Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018

kagkelarios kourts

Ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα απελάσει 60 Ιμάμηδες που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και θα κλείσει επτά τεμένη προκειμένου να καταπολεμηθεί το «πολιτικό ισλάμ».

Έως και 60 ιμάμηδες που συνδέονται με την Τουρκία και οι οικογένειές τους, δηλαδή 150 άτομα συνολικά, ενδέχεται να απελαθούν από την Αυστρία, εξήγησε από την πλευρά του ο Κικλ.

Οι παράλληλες κοινωνίες του πολιτικού ισλάμ και οι τάσεις ριζοσπαστικοποίησης δεν έχουν θέση στη χώρα μας», τόνισε ο Κουρτς, ενώ ο αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε υπογράμμισε ότι «αυτή είναι μόνο η αρχή».

«Οι παράλληλες κοινωνίες, το πολιτικό ισλάμ και η ριζοσπαστικοποίηση δεν έχουν θέση στη χώρα μας», διαβεβαίωσε ο Κουρτς.

Η Αυστρία, μια χώρα 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων, μετρά περίπου 600.000 μουσουλμάνους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Τούρκοι ή τουρκικής καταγωγής.

Οργή στην Άγκυρα

Καταδικάζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας την απόφαση της Αυστρίας να κλείσει επτά τεμένη της χώρας και να απελάσει έως και 60 ιμάμηδες που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό.

«Το κλείσιμο επτά τζαμιών και η απέλαση θρησκευτικών αξιωματούχων λόγω ασήμαντων δικαιολογιών είναι συνέπεια του ισλαμοφοβικού, ρατσιστικού και λαϊκίστικου κύματος στην Αυστρία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, καταλογίζει στον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς και στους Αυστριακούς πολιτικούς, ότι προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη από τις ανησυχητικές αυτές εξελίξεις, αντί να καταπολεμήσουν την ισλαμοφοβία, την ξενοφοβία και την άνοδο του εξτρεμισμού.

«Η ιδεολογική στάση της αυστριακής κυβέρνησης είναι ασυμβίβαστη με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τις πολιτικές ένταξης, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και την ειρηνική συνύπαρξη», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Από την άλλη πλευρά, η υιοθέτηση μιας τέτοιας λαϊκιστικής προσέγγισης υπό την καθοδήγηση πολιτικών που στερούνται εμπειρίας και κοινής λογικής είναι μια ανησυχητική εξέλιξη που σηματοδοτεί μια αρνητική τάση σχετικά με την άνοδο της ισλαμοφοβίας και του ρατσισμού στην Ευρώπη», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Είναι επίσης λυπηρό για την ΕΕ ότι η Αυστρία που έχει μια τέτοια νοοτροπία θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες, ιδίως από τα Υπουργεία Εξωτερικών της Τουρκίας και της Αυστρίας, για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Επίσης, αναμφισβήτητα δεν θα συμβάλει στις προσπάθειες ένταξης της τουρκικής κοινότητας στην Αυστρία», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Εμφανίσεις: 284985
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: