Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2016

mak corfu-20

Με μεγαλοπρέπεια τελέστηκε το πρωί της Δευτέρας 12 Δεκεμβρίου 2016 Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, επί τη μνήμη του, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ναζαρέτ κ. Κυριακού, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου, Άρτης κ. Καλλινίκου και του επιχώριου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας, παιάνισε τιμώντας τον Προστάτη της, Άγιο Σπυρίδωνα.

Στην προσφώνησή του ο Μητροπολίτης Κερκύρας, αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την παρουσία του στο νησί της Κέρκυρας, επεσήμανε ότι: "Ἑορτάζει σήμερα ὁ Ἅγιός μας! Ἑορτάζει ὁ τόπος μας τόν προστάτη του στήν περίοδο τῆς εἰρήνης καί τόν πρόμαχό του στήν περίοδο τοῦ κινδύνου. Καί καθώς περατοῦται τό σωτήριον ἔτος 2016, κατά τό ὁποῖο συμπληρώθηκαν τριακόσια χρόνια ἀπό τήν σωτηρία τῆς Κέρκυρας διά τοῦ Ἁγίου μας ἀπό τήν ὀθωμανική ἐπιδρομή μέ τό θαῦμα τῆς 11ης Αὐγούστου 1716 ἦρθε ἡ ὥρα σήμερα νά κάνουμε μία ἀποτίμηση ὄχι τῶν ἐκδηλώσεων διά τῶν ὁποίων ἡ τοπική μας Ἐκκλησία ἀγωνίστηκε νά τιμήσει τήν ἐπέτειο, ἀλλά τοῦ κατά πόσον βιώνουμε τόν Ἅγιο Σπυρίδωνα ὡς προστάτη καί πρόμαχο. Βεβαίως καί τό πιστεύουμε ἀκραδάντως ὅτι ὁ Ἅγιός μας εἶναι ὁ προστάτης μας. Διαφυλάττει τήν ὀρθόδοξη πίστη καί παράδοση, καθοδηγῶντας μας στήν διατήρηση τῆς δογματικῆς ἀκεραιότητος καί ἀκρίβειας τῆς πίστεως. Εἴμαστε ὀρθόδοξοι καί μέ τόν Ἅγιο ἐπικεφαλῆς ἀγωνιζόμαστε νά κρατήσουμε τήν αὐθεντικότητά μας σέ μία ἐποχή θρησκευτικοῦ ἀποχρωματισμοῦ. Καθώς προσκυνοῦμε τό ἅγιό σκήνωμά του, δίδουμε τήν ὑπόσχεση ὅτι «ἔστι Θεός ἡμῶν ἐν οὐρανοῖς, ᾧ ἡμεῖς λατρεύομεν, δυνατὸς ἐξελέσθαι ἡμᾶς» (Δανιήλ, 3,17), ὑπάρχει ὁ Θεός μας στόν οὐρανό, Αὐτός τόν ὁποῖο λατρεύουμε καί μπορεῖ νά μᾶς σώσει ἀπό τά ρεύματα τῆς ἀθεΐας, τῆς κακίας, τοῦ ἐγωκεντρισμοῦ, μπορεῖ νά μᾶς προφυλάξει ἀπό τόν διχασμό καί τήν κακία, Ἐκεῖνος πού μᾶς δίνει τήν εὐλογία νά ἔχουμε στόν τόπο μας πατέρα καί φίλο τόν Ἅγιό μας, τήν ἀπαντοχή καί τό καύχημά μας. Εἴμαστε ὀρθόδοξοι καί αὐτό τό μήνυμα τό μεταφέρουμε στήν νέα γενιά. Στά παιδιά μας τά ὁποῖα ἐξακολουθοῦν νά ἐκκλησιάζονται. Νά γιορτάζουν τιμῶντας τόν Ἅγιό μας καί παιανίζοντας πρός τιμήν του. Σ’ ἐκεῖνα τά ὁποῖα, εἰς πεῖσμα τῶν καιρῶν, ἀντιστέκονται στήν νοοτροπία ὅτι ὑπάρχουμε μόνο γιά τόν ἑαυτό μας, εἶναι εὐαίσθητα καί ἐνδιαφέρονται γιά τόν συνάνθρωπο. Σ’ ἐκεῖνα τά ὁποῖα μέρα καί νύχτα θά περάσουν ἀπό τόν ναό τοῦ Ἁγίου γιά νά τοῦ ἐναποθέσουν τίς ἀγωνίες καί τα προβλήματά τους ἤ καί γιά νά πάρουν τήν εὐχή του γιά κάθε ἔργο τό ὁποῖο καλοῦνται νά πράξουν".

Στο τέλος του λόγου του ο κ. Νεκτάριος δώρησε στο Μακαριώτατο μια εικόνα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, για να τον ενισχύει στον πολυποίκιλο αγώνα του, ως φυλακτήριο και ενθύμιο.

Αναδρομή στις δύσκολες εποχές που έχει περάσει η Ελλάδα και στις διαπραγματεύσεις της χώρας με τους ξένους, προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά, έκανε από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Ο Αρχιεπίσκοπος παρότρυνε τους Έλληνες να είναι ενωμένοι και να μην είναι ατομιστές, ενώ διέβλεψε ότι θα έρθουν δυσκολότερες μέρες, γιατί -όπως είπε- οι ξένοι πρώτα λύνουν τα δικά τους τα θέματα και τελευταία θα σκεφτούν τους Έλληνες.

Είπε: «Είναι μία περίοδος δύσκολη χρονικά και ιστορικά. Να μην ησυχάσουμε, θα είναι δυσκολότερα αυτά που έρχονται. Μην παίρνουν τα μυαλά μας αέρα. Διότι οι ξένοι πρώτα λύνουν τα δικά τους τα θέματα και τελευταία θα σκεφτούν εμάς. Για παράδειγμα, όταν το 1822 η επανάσταση του '21 κόντευε να διαλυθεί από γκρίνιες των Ελλήνων, γιατί δεν είχαμε χρήματα και ο Μαυροκορδάτος είπε "τα καράβια των Τούρκων ξαναβγαίνουν και έρχονται και χρήματα δεν έχουμε" και θέλαμε δάνειο και έκαναν αναζήτηση και ζητούσαν από την Ισπανία τότε τάλαρα ασημένια και περίμεναν να υπογραφεί το συμβόλαιο και ξαναπερίμεναν…, αλλά δεν υπογραφόταν αργούσε γιατί έπρεπε πρώτα από όλα να ταχτοποιηθούν οι προς αυτούς υποχρεώσεις. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Τότε ο Ιωσήφ ο Ανδρούσης που ήταν επίσκοπος Εκκλησιαστικών και της Παιδείας γραφεί ένα ωραίο γράμμα: "Μην περιμένετε τα χρήματα. Όταν θα έρθουν, θα έχουν χαθεί οι ευκαιρίες. Ό,τι έχουν οι εκκλησιές, ασημένια χρυσάφια, μαζεύτε τα γιατί τα θέλει ο τόπος". Και συγκεντρώθηκαν λέει ο ιστορικός 840 οκάδες ασήμι και χρυσάφι. Δεν υπήρξε τότε ο ατομισμός ή τουλάχιστον υπήρξε μέσα στο βάθος η δύναμη για να πάμε πιο μπροστά. Αν λοιπόν σήμερα χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο από τις άλλες φορές, είναι αυτή η ανθρωπιά, αυτή η προσπάθεια να νιώσουμε όλοι μας ότι πρέπει να σταθούμε μαζί και ενωμένοι να προχωρήσουμε. Αρκετά ευτελίστηκε το πρόσωπο και όταν το πρόσωπο ευτελίζεται και χάνει την αξιοπρέπεια, γίνεται εμπορεύσιμο και όταν είναι εμπορεύσιμο χάνει την αυτοπεποίθηση του και αχρηστεύεται».

Στην ομιλία του Αρχιεπισκόπου, συμπεριελήφθη και μήνυμα προς τους πολέμιους της Εκκλησίας, τους οποίους χαρακτήρισε Σαούλ, που πετροβολούσε τον Πρωτομάρτυρα Άγιο Στέφανο και μετά, ως Παύλος, έγινε θερμός υποστηρικτής του Χριστιανισμού.
«Να ευχηθούμε η Εκκλησία μας να είναι όσο το δυνατόν ενωμένη και δυναμική και αν υπάρχουν μερικοί που τη λιθοβολούν δεν πρέπει να φοβόμαστε, μη ξεχνάτε ότι στα βασανιστήρια του πρωτομάρτυρα Στεφάνου αυτός που πρωτοστατούσε ήταν ο Σαούλ με το πετροβολητό και τις μεθοδεύσεις του, ο μετέπειτα Παύλος. Ποιος ξέρει μέσα στην ιστορία και στο διάβα πόσοι σαν τον Σαούλ δε θα γίνουν Παύλοι; Πόσοι δεν θα καταλάβουν το σφάλμα ότι δεν θα πρέπει να συνεχίζουν με αυτόν τον τρόπο; Η λέξη "χωρισμός", δεν υπάρχει μέσα στην ορθόδοξη αποστολή, μέσα στον ρόλο τον ποιμαντικό τον δικό μας. Το είπε πιο μπροστά και ο Χριστός. Όποιος θέλει θα έρθει κοντά μας, θα έρθει και όποιος δε θέλει δε θα έρθει κοντά μας. Εμείς θα μείνουμε σαν τον πατέρα που έφυγε ο νεότερος υιός και κατέστρεψε την περιουσία του και όταν γύρισε δεν τον ρώτησε πού έφαγε την περιουσία. Η εκκλησία δεν διώχνει δεν χωρίζει, αφήνει ελεύθερο τον καθένα να πάει όπου θέλει κι εκεί στο μπαλκόνι τον περιμένει να ξαναγυρίσει. Ο Άγιος Σπυρίδωνας να μας φωτίζει όλους. Τον καθένα από το δικό του πόστο. Όλοι μαζί, σαν αλυσίδα ενωμένη, να προχωρήσουμε για το καλό του τόπου» είπε μεταξύ άλλων στην μακρά ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Νωρίς το μεσημέρι, θα παραβρεθεί στην καθιερωμένη συναυλία της Παλαιάς Φιλαρμονικής Κερκύρας, ενώ αργά το απόγευμα, μετά το πέρας του Πανηγυρικού Εσπερινού, σε μία ειδική τελετή στην Ιόνιο Ακαδημία, θα αναγορευτεί σε επίτιμο διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου, του τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας.

Ο Αρχιεπίσκοπος θα παραμείνει στην Κέρκυρα έως αύριο και το μεσημέρι θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

mak corfu-2

mak corfu-3

mak corfu-1

mak corfu-4

mak corfu-5

mak corfu-6

mak corfu-7

mak corfu-8

mak corfu-9

mak corfu-10

mak corfu-11

mak corfu-12

mak corfu-13

mak corfu-14

mak corfu-15

mak corfu-16

mak corfu-17

mak corfu-18

mak corfu-19

Εμφανίσεις: 302304
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: