Γράφτηκε από τον/την Εκ της Ιεράς Συνόδου. Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018

parousiasi praktikon 2

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 13 Μαρτίου 2018 στις 18:30, στην αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η παρουσίαση του Τόμου των Πρακτικών του Ε' Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα: «Ο διεθνής περίγυρος καί ο φιλελληνισμός κατά τήν Ελληνική Επανάσταση».

Παρέστησαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός καί ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Επίσης παρέστησαν η Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Ισμήνη Κριάρη, ακαδημαϊκοί, κληρικοί και λαϊκοί.

Ακόμη παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας καί Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής καί ο Βουλευτής κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ως εκπρόσωπος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Γραμματέας της ΕΙΔ.Σ.Ε. Πολιτιστικής Ταυτότητος κ. Βαρθολομαίος Αντωνίου – Τριανταφυλλίδης, ο οποίος κατά την έναρξη της εκδηλώσεως ανέγνωσε το μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Ο Μακαριώτατος, στο μήνυμά Του μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «...Η Επανάσταση του 1821, υπήρξε τόκος μακράς κυοφορίας, συγκλονιστικός καρπός της ιστορίας του Ελληνισμού, με έκδηλες τις ποιότητες της ελληνικής διαχρονίας, της αρχαιότητας, του Βυζαντίου, της τουρκοκρατούμενης ρωμηοσύνης. Ταυτόχρονα, με τις συντακτικές συνελεύσεις των Ελλήνων, κατέστη η Επανάσταση ιδρυτικό γεγονός για το νέο ελληνικό κράτος. Είναι φυσικό η επιστημονική εποπτεία αυτής της περιόδου, των ιστορικών αιτίων της, του διεθνούς περιγύρου, της πραγματικότητας του φιλελληνισμού, να αποτελούν αναγκαία γνώση, γνώση εκ των ων ουκ άνευ, για να μπορέσουμε πραγματικά να κατανοήσουμε τα γεγονότα και την ψυχή ενός λαού που αποφασίζει να προβεί σε μία τέτοιας σημασίας πράξη...».

Εισηγήσεις πραγματοποίησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών καί Οινουσσών κ. Μάρκος, Μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου καί της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, ο Ελλογιμώτατος κ. Απόστολος Νικολαΐδης, Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Ελλογιμώτατος κ. Άγγελος Συρίγος, Καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου καί της Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ακολούθως, ο Μητροπο¬λί¬της Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας, κλείνοντας την εκδήλωση της παρουσίασης του Ε' Τόμου των Πρακτικών του Ε' Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου εξέφρασε τις βαθύτατες ευχαριστίες του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών καί πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και προς τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι εμπνέουν και ευλογούν τις ενέργειες της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος καί αναφέρθηκε σε όσους συμβάλλουν καθορι-στικά στην διοργάνωση αυτών των συνεδρίων.

Τέλος δε, ανακοίνωσε ότι το Ζ’ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου 2018 με θέμα: «Οι φιλελεύθεροι θεσμοί του Αγώνος της Ελληνικής Επανα- στάσεως».

parousiasi praktikon 1

parousiasi praktikon 1

parousiasi praktikon 1

parousiasi praktikon 1

parousiasi praktikon 1

parousiasi praktikon 1

parousiasi praktikon 1

Εμφανίσεις: 301345
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: