Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2018

apantisi eirinioas

Απάντηση στην «Ανοικτή Επιστολή» του π. Ειρηναίου Γιακουμάκη, δίνει μέσω της Romfea.gr ο Επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Παναγιώτης Νικολόπουλος.

Η απάντηση έχει ως εξής:

Προς τον κ. Αιμίλιο Πολυγένη,
Διευθυντή ιστοσελίδας Romfea.gr

Κύριε διευθυντά,
καταχωρήσατε στην ιστοσελίδα σας επιστολή του μοναχού Ειρηναίου, κατά κόσμον Αντώνιου Γιακουμάκη, στην οποία περιέχονται ανακρίβειες και απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί για το πρόσωπό μου και τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, δεδομένου ότι κατά τη συνεδρίαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρίστατο και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δημήτριος Βερβεσός.

Το αντικείμενο της δίκης δεν είναι το αν επιτρέπεται σε μοναχούς να ασκούν δικηγορία στην Ελλάδα, αλλά αν έχει υποχρέωση ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών να εγγράψει στα μητρώα του δικηγόρο άλλου κράτους μέλους της ΕΕ, για τον οποίο υπάρχει κώλυμα ή ασυμβίβαστο στον ελληνικό Κώδικα Δικηγόρων.

Πρόκειται για πρωτότυπο ζήτημα, που πρώτη φορά αντιμετωπίζει το Δικαστήριο, για τούτο και δικάσθηκε στην Ολομέλεια.

Είναι ανακριβής ο ισχυρισμός του μοναχού Ειρηναίου ότι δήλωσα στο δικαστήριο πως δεν είναι εγγεγραμμένος σε καμία Ιερά Μονή της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ανέγνωσα αυτό που έγραψε ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων κ. Τιμόθεος, ότι δεν είναι εγγεγραμμένος σε καμία Ιερά Μονή της Μητρόπολής του, που και η δικηγόρος του στη συνέχεια επιβεβαίωσε, δηλώνοντας ότι διαμένει στη Ζάκυνθο.

Δεν έμεινα εμβρόντητος από την αντίδραση της κ. Γενικής Εισαγγελέως, διότι η κατοικία του απασχόλησε το Δικαστήριο και σε άλλες ερωτήσεις και αγορεύσεις, επειδή τέθηκε το ζήτημα ότι ο δικηγόρος έχει επαγγελματική εγκατάσταση στην έδρα του Πρωτοδικείου όπου είναι διορισμένος, δηλαδή εν προκειμένω στην Αθήνα, ενώ ο εν λόγω μοναχός κατοικεί αλλού.

Σε κάθε δίκη και σε κάθε διαδικασία, όταν ένας διάδικος αλλάζει κατοικία στη διάρκειά της, το δηλώνει στο δικαστήριο, γιατί από την κατοικία του απορρέουν έννομες συνέπειες.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών δεν αντιδικεί προσωπικά με το μοναχό Ειρηναίο.

Υπερασπίζεται τους κανόνες λειτουργίας του δικηγορικού επαγγέλματος και ιδίως την ανεξαρτησία του δικηγόρου κατά την παροχή των υπηρεσιών του, που δεν συνάδει με την ιδιότητα του μοναχού, ο οποίος κατά την κουρά του υπόσχεται υπακοή και ακτημοσύνη.

Με εκτίμηση
Παναγιώτης Νικολόπουλος
Επίκουρος καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Προϊστάμενος Νομικής Υπηρεσίας Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Εμφανίσεις: 301956
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: