Γράφτηκε από τον/την Αυγή. Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018

filis

«Το Σύνταγμα δεν λέει ότι πρέπει να κάνουμε προσηλυτισμό στα σχολεία, αλλά ότι πρέπει να αναπτύσσουμε τη θρησκευτική συνείδηση» σημείωσε ο πρώην υπουργός Παιδείας


«Είναι μία οδυνηρή έκπληξη, ένα ανώτατο δικαστήριο με αρμοδιότητα να υπερασπίζεται το Σύνταγμα, με την απόφασή του αυτή παρερμηνεύει ή και παραβιάζει το Σύνταγμα», δήλωσε ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, επισημαίνοντας ότι «το Σύνταγμα δεν λέει ότι πρέπει να κάνουμε προσηλυτισμό στα σχολεία, αλλά ότι πρέπει να αναπτύσσουμε τη θρησκευτική συνείδηση. Δεν λέει ότι πρέπει να έχουμε ομολογιακό μάθημα για να μαθαίνουν τα παιδιά τα δόγματα. Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν για τις θρησκείες. Η Ορθοδοξία ως επικρατούσα στην Ελλάδα θα έχει τον πρώτο λόγο. Αλλά και για τα άλλα δόγματα και θρησκείες».

Παράλληλα, μιλώντας σε συνέντευξή του στο Κόκκινο, ο Ν.Φίλης πρόσθεσε ότι «δεύτερον, το Σύνταγμα μιλάει για ανεξιθρησκεία, το δικαίωμα να πιστεύει όποιος θέλει, χωρίς να επηρεάζεται από το κράτος ή άλλους θεσμούς με τρόπο προσηλυτιστικό».

«Αυτά είναι αυτονόητα πράγματα που παρακάμπτει, παρερμηνεύει, παραβιάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, πρέπει να απαντήσει», τόνισε ο ίδιος προσθέτοντας ότι «το υπουργείο επεδίωξε να εκσυγχρονίσει ένα μάθημα που ήταν σε παρακμή. Αυτό συνάντησε την αντίδραση των φονταμενταλιστών και των ακραίων δεξιών κύκλων. Δυστυχώς, το ΣτΕ με αυτούς συντάσσεται».

Επιπρόσθετα, ο Νίκος Φίλης, ξεκαθάρισε ότι «το μάθημα θα γίνει, με τον σύγχρονο τρόπο που έχουμε επιλέξει. Θέλουμε τα παιδιά που είναι δίπλα-δίπλα στα θρανία, μεταναστόπουλα και ελληνόπουλα, να καταλαβαίνει το ένα το άλλο, να ξέρουν από πού πηγάζουν οι θρησκευτικοί πόλεμοι και το φαινόμενο της τρομοκρατίας».

Ο ίδιος, υπενθύμισε ότι όλες οι αλλαγές έγιναν μετά από συζήτηση με την Εκκλησία. «Υπάρχει και πρωτόκολλο όπου συμφωνεί τελικά η Εκκλησία. Ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος αναγκάστηκαν να συμφωνήσουν πέρυσι, τώρα βγαίνει το ΣτΕ και γίνεται Σούπερ Ιερά Σύνοδος, με Σούπερ Αρχιεπίσκοπο τον κ. Σακελλαρίου, τον πρόεδρο του ΣτΕ. Αυτά είναι θλιβερά πράγματα...».

Για το θέμα του διαχωρισμού Κράτους - Εκκλησίας, ο πρώην υπουργός τόνισε ότι αυτό θα γίνει με το να «καταργηθεί το άρθρο 3 (σ.τ.σ. του Συντάγματος), όλα τα άλλα είναι μεσοβέζικα, δίνουν πατήματα για παρερμηνείες, πολιτικό σήμα ότι υποχωρούμε από βασικές προγραμματικές αξίες, χωρίς καν να υπάρχει τρόικα. Είναι σαφή τα πράγματα, πρέπει να υπάρξει κατάργηση, πλήρης διαχωρισμός». Για την ύπαρξη της αναγκαίας πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο προκειμένου να γίνει μία τέτοια αλλαγή, ο κ. Φίλης εκτίμησε ότι «το θέμα είναι πώς θα το θέσει η δική μας πλευρά. Έχουμε δεσμευτεί να θέσουμε το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος και σε αυτό το πλαίσιο το θέμα των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας».

Τέλος, ο Ν.Φίλης κατέληξε λέγοντας ότι «η συζήτηση αυτή δεν αφορά το παρελθόν, αλλά το μέλλον. Βγαίνουμε από μία μεγάλη κρίση, όχι μόνο οικονομική, αλλά και αξιών, στην οποία έχει συμβάλει αρνητικά και η Εκκλησία, με το Βατοπέδι, τις ταυτότητες. Θα βγούμε με μία κοινωνία φοβισμένη. φοβική, γονατισμένη; Θα έχουμε ξανά το «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών»; Γι' αυτό είναι μεγάλη η υποχρέωση και το καθήκον που έχει αναλάβει η αριστερή διακυβέρνηση. Δεν κάνουμε μία πολιτική μόνο για τα οικονομικά προς όφελος των φτωχότερων, ξέρουμε ότι η ανάπτυξη είναι και θέμα αξιών. Συνεπώς, δίνουμε τη μάχη και για θέματα ιδεολογίας».

Εμφανίσεις: 234182
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: