γνωριμία του μεγάλου αυτού Κυπρίου λογοτέχνη.

Στην Τελετή Βράβευσης παρέστησαν, επίσης, συγγενείς του μακαριστού Λουκή Ακρίτα, Ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, Διευθυντές σχολείων, γονείς και εκπαιδευτικοί. 

Ο Λουκής Ακρίτας (1909 - 7 Φεβρουαρίου 1965) ήταν Κύπριος λογοτέχνης (ασχολήθηκε με την πεζογραφία, το θέατρο, και το δοκίμιο), δημοσιογράφος και πολιτικός.

Το λογοτεχνικό του έργο διέπεται από την προοδευτική του ιδεολογία και την ανθρωπιστική του κοσμοθεωρία και χαρακτηρίζεται από μια αισιόδοξη προοπτική, που προκύπτει από την πίστη του στην ψυχική αντοχή των κοινωνικά αδικημένων.

Στο πλαίσιο της πολιτικής του δράσης πρόεβαλε τον κυπριακό αγώνα για την ανεξαρτησία μέσω της συμμετοχής του στην Γ΄ Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών και την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (1952). Το 1954 ταξίδεψε στις ΗΠΑ ως μέλος της Διακομματικής Επιτροπής Διαφωτίσεως για το ζήτημα της Κύπρου.

Θεωρούσε την παιδεία δημόσιο αγαθό και την ήθελε ανθρωπιστική, ανανεωμένη, με λιγότερη τυπολατρία, με περισσότερη κριτική διάθεση, απαλλαγμένη από αναχρονιστικές δομές, ικανή να τονώσει την εθνική ταυτότητα των Ελλήνων.

Ο Λουκής Ακρίτας έγραψε πολλά διηγήματα, μυθιστορήματα και θεατρικά έργα και καθιερώθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους νεοέλληνες πεζογράφους.

Η βαθιά δημοκρατικότητα, το ελεύθερο πνεύμα και η φιλοπατρία του διαπνέουν το έργο του και είναι διάχυτα σε εκδόσεις της εφημερίδας «Πρωϊνή» της Λευκωσίας, στα περιοδικά «Πάφος» και «Κυπριακά Γράμματα», στις πολεμικές του ανταποκρίσεις στην «Εστία», σε αντιστασιακά έντυπα και εφημερίδες της εποχής, στις εκδόσεις «Ακρίτας», στα «Ελληνικά Χρονικά» και αλλού.

Στο χώρο της λογοτεχνίας ο Λουκής Ακρίτας εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1931 με ένα διήγημα από τις στήλες του περιοδικού Πρωτοπόροι.

Στα δύο μυθιστορήματα του το 1935 και το 1936 (Νέος με καλάς συστάσεις και Ο κάμπος) ενυπάρχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα και στοιχεία από την αγροτική κυπριακή ζωή. Το έργο του Αρματωμένοι (1947) θεωρείται ένα από τα καλύτερα του είδους.

Μεγάλο μέρος του έργου του Ακρίτα βρίσκεται δημοσιευμένο σε διάφορα περιοδικά με τα οποία συνεργάστηκε. Σημαντική είναι και η προσφορά του στο θέατρο κυρίως με τα έργα του Όμηροι και Θεοδώρα.

sxoleio 1

sxoleio 1

sxoleio 1

sxoleio 1

sxoleio 1

sxoleio 1

sxoleio 1

sxoleio 1

sxoleio 1

Εμφανίσεις: 284673
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: