Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017

gortynosΤην Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 6.00 έως 9.00 μ.μ. στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, Πολιούχου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη ημερίδα μὲ θέμα: «Ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Δημήτριος ὁ Μυροβλήτης και οι νέοι» Η ἐκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου και πτυχιούχους και φοιτητές της Θεολογικής Σχολής και άλλων Σχολών του Α.Π.Θ υπό την αιγίδα και την ευλογία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Ανθίμου.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από την Ι. Μ. Θεσσαλονίκης και τον ραδιοφωνικό σταθμό της Πειραϊκής Ἐκκλησίας.

Την εκδήλωση άνοιξαν με τροπάρια προς τιμήν του Ἁγίου Δημητρίου οι φοιτητές της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης του Συλλόγου Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Δράσεως «Μέγας Βασίλειος».

Ο εκπρόσωπος των φοιτητών, κ. Άγις Μπεκιάρης, ευχαρίστησε τόσο τους παρευρισκόμε- νους όσο και όλους, Επισκόπους, Ιερείς, μοναχούς και λαϊκούς, που βοήθησαν στην διοργάνωση και έστειλαν χαιρετισμούς.

Κατόπιν, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Αρχιμ. π. Ιάκωβος Αθανασίου, ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, ο οποίος αναφέρθηκε σύντομα στη ζωή του Αγ. Δημητρίου, προβάλλοντάς τον ως πρότυπο για τους νέους, ιδίως στις μέρες μας που παρατηρείται χαλάρωση των ηθών των νέων και συνεχάρη τους φοιτητές για την οργάνωση της Ημερίδας.

Καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης προήδρευσε ο κ. Λυκούργος Μαρκούδης, ο οποίος ως πρόλογο ανέγνωσε τον χαιρετισμό του Μητρο- πολίτη Χίου, Ψαρῶν και Οινουσών, κ. Μάρκου. Στη διάρκεια της εκδήλω- σης ο κ. Μαρκούδης ανέγνωσε επίσης χαιρετισμούς που απέστειλαν και άλλοι Μητροπολίτες (Ιλίου, κ. Αθηναγόρας, Κυθύρων κ.Σεραφείμ, Εδέσσης κ. Ιωήλ) και ο καθηγητής κ. Κων/νος Γανωτής.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας, με θέμα: «Σημεία από τη θαυμαστή ζωή του Αγίου Δημητρίου για την ενίσχυση των χριστιανών νέων σήμερα».

Με λόγο βαθύτατα εκκλησιαστικό, μίλησε για το χριστομίμητο μαρτύριο του Αγ. Δημητρίου καθώς ελογχεύθη όπως ο Χριστός, για το χάρισμα της θεολογίας που απέκτησε και που λείπει σήμερα από τη ζωή μας.

Προβάλλοντας τον Άγιο στους νέους ως υπόδειγμα μίμησης, τους κάλεσε αφενός να αποκτήσουν θεολογία και να μεταδώσουν και στους άλλους αυτά που οι ίδιοι ξέρουν, και αφετέρου να είναι έτοιμοι να τον μιμηθούν, αν χρειαστεί, και στο μαρτύριο. Τέλος αναφέρθηκε στο θαύμα της μυροβλυ- σίας του Αγίου. 

Ο Γέροντας Ιωαννίκιος Κοτσώνης, Καθηγούμενος της Ιερᾶς Μονῆς Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σοχού, ήταν ο δεύτερος ομιλητής με θέμα: «Ο Άγιος Δημήτριος διαχρονικό πρότυπο της νεότητας», ο οποίος έκανε πολλές προεκτάσεις στο σήμερα.

Αρχικά τόνισε ότι ο Άγιος πρόσφερε τα νειάτα, τα αξιώματα, όλη του τη ζωή στον Χριστό. Αναφέρθηκε εκτενώς στον εγκωμιαστικό λόγο του Γρηγορίου Παλαμά για τον Άγιο και υπενθύμισε ότι ο Άγιος ανέδειξε την πόλη του ως πόλη Θεού.

Γι’αυτό και ο ομιλητής έκανε επίκληση στον Άγιο να στείλει άνεμο που θα σκορπίσει τις απειλές που έρχονται να σκεπάσουν την πόλη, απηύθυνε επίσης προσευχή να μην επιτρέψει ο ίδιος ο Άγιος να πραγματοποιηθούν όσα κάποιες δυνάμεις απεργάζονται.

Τέλος, να βοηθήσει τους νέους να ομολογήσουν κι αυτοί τον Χριστό.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο κ. Γεώργιος Κρουσταλάκης με θέμα: «Οι Άγιοι χθες και σήμερα ως παιδαγωγοί της νεότητας».

Μίλησε για τους αγίους θεραπευτές, για τη νεότητα που είναι ψυχική και πνευματική κατάσταση, όπως έλεγαν οι σύγχρονοι Άγιοί μας. Αναφέρθηκε στην παιδαγωγική των αγίων Πορφυρίου και Παϊσίου, Εφραίμ Κατουνακιώτη.

Τόνισε επίσης τη σημασία της οικογένειας, καθώς όλα ξεκινούν από την ώρα που το παιδί είναι έμβρυο και γι’ αυτό οι γονείς πρέπει να γίνουν άγιοι. Παρακίνησε να κρατήσουμε τα διδάγματα και να κάνουμε αγώνα να κρατήσουμε τη λογική της καρδιάς.

Αρετές που συνέθεταν το ιδεώδες των αγίων Δημητρίου και Νέστορος ήταν παληκαριά-λεβεντιά-φιλότιμο απλότητα. Αυτοί μας συγκέντρωσαν σήμερα εδώ.

Μετά τις ομιλίες και εκτός προγράμματος, έγιναν τρεις σύντομες παρεμ- βάσεις: Από τη γερόντισσα Ταξιαρχία, Καθηγουμένη της Ι.Μονής Αγ. Δημητρίου Παγγαίου, τον Καθηγητή Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ κ. Απόστολο Χατζητόλιο και τον Δάσκαλο Δημήτρη Νατσιό.

Η ημερίδα έκλεισε με ευχαριστίες και χαιρετισμό του Αρχιμ. π. Ιακώβου Αθανασίου και το τροπάριο του Αγίου Δημητρίου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΓΟΡΤΥΝΟΣ

Εμφανίσεις: 301706
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: