Γράφτηκε από τον/την Protothema.gr. Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2017

ieronimosierarxias

Μήνυμα από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας με στόχο την αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των δύο κορυφαίων θεσμών του Έθνους


Το στίγμα των ωφελειών για την κοινωνία και τον λαό σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας θα δώσει σήμερα Τρίτη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυθμος στη Μονή Πετράκη, κατά την έναρξη των εργασιών της τακτικής σύγκλησης της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Σημειώνεται ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Παρασκευή 6 Οκτωβρίου με την εκλογή νέων Μητροπολιτών στις Μητροπόλεις Σταγών και Μετεώρων και Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema,gr, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα επισημάνει το πνεύμα συναινέσεως, νηφαλιότητας και ειλικρίνειας που πρέπει να διέπει τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας, προκειμένου να επιτευχθεί η πλέον αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των δύο κορυφαίων θεσμών του Έθνους και επ' ωφελεία της κοινωνίας και του λαού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος θα κάνει σύντομη ιστορική αναδρομή στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας από το 1821 μέχρι και σήμερα, επισημαίνοντας ότι στη διάρκεια των περίπου 200 ετών υπήρξαν απόπειρες, άλλες ολοκληρωμένες και άλλες αλυσιτελείς, από την πλευρά της Πολιτείας, να ελέγξει και να ποδηγετήσει την Εκκλησία, είτε επιδιώκοντας την περιθωριοποίηση της Εκκλησίας και την αποβολή της από τη δημόσια σφαίρα, είτε αποστερώντας η πολιτεία την εκκλησία από τους απαραίτητους πόρους για το έργο της, με την απαλλοτρίωση της περιουσίας της, είτε επιχειρώντας η Πολιτεία να ελέγξει τη διοίκηση της Εκκλησίας, περιορίζοντας την ανεξαρτησία και την αυτονομία της και επιδιώκοντας να διορίζει και να ορίζει η Πολιτεία τους Ιεράρχες. Τρανταχτό παράδειγμα αυτό της αριστίνδην Συνόδου την περίοδο της χούντας και όχι η Εκκλησία να εκλέγει τους Ιεράρχες.

Ο Αρχιεπίσκοπος προσθέτως θα επισημάνει και τα τρία μεγάλα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση που έγιναν κατά τη διάρκεια της δικής του αρχιεπισκοπικής θητείας και τα οποία είναι:

1. Η σύσταση της Επιτροπής διαλόγου Εκκλησίας – Πολιτείας, δηλαδή της Επιτροπής στην οποία τίθενται όλα τα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας. Η Επιτροπή αυτή συνεστήθη το 2009, επί υπουργίας Α. Διαμαντοπούλου και πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου.

2. Η σύσταση επί πρωθυπουργίας Α. Σαμαρά της εταιρείας αξιοποίησης ακίνητης εκκλησιαστικής περιουσίας, όπου η Εκκλησία είχε το 50% των προσόδων, και το υπόλοιπο 50% το κράτος, προκειμένου να τροφοδοτείται το κοινωνικό της έργο.

3. Όλος ο σχεδιασμός το τελευταίο τρίμηνο μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτση, για την ανάπτυξη της περιουσίας της Εκκλησίας μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Εμφανίσεις: 301277
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: