Εκκλησία της Ελλάδος http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados Thu, 26 Apr 2018 06:35:55 +0300 Joomla! - Open Source Content Management el-gr Αρχιεπίσκοπος: ''Έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε ενάντια σε κάθε φανατισμό'' http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/21438-arxiepiskopos-exoume-upoxreosi-na-agonistoume-enantia-se-kathe-fanatismo http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/21438-arxiepiskopos-exoume-upoxreosi-na-agonistoume-enantia-se-kathe-fanatismo empraxmi

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού,Ισλαμικής Επικοινωνίας και Υφυπουργό του Υπ. Πολιτισμού του Ιράν Δρ. Αμπαζάρ Εμπραχμί είχε σήμερα το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τον κ. Εμπραχμί και αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδος με το Ιράν χαρακτηρίζοντας και την σημερινή συνάντηση ιστορικό σταθμό, αφού πραγματοποιείται σε μία γενικότερη ατμόσφαιρα αγωνίας της ανθρωπότητας για την πορεία των πραγμάτων.

«Όλοι έχουμε την αγωνία. Αναζητούμε την ελπίδα, την συνεργασία» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου.

«Η σημερινή συνάντηση είναι σημαντική διότι συναντώνται υπεύθυνα άνθρωποι που εκπροσωπούν δύο μεγάλες θρησκείες» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε ότι «οι υπεύθυνοι από όποιον χώρο και αν βρίσκονται πρέπει να προβληματιστούν και να μη μείνουν αδιάφοροι και παγεροί σε αυτήν την κατάσταση. Έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε ενάντια σε κάθε φανατισμό και σε θρησκευτικές ή πολιτικές ακρότητες».

Υπογράμμισε, επίσης, την ευθύνη των ηγετών των θρησκειών να έχουν πρωτοβουλία και λόγο σε όσα συμβαίνουν γύρω μας, ενώ επεσήμανε ότι «η Ελλάδα είναι μία ευλογημένη χώρα, ο λαός μας αγαπά την ειρήνη, αγωνίζεται ενάντια στα προβλήματα οποιασδήποτε μορφής και είναι αισιόδοξος για το μέλλον».

O Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε, επίσης, τον κ. Εμπραχμί για τις υποτροφίες που προσφέρει, σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή, σε νέους ανθρώπους που θέλουν να σπουδάσουν στην Τεχεράνη και ευχήθηκε οι δεσμοί αυτοί να συνεχιστούν και να φέρουν καρπούς.

O κ. Εμπραχμί ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την υποδοχή, αναφέρθηκε στον διαθρησκειακό διάλογο επισημαίνοντας πως «ο Θεός έχει χαρίσει την δυνατότητα στους ανθρώπους να κάνουν διάλογο. Άλλωστε, τα προβλήματα σήμερα υπάρχουν επειδή δεν υπάρχει διάλογος. Η ειρήνη δεν είναι πολυτέλεια, αλλά μία ουσιώδης ανάγκη και χρειαζόμαστε συνεργασία».

Προσέθεσε, επίσης, ότι «η χώρα μας ποτέ δεν ξεκίνησε εξέγερση προς μία άλλη χώρα» και αναφέρθηκε στην ιστορία και στον πολιτισμό της Ελλάδος και του Ιράν τονίζοντας πως «οι δύο αυτές χώρες πρόσφεραν πολλά στην ανθρωπότητα και πιστεύω ότι μπορούν να συνεργαστούν πάλι για να προσφέρουν στον άνθρωπο».

Κατόπιν ο κ. Εμπραχμί συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Επίσκοπο Θεσπιών κ. Συμεών επισκέφθηκαν τον ιερό Μητροπολιτικό ναό Αθηνών και τον ι. ν. Αγίου Ελευθερίου.

{loadposition adsense}

]]>
Εκκλησία της Ελλάδος Wed, 25 Apr 2018 19:52:18 +0300
Δημόσια Διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη «Νέα Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τον Πολιτισμό» http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/21416-dimosia-diabouleusi-tis-europa%CF%8Akis-epitropis-gia-ti-nea-europa%CF%8Aki-atzenta-gia-ton-politismo http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/21416-dimosia-diabouleusi-tis-europa%CF%8Akis-epitropis-gia-ti-nea-europa%CF%8Aki-atzenta-gia-ton-politismo eur

Το Γραφείο της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδας στην ΕΕ συμμετέσχε στη Δημόσια Διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη «Νέα Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τον Πολιτισμό» με το παρακάτω κείμενο: 

"Χαιρετίζουμε με ενθουσιασμό όλες τις πρωτοβουλίες των Ευρωπαϊκών Οργάνων, και κυρίως της Επιτροπής, με σκοπό την υλοποίηση της Απόφασης του Συμβουλίου για Μια Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τον Πολιτισμό (2007), μέχρι και την πρόσφατη πρωτοβουλία για την New European Agenda for Culture, με τις οποίες αναγνωρίζεται και προωθείται ο ευρωπαϊκός πολιτισμός ως κεντρικός πυλώνας μιας ενιαίας ευρωπαϊκής ταυτότητας για όλους τους πολίτες της Ένωσης.

Παρατηρούμε, όμως, ότι παρ’ όλες τις κοινές συζητήσεις με εκπροσώπους Εκκλησιών στο πλαίσιο του άρθρου 17 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, όλες οι σχετικές πρωτοβουλίες λαμβάνονται στην βάση ενός ανθρωπολογικού υποδείγματος (οράτε άρθρο 2 της Συνθήκης της Ένωσης), σύμφωνα με το οποίο ο άνθρωπος είναι το ον που χρειάζεται μια δημοκρατικά θεσμημένη κοινωνία ώστε εντός αυτής να τρέφεται, να σκέφτεται και να ενεργεί ελεύθερα, στην καλύτερη δε περίπτωση και να δημιουργεί.

Θεωρούμε ότι είναι πλέον αναγκαίο να διευρυνθεί το ανθρωπολογικό αυτό υπόδειγμα έτσι ώστε να συμπεριλάβει πέραν των ανωτέρω διαστάσεων και το ότι ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος προκειμένου όχι μόνο να τρέφεται, να σκέφτεται και να δημιουργεί αλλά και να αγαπά τον συνάνθρωπό του και να αναφέρεται στον Δημιουργό του και όλα αυτά με βάση την οντολογική του συγκρότηση ως συνθέτου όντος.

Πιστεύουμε ότι εάν δεν γίνει δεκτό αυτό το νέο ανθρωπολογικό υπόδειγμα κινδυνεύουμε να νομοθετούμε όχι για πραγματικά ανθρώπινα όντα αλλά για φανταστικά ανθρώπινα όντα με αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες να μην αγκαλιάζονται από τις μεγάλες μάζες των ευρωπαίων πολιτών.

Στην διαμόρφωση του νέου ανθρωπολογικού παραδείγματος ο ρόλος του Χριστιανισμού ως κύριου πυλώνα της μιας κοινής ευρωπαϊκής κουλτούρας είναι αναντικατάστατος.

Ο Χριστιανισμός αγκαλιάζει και τις 5 προαναφερθείσες διαστάσεις του νέου ανθρωπολογικού παραδείγματος που χρειάζεται η Ευρώπη και είναι η κατεξοχήν θρησκεία διαλόγου με άλλες κουλτούρες, ώστε να είναι σίγουρο πως θα αποτελέσει την επικρατούσα θρησκεία της 3ης χιλιετίας, όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε ο καθηγητής MacCulloch στις 28/3 τρέχοντος έτους προσκεκλημένος της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κας McGuinness στην παρουσίαση σχετικού βιβλίου του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μετά Τιμής,

Για το Γραφείο της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην ΕΕ,
Πρωτοπρεσβύτερος Δρ. Γεώργιος Λέκκας, Σύμβουλος."

{loadposition adsense}

]]>
Εκκλησία της Ελλάδος Tue, 24 Apr 2018 10:39:14 +0300
Αρχιεπίσκοπος: ''Ο Γέροντας Ιωσήφ κατέστησε το Βατοπαίδι καύχημα για την Ορθοδοξία'' http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/21328-arxiepiskopos-o-gerontas-iosif-katestise-to-batopaidi-kauxima-gia-tin-orthodojia http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/21328-arxiepiskopos-o-gerontas-iosif-katestise-to-batopaidi-kauxima-gia-tin-orthodojia ger.iosif 5

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, σήμερα Πέμπτη 19 Απριλίου η παρουσίαση του τόμου «Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός (1.7.1921 – 1.7.2009)» στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Την παρουσίαση του Τόμου πραγματοποίησε ο Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου και Ιεροκήρυκας της Ι.Μ. Βεροίας π. Χρυσόστομος Παπαδάκης.

Να αναφερθεί ότι η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία υπό την διεύθυνση του κ. Γεωργίου Ν. Κωνσταντίνου έψαλε ύμνους προς τιμή του αειμνήστου Γέροντος.

Στην παρουσίαση παρέστησαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Καθηγούμενος της Ι..Μ. Αγίας Παρασκευής Μαζίου, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης  Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ο Γέροντας Νικόδημος Αγιοπαυλίτης και ο συγγραφέας του τόμου Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ.

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τον μακαριστό Γέροντα Ιωσήφ, στην προσωπικότητα και τα χαρίσματά του.

''Τον μακαριστό Γεροντα Ιωσήφ τον γνώρισα αρχικά από τον Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη. O Γέροντας Ιωσήφ ο νεώτερος υπήρξε ένα άξιο πνευματικό τέκνο του μακαρίου Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού. Τον μιμήθηκε στους ασκητικούς αγώνες της υπακοής, της νηστείας, της φιλοπονίας, της προσευχής, της ταπεινώσεως και με την ευχή του απέκτησε τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, και ειδικά αυτό της θεολογίας. Άμοιρος της θύραθεν παιδείας έγραψε 16 βιβλία, εφάμιλλα των συγγραμμάτων των φιλοκαλικών Πατέρων" ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος.

Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε: "Ο Γέροντας Ιωσήφ έζησε για 72 χρόνια την μοναχική ζωή, απέκτησε μεγάλη πείρα στην πνευματική ζωή και κατά κοινή ομολογία συγκαταλεγόταν στην χορεία των συγχρόνων οσιακών μορφών του Αγίου Όρους μαζί με τον Γέροντα Εφραίμ τον Κατουνακιώτη, τον Άγιο Παΐσιο και τον Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη".

Κλείνοντας ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τόνισε: ''Ο Γέροντας παρέλαβε μια ερειπωμένη Μονή Βατοπαιδίου και την κατέστησε υπόδειγμα κοινοβίου και καύχημα για όλη την Ορθοδοξία, σε μία εποχή πνευματικής ξηρασίας''.

Αμέσως μετά, μίλησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ο οποίος αναφέρθηκε σε όλη την πορεία του, με τον μακαριστό Γέροντα Ιωσήφ.

''Ο Γέροντας μας δίδασκε καθημερινά με το παράδειγμά του, ενώ καθημερινά έκλαιγε για το πόσο μας αγαπά ο Θεός! Ουδέποτε κοινωνούσε χωρίς να είναι δακρυσμένος, κάτι που βλέπαμε και μας συγκλόνιζε'' τόνισε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Λεμεσού.

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γέροντας Νικόδημος Αγιοπαυλίτης, ο π. Μύρων Σιμωνοπετρίτης, ο π. Ιωσήφ Ξενοφωντινός, ενώ ανεγνώσθησαν μηνύματα Καθηγουμένων Ιερών Μονών.

Ακολουθήσε προβολή ντοκιμαντέρ για την ζωή του Γέροντα Ιωσήφ του Βατοπαιδινού, το οποίο έκανε τους παριστάμενους να δακρύσουν για την ενάρετη ζωή του.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, ο οποίος φανερά συγκινημένος αναφέρθηκε στη ζωή του κοντά στον Γέροντα Ιωσήφ.

ger.iosif 1

ger.iosif 1

ger.iosif 1

ger.iosif 1

paroysiasi 1

paroysiasi 1

paroysiasi 1

paroysiasi 1

paroysiasi 1

paroysiasi 1

paroysiasi 1

paroysiasi 1

paroysiasi 1

paroysiasi 1

paroysiasi 1

dokimanter 1

paroysiasi 12

paroysiasi 12

paroysiasi 14

paroysiasi 15

{loadposition adsense}

]]>
Εκκλησία της Ελλάδος Thu, 19 Apr 2018 18:30:39 +0300
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ΔΙΣ για τον μήνα Απρίλιο http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/21319-oloklirothikan-oi-ergasies-tis-dis-gia-ton-mina-aprilio http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/21319-oloklirothikan-oi-ergasies-tis-dis-gia-ton-mina-aprilio dis 2017

Συνήλθε από την Τρίτη 17 έως και σήμερα Πέμπτη, 19 Απριλίου, η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 161ης Συνοδικής Περιόδου, για τον μήνα Απρίλιο, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.   

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος δεσμεύεται και εμμένει στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος της 27ης Ιουνίου 2017 περί της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών, κατά την οποία, όπως ανακοινώθηκε και διά του σχετικού Δελτίου Τύπου: «Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, αφού ενημερώθηκε περί των αποτελεσμάτων του διαλόγου μεταξύ της Τριμελούς εξ Αρχιερέων Επιτροπής και της Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας, αποφάσισε την συνέχιση του διαλόγου υπό της ιδίας Επιτροπής διά την παρακολούθηση του υλικού των νέων βιβλίων πριν αυτά τυπωθούν» και αποφάσισε να πραγματοποιηθεί συνάντηση της Τριμελούς εξ Αρχιερέων Επιτροπής με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου.   

Η Τριμελής εξ Αρχιερέων Επιτροπή (ο Σεβ. Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ και ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου απουσιάζοντος στο εξωτερικό για υπηρεσιακούς λόγους), συναντήθηκε χθες με τον κ. Υπουργό και σήμερα ενημέρωσε διεξοδικά την Δ.Ι.Σ. περί της γενομένης συναντήσεως, κατά την οποία επαναβεβαιώθηκε η συνέχιση του διαλόγου για αυτό το θέμα και ειδικότερα για την διόρθωση του περιεχομένου των «Φακέλων του Μαθητού», με συνεκτίμηση των κρίσεων της 660/2018 αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας. Για τον λόγο αυτό παρατείνεται ο χρόνος έκδοσης και τύπωσης των διδακτικών εγχειριδίων του μαθήματος.

Όσον αφορά στο θέμα της υποβληθείσης υπό της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αιτήσεως ακυρώσεως προς το Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των άρθρων 1 περ. β, 58 παρ. 3 περ. α, β, δ, ε, η και 59 παρ. 3 του Προεδρικού Διατάγματος 18/2018, η Ιερά Σύνοδος ενεχείρισε διά της Τριμελούς εξ Αρχιερέων Επιτροπής επιστολή στον κ. Υπουργό με τις θέσεις Της επ’  αυτών, και προκειμένου να αποφασίσει, αναμένει την γραπτή απάντηση του Υπουργείου.

Σχετικά με το άρθρο 8 του κατατεθέντος Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Μέτρα για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας» η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανακοινώνει ότι, κάθε μορφή (τεκνοθεσίας ή αναδοχής), που αντίκειται στην Ευαγγελική Διδασκαλία και στις παραδόσεις του Λαού μας σε ό,τι αφορά στον ιερό θεσμό της οικογένειας και του γάμου, δεν μπορεί να έχει την αποδοχή της Εκκλησίας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος όρισε τις εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ιεράς μνήμης του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, ιδρυτού της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως εξής:α) Την Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018 και ώρα 19.00, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, θα τελεσθεί  Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο θα χοροστατήσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, με τη συμμετοχή Μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και άλλων Μητροπολιτών, επ’ ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «ΙΒ’ Κορίνθου Παύλεια 2018».β) Την ίδια ημέρα και ώρα, στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου επί της οδού Ψαρών της πόλεως των Αθηνών, θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου, Τήνου, Ανδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωροθέου.

Στον Εσπερινό θα ομιλήσει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Φιλόθεος Θεοχάρης, Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου.γ) Το πρωί της εορτής, Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018, στον  Ιερό Ναό Αγίου Παύλου επί της οδού Ψαρών της πόλεως των Αθηνών, θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, με την συμμετοχή Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κατά την Θεία Λειτουργία θα ομιλήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών.δ) Το απόγευμα της ιδίας ημέρας και ώρα 19.00, στον Ιερό Βράχο του Αρείου Παγου των αρχαίων Αθηνών, εις ανάμνησιν του Κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου προς τους Αθηναίους, θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, με την συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος, ετέρων Ιεραρχών και λοιπών Κληρικών και Μοναχών και του πιστού Λαού.ε)  Κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας υπό τον τίτλο «ΚΔ’ Παύλεια», τον Μακαριώτατο Πρόεδρο και τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα εκπροσωπήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος.    Ακολούθως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος όρισε την 20ή Μαΐου 2018 ως ημερομηνία λήξεως των μαθημάτων των Κατηχητικών Σχολείων και ενέκρινε το πρόγραμμα του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Στελεχών Κατασκηνώσεων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στον Αυλώνα Αττικής, από την 29η Μαΐου έως την 1η Ιουνίου 2018. Θέμα του Συνεδρίου είναι, «Δημιουργώντας τους πολίτες του κόσμου και τους ουρανοπολίτες».

Τέλος, η Διαρκής Ιερά Συνοδος ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών και ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

{loadposition adsense}

]]>
Εκκλησία της Ελλάδος Thu, 19 Apr 2018 11:50:50 +0300
Οι δράσεις του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων στην ΕΡΤ http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/21317-oi-draseis-tou-sunodikou-grafeiou-proskunimatikon-periigiseon-stin-ert http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/21317-oi-draseis-tou-sunodikou-grafeiou-proskunimatikon-periigiseon-stin-ert ert 1

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Ε Π Ι X E I Ρ H M A T A», την οποία  επιμελείται ο δημοσιογράφος κ. Χρήστος Παγώνης, φιλοξενήθηκε τις ημέρες αυτές ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. κ. Σπυρίδων Κατραμάδος, Γραμματεύς του Συνοδικού Γραφείου των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Στην ωριαία  αυτή εκπομπή δόθηκε η δυνατότητα,  μέσα από την Κρατική Τηλεόραση της ΕΡΤ (ΕΤ2), οι τηλεθεατές να γνωρίσουν το σημαντικό έργο που παράγεται από μία ακόμα σύγχρονη μορφή ποιμαντικής και διακονίας της Εκκλησίας μας, στον τομέα  του λεγομένου Θρησκευτικού Τουρισμού, διά της αναπτύξεως και προβολής των Προσκυνηματικών δρόμων, των Ι. Μνημείων και Ι. Μονών της Εκκλησίας της  Ελλάδος.

Ο π. Σπυρίδων αναφέρθηκε εκτενώς  αρχικά στην ίδρυση του Συνοδικού Γραφείου, στην στελέχωση  της Συνοδικής Επιτροπής του, στις μέχρι σήμερα σημαντικές δράσεις, τα συνέδρια και τις εκδόσεις που έχουν γίνει, εντός και εκτός Ελλάδος, στα Πρωτόκολλα Συνεργασίας που έχουν υπογραφεί  και επιτυχώς υλοποιούνται, τόσο μεταξύ του Υπουργείου Τουρισμού της Ελλάδος,  όσο και από άλλες Ορθόδοξες Χώρες,  και  τέλος αναφέρθηκε στον σημαντικότατο επιτελικό ρόλο του Προσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, Προέδρου και καρδιάς του Συνοδικού Γραφείου των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Τέλος, ο π. Σπυρίδων απάντησε σε πολλές ερωτήσεις που τέθηκαν από τον ως άνω δημοσιογράφο, ο οποίος εξέφρασε την θετική έκπληξή του για το επιτελούμενο έργο  της Εκκλησίας της Ελλάδος και στον τομέα αυτὀ.

{loadposition adsense}

]]>
Εκκλησία της Ελλάδος Thu, 19 Apr 2018 09:48:47 +0300
Μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας στον Αρχιεπίσκοπο http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/21291-mathites-tou-4ou-dimotikou-sxoleiou-xalkidas-ston-arxiepiskopo http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/21291-mathites-tou-4ou-dimotikou-sxoleiou-xalkidas-ston-arxiepiskopo mahtites 1

Περισσότεροι από τριάντα μαθητές της ΣΤ´ τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας επισκέφθηκαν σήμερα το μεσημέρι τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο συνοδευόμενοι από δασκάλους του σχολείου.

Οι μαθητές εξέφρασαν την επιθυμία να συναντηθούν με τον Αρχιεπίσκοπο για να πάρουν την ευχή του.

Στο πλαίσιο της επισκεψής τους στην Αθήνα προσκύνησαν στον ιερό μητροπολιτικό ναό Αθηνών κι αμέσως μετά επισκέφθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο, όπου συνομίλησαν μαζί του και του προσέφεραν κάποιες ζωγραφιές που είχαν ετοιμάσει.

Ο Αρχιεπίσκοπος μετά τις πατρικές ευχές και συμβουλές προσέφερε στα παιδιά ως ευλογία από ένα μικρό σταυρουδάκι κι ένα βιβλίο.

mahtites 2

mahtites 2

mahtites 2

mahtites 2

{loadposition adsense}

]]>
Εκκλησία της Ελλάδος Mon, 16 Apr 2018 14:55:40 +0300
Συνέρχεται αύριο Τρίτη 17 Απριλίου η ΔΙΣ http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/21280-sunerxetai-aurio-triti-17-apriliou-i-dis http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/21280-sunerxetai-aurio-triti-17-apriliou-i-dis dis 1

Συνέρχεται από την Τρίτη 17 έως και την Πέμπτη 19 Απριλίου 2018 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 161ης Συνοδικής Περιόδου, προκειμένου να ασχοληθεί με τα θέματα της Ημερησίας Διατάξεως.

{loadposition adsense}

]]>
Εκκλησία της Ελλάδος Mon, 16 Apr 2018 07:58:32 +0300
Η Εκκλησία της Ελλάδος προσέφυγε στο ΣτΕ για το νέο οργανισμό του Υπ. Παιδείας http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/21241-i-ekklisia-tis-ellados-prosefuge-sto-ste-gia-to-neo-organismo-tou-up-paideias http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/21241-i-ekklisia-tis-ellados-prosefuge-sto-ste-gia-to-neo-organismo-tou-up-paideias ieronimos gabroglou

Η Εκκλησία της Ελλάδος προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του νέου Οργανισμού του υπουργείου Παιδείας από την αποστολή του οποίου αφαιρέθηκε η «ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης», δηλαδή η θρησκευτική αγωγή των νέων, ενώ παράλληλα περιόρισε το δικαίωμα αυτοδιοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως υποστηρίζει η τελευταία.

Αναλυτικότερα, η Εκκλησία της Ελλάδος ζητεί να κριθούν αντισυνταγματικές ορισμένες διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 18/2018 που αφορά το νέο Οργανισμό του υπουργείου Παιδείας, ο οποίος καθορίζει τους σκοπούς, τους στόχους, τις αρμοδιότητες και την οργάνωση γενικότερα του υπουργείου.

Ο νέος Οργανισμός μεταβάλει την αποστολή του υπουργείου Παιδείας σε σχέση με το προγενέστερο καθεστώς, στο θέμα της ανάπτυξης της θρησκευτικής συνείδησης, επισημαίνει η Εκκλησία της Ελλάδος και υποστηρίζει ότι είναι αντίθετη στο άρθρο 16 του Συντάγματος η παράλειψη του νέου Οργανισμού του υπουργείου Παιδείας να εντάξει την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης στους σκοπούς του υπουργείου, κάτι που υπήρχε στον προγενέστερο οργανισμό του έτους 2014 (Π.Δ. 114/2014). Δηλαδή, σύμφωνα με την Εκκλησία της Ελλάδος το υπουργείο Παιδείας αφαιρεί τη θρησκευτική αγωγή των νέων από την αποστολή του υπουργείου.

Επίσης, υποστηρίζει ότι παραβιάζουν το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) οι διατάξεις εκείνες του νέου Οργανισμού του υπουργείου Παιδείας που περιορίζουν το δικαίωμα αυτοδιοίκησης επί των εσωτερικών ζητημάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος και των νομικών προσώπων που αυτή εποπτεύει.

Δηλαδή, διευκρινίζεται στην αίτηση, οι νέες ρυθμίσεις θεσπίζουν κρατική εποπτεία και αποδίδουν αρμοδιότητες στην υπό σύσταση Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας για την άσκηση εποπτείας και συνδιοίκησης στην Εκκλησία της Ελλάδος επί θρησκευτικών και εκκλησιαστικών ζητημάτων.

{loadposition adsense}

]]>
Εκκλησία της Ελλάδος Fri, 13 Apr 2018 16:55:09 +0300
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στα Οινόφυτα (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/21183-o-arxiepiskopos-ieronumos-sta-oinofuta-foto http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/21183-o-arxiepiskopos-ieronumos-sta-oinofuta-foto oinofyta 6

Για την Romfea.gr | Δήμητρα Παναγοπούλου


Στο πανηγυρίζον παρεκκλήσιο των Αγ. Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στα Οινόφυτα, παρεβρέθηκε σήμερα Τρίτη της Διακαινησίμου συμπροσευχόμενος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών τέλεσε την Θεία Λειτουργία, ενώ συμπροσευχόμενοι παρίστατο επίσης οΣεβ. Μητροπολίτης Θηβών και Λιβαδείας κ. Γεώργιος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ και ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Θηβών και Λιβαδείας κ. Γεώργιος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την παρουσία του παρά το βεβαρυμένο πρόγραμμά του και ευχήθηκε στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θεσπιών κ. Συμεών για την ανάληψη του νέου του αξιώματος.

Παίρνοντας το λόγο ο Μακαριώτατος ευχήθηκε σε όλους Καλό Πάσχα και Ανάσταση ψυχής.

Παρευρέθησαν επίσης ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Βασίλης Περγάλιας και ο Δήμαρχος Ωρωπού κ.Θωμάς Ρούσσης.

​Με​τά τη Θεία Λειτουργία ​παρατέθηκε γεύμα και ​ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό συγκρότημα ​του Κέντρου Εκκλησιαστικής διακονίας ​Οινοφύτων.

oinofyta 1

oinofyta 1

oinofyta 1

oinofyta 1

oinofyta 1

oinofyta 1

oinofyta 1

oinofyta 1

oinofyta 1

oinofyta 1

oinofyta 1

oinofyta 1

oinofyta 1

oinofyta 1

{loadposition adsense}

]]>
Εκκλησία της Ελλάδος Tue, 10 Apr 2018 15:38:32 +0300
Η Ανάσταση στην Μητρόπολη Αθηνών (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/21110-i-anastasi-stin-mitropoli-athinon-foto http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/21110-i-anastasi-stin-mitropoli-athinon-foto mhtropolh anastash 8

Για την Romfea.gr | Αθανάσιος Θανόπουλος


Παρουσία εκατοντάδων πιστών εψάλλει πριν από λίγο το "Χριστός Ανέστη" στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών.

Στην Ακολουθία της Αναστάσεως χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλαδος κ. Ιερώνυμος, και συγχοροστάτησαν οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι, Αβύδου Κύριλλος και Θεσπιών Συμεών.

''Ο αναστημένος Χριστός προσφέρει στον άνθρωπο την επανόρθωση της ανθρώπινης φύσεως, όχι απλώς στην αρχική της κατάσταση, αλλά στην τελική της, στην εσχατολογική της εκδοχή. Στη Δευτέρα Παρουσία υποχρεωτικά θα αναστηθούν όλοι οι άνθρωποι με τα σώματά τους, δίκαιοι και αμαρτωλοί'' - αναφέρει μεταξύ άλλων το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου το οποίο ανέγνωσε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θεοφ. Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών.

''Η Εκκλησία είναι η κοινότητα, που αναγνωρίζει ότι η ζωή δεν προέρχεται από τον ίδιο τον άνθρωπο, αλλά από τον ίδιο τον Θεάνθρωπο. Είναι η κοινότητα της αναφορικότητας, της αλληλοπεριχωρήσεως. Στο Πρόσωπο του αναστημένου Χριστού η διαφορά δεν βιώνεται ως διαίρεση, αλλά ως εμπλουτισμός και προϋπόθεση της κοινωνία'' τονίζει χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο στο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος.

Στην συνέχεια τελέστηκε η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Τέλος να αναφερθεί ότι στην ακολουθία της Αναστάσεως παρέστησαν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

mhtropolh anastash 1

mhtropolh anastash 1

mhtropolh anastash 12

mhtropolh anastash 12

mhtropolh anastash 12

mhtropolh anastash 3

mhtropolh anastash 6

mhtropolh anastash 6

mhtropolh anastash 6

mhtropolh anastash 6

mhtropolh anastash 6

mhtropolh anastash 1

mhtropolh anastash 1

{loadposition adsense}

]]>
Εκκλησία της Ελλάδος Sat, 07 Apr 2018 23:20:08 +0300